11 Şubat 2023 11:16
Son Güncellenme Tarihi: 11 Şubat 2023 23:10

Depremin ardından Hatay'da 6. gün | Halk yaralarını kendi sarmaya çalışyor

Deprem Hatay'da büyük yıkıma neden oldu. İskenderun, Antakya ve Kırıkhan ilçelerinde çok sayıda bina yıkıldı, binlerce insan hayatını kaybetti. 6. güne önemli bir delil karartma iddiası damga vurdu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Hatay'da büyük yıkıma neden oldu, İskenderun, Arsuz, Belen, Antakya, Defne, Samandağ, Reyhanlı ve Kırıkhan'da yüzlerce bina enkaza dönüştü.

En son depremin 4. gününde saat 23.30 civarında açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kentte 5 bin 111 kişi yaşamını yitirdiğini, 15 bin 613 kişinin ise yaralandığını aktarmıştı ancak bu açıklamanın ardından ölü sayısı daha da arttı. Son olarak AFAD'ın yaptığı açıklamaya göre bugün 07.30 itibarıyla depremlerde 20 bin 665 kişi hayatını kaybetti. İl bazlı bir açıklama ise yapılmadı.

'DEPREMDE DELİL KARARTMA' İDDİASI: KONUTLARIN TEST SONUÇLARININ OLDUĞU BİNA KEPÇEYLE YIKILDI

6. günün akşam saatlerinde Avukat Bedia Büyükgebiz, sosyal medya hesabından Hatay’da yer alan Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğünün "yıkım kararı var" denilerek kepçeyle yıkıldığını, müdürlükte ıslak imzalı resmi evraklar olduğunu söyledi. Büyükgebiz, yapılan işlemin 'delil karartmaya girebileceğinin' altını çizdi.

KENTTE İLK GÜNDEN BU YANA YARDIM ÇIĞLIKLARI YÜKSELİYOR

Depremin merkez üssünden bile daha fazla etkilenen Hatay ilk günden bu yana yardım çağrılarının yüksek sesle ifade edildiği kentlerin başında geliyor. Ancak yardımlar ya çok geç ulaşıyor ya da ulaşamıyor. Kentte hâlâ enkaz altında binlerce insan olduğu tahmin ediliyor, ilk depremin arıdından 6 gün geçmesine rağmen profesyonel yardımın ulaşmadığı enkazlar var.

Depremden sağ kurtulabilen insanlar için ise kış koşulları ve temel ihtiyaçlardan yoksun olma durumu yaşamı daha da zorlaştırıyor. Büyük çoğunluğu bağımsız gönüllüler, STK'ler, siyasi partiler ve meslek örgütlerinden gelen yardımlarla hayatta kalmaya çalışan yurttaşlar ihmaller ve yetersizliklere tepki gösteriyor.

EMEP GENEL BAŞKANI AKDENİZ: GÖRDÜĞÜMÜZ BU ÇÜRÜMÜŞ DÜZENİN FOTOĞRAFIDIR

Bir süredir deprem bölgesinde olan Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Malatya, Adıyaman ve Maraş’ın ardından Hatay Antakya’ya ulaştı. Antakya'daki durumu değerlendiren Akdeniz, "Halkın Maraş’tan Adıyaman’a, İskenderun’a kadar hükümete olan güveni ciddi oranda sarsılmış durumda. O yüzden kendi iktidarlarını tahkim etmek istiyorlar. Bu yüzden OHAL uygulamaları ile bu süreci götürmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

ORHAN AYDIN'IN KIZI YAŞAMINI YİTİRDİ

Sanatçı Orhan Aydın ve Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren'in kızı Eylem Şafak Aydın depremde yaşamını yitirdi.

Antakya'da Ayşe Fitnat Hanım caddesindeki evlerinde depreme yakalanan Elif Torun Öneren ve kızı Eylem Şafak Aydın enkaz altında kalmıştı. Depremin ilk günü akşam saatlerine gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmaları sonucu Öneren enkaz altından sağ çıkarılmıştı ancak Eylem Şafak Aydın'a ulaşılamamıştı. Maltepe Belediyesi ekiplerinin çalışma yürüttüğü bölgeden acı haber geldi. Orhan Aydın ve Elif Torun Öneren kızları Eylem Şafak Aydın'ın cansız bedeni depremin altıncı gününde enkazdan çıkarıldı.

TTB POLİKLİNİK HİZMETLERİNE BAŞLADI

Maraş merkezli depremlerin ardından hızla bölgeye giden Türk Tabipleri Birliği (TTB) heyeti, TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu ve TTB Halk Sağlığı Kolu, tabip odalarının üyeleri ve sağlık emek-meslek örgütleriyle birlikte Hatay’da koordinasyon merkezi kurmuştu.

Deprem bölgesinde yaşanan organizasyon sorunlarını gidermek, sağlık emek-meslek örgütlerinin yereldeki çalışmalarını koordine etmek ve koruyucu sağlık hizmetlerini yürütmek amacıyla kurulan koordinasyon merkezi, 11 Şubat 2023 tarihi itibariyle poliklinik hizmetlerine de başladı.

13 YAŞINDAKİ AYA, 122. SAATTE YAŞAMINI YİTİRDİ

Sürdürülen arama kurtarma çalışmalarının 116. saatinde Antakya ilçesinin Akevler Mahallesi'ndeki 9 katlı binanın enkazında bir kişinin hayatta olduğu saptandı.

Isı ölçer cihazı ve sesli çağrılarla 13 yaşındaki Suriyeli Aya ile irtibat kuruldu. 9 katlı binanın 2. katında mahsur kaldığı saptanan Aya için Kocaeli ve Trabzon Büyükşehir Belediyelerinin itfaiye müdürlükleri bünyesinde oluşturulan arama kurtarma ekipleri büyük çaba harcadı. Ekipler, saat 06.30 sıralarında günlerce enkazda hayatta kalma mücadelesi veren ve bir ayağı beton bloğun altında sıkışan Aya'ya ulaştı.

Sağlık durumu ciddi olan Aya'nın ayağı tüm çabalarına rağmen beton bloğun altından kurtarılmadı. Entübe edilen Aya'nın ayağı kesilerek enkazdan çıkarılması için sağlık ekiplerinden görüş alındı. Hayati riski nedeniyle ayağının kesilmesine karar verililen Aya, birkaç dakika sonra sabah saat 07.00 sıralarında yaşamını yitirdi.

HATAY'IN TARİHİ DE YIKILDI

Depremin büyük yıkımlara neden olduğu Hatay’da, tarihi yapıların kimi kısmen zarar görürken kimi yıkıldı.

CEZAEVİNDEKİ 350 TUTUKLU SEVK EDİLDİ

Depremin ardından bir kısım adli hükümlü ve tutuklunun 7 Şubat’ta isyan çıkardığı Hatay T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki 350 tutuklu, Diyarbakır, Adana, Yozgat, Uşak, Antalya’daki cezaevlerine sevk edildi.

AVUSTURYA EKİBİ GÜVENLİK ENDİŞESİYLE ÇALIŞMALARINI DUYURDU

Maraş merkezli depremlerde en büyük yıkımlardan birinin yaşandığı Hatay'da yütülen kurtarma çalışmalarına destek veren Avusturya ordusuna ait ekip, güvenlik endişesi nedeniyle kurtarma operasyonlarını askıya aldığını açıkladı.

"ASAYİŞ SORUNU OLARAK LANSE EDİLENŞEY, TEK ADAM POLİTİKASI"

Emek Partisinin deprem bölgesinde dayanışmaya katılan gönüllü ekibinden Ekinsu Devrim Danış yağma ve mültecilere yönelik nefret söylemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ARSUZ'DA DAYANIŞMA ÖRÜLÜYOR

Arsuz ilçesinde depremzedelerin durumunu tespit eden Emek Partisi ve gençlik örgütü Emek Gençliği, topladıkları yardımları bölgedeki yurttaşlara ulaştırdı

SAVAŞTAN KAÇAN MÜLTECİLER DEPREME YAKALANDI

Suriye'deki savaştan kaçtılar 10 yıl sonra bu kez Hatay'da depreme yakalandılar: "Tüm hayatımı kaybettim, Türkiye’ye geldim. Yine kaybediyorum. Başka bir yere gidip yine kaybetmekten çok korkuyorum"

RÖNESANS REZİDANSIN MÜTEAHHİDİ TUTUKLANDI

Depremde yıkılan Rönesans Rezidans'ın yurt dışına kaçmaya çalışırken İstanbul Havalimanı'nda yakalanan müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, tutuklandı.

HEKİMLER ANLATTI: 'SAĞLIK PERSONELİNE İHTİYAÇ YOK' DENDİ

Depremin ardından Hatay'da çalışmalara katılan İstanbul Tabip Odası gönüllü hekimleri izlenimlerini aktardı: "Bize 'sağlık personeline ihtiyacımız yok, yeterince var' dendi."

ANTAKYALI ESNAF: YAĞMA DEĞİL, İHTİYAÇ

Deprem sonrası giyim mağazasındaki ürünleri alınan Antakyalı esnaf Metin Akın, "'Yağmaladı' kelimesini kabul etmiyorum, ihtiyaçları için aldılar" dedi.

HALK 2. GÜN GELDİ, AFAD 4. GÜN

Arsuz ilçesinde halk en büyük ihtiyacın çadır ve ısıtıcı olduğunu söylüyor. Yardım kolilerinin dağıtıldığı sırada bekleyenlerin büyük bir kısmı kadın. Arsuz'un sahil kısmında evler büyük oranda hasarlı ama diğer bölgelere kıyasla yıkımın boyutu o kadar büyük değil. Yıkım olmayan evlere girmeme endişesi bir hayli fazla. Görüştüğümüz kadınlar en büyük sorunun çadır eksikliği olduğunu söylüyor: "AFAD 4. gün gelirken halk 2. gün bize ulaştı. Böyle bir şey olabilir mi?"

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Lula ile Biden Beyaz Saray’da buluştu

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Süleyman Pampal: 2 yıl önce fay kırılacak diye söyledik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa