11 Şubat 2023 14:14

Deprem bölgesinde görev yapan gönüllü sağlık emekçisi: Gelen yaralıyı ısıtmak için 10 kişi çalışıyorduk

Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesine gönüllü olarak gelen bir sağlık emekçisi, "Enkazdan kendi imkanıyla çıkıp gelenler oldu. İkinci gün gelen yaralıların çoğu donmak üzereydi" dedi.

Fotoğraf: Murat Uysal/ Evrensel

Paylaş

Murat UYSAL
Adıyaman

10 ilin etkilendiği merkez üssü Maraş olan depremin ilk gününde Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesine gönüllü olarak gelen bir sağlık emekçisi ile konuştuk. Depremin 6. gününde yaralı sayısının azaldığını söyleyen sağlık emekçisi, "İlk iki gün yaşanan kargaşadan eser yok. Hastane sessiz, ıssız geliyor. Bugün sadece enkazdan çıkarılan ölüler hastaneye getirilip kaydı tutuluyor, kaydı tutulmadan toprağa verilen birçok insanın olduğunu da düşünüyorum" dedi.

“İKİNCİ GÜN GELEN YARALILARIN ÇOĞU DONMAK ÜZEREYDİ”

Adıyaman'ın birçok ilçesini, mahallesini ve köyünü yerle bir eden felaketin üzerinden 6 gün geçti. Yurttaşlar Adıyaman'da 6. günde de enkaz altından cenazelerinin çıkarılmasını bekledi. Adıyaman ili merkezindeki Karapınar, Mehmet Akif gibi birçok mahallede oturmaya müsait neredeyse hiçbir daire kalmadığından yurttaşların büyük çoğunluğu ya köylerde kurulan çadırlara ya da şehir dışına gitti. 6. günde Adıyaman'ın sessizliği hastaneye de yansıdı. Depremin ilk gününden beri Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesine gönüllü olarak gelen sağlık emekçisi İlk iki günün kalabalığının kalmadığını söyledi. 6. günde yalnızca Ankara, İzmir ve Bursa gibi illere hasta nakli için yalnız muayene yaptıklarını anlatan sağlık emekçisi depremin ilk günleri için, "Muayene bölümünde 30 kişi çalışıyorduk. Bir an durduğumuzu hatırlamıyorum. Enkaz altından bir yaralı geliyor. 10 kişi, o yaralının üzerine çullanıyorduk, hepimiz bir yandan ısıtmaya çalışıyorduk" dedi. İlk iki gün insanların kendi çabalarıyla yakınlarını hastaneye getirdiğini anlatan sağlık emekçisi, "Akrabalarını kucağında getirenler oldu. Güç bela çıkarıp getirebilmişler. Enkazdan kendi imkanıyla çıkıp gelenler oldu. Ancak ikinci gün gelen yaralıların çoğu donmak üzereydi. Kimi donarak ölmüş bir şekilde hastaneye geldi" diye konuştu.

“KOLU KOPANLAR BACAĞI KOPANLAR, YARALILARIN ÇOĞU UZUVLARINI KAYBETMİŞ ŞEKİLDE GELDİ”

Kendisinin de şok içerisinde olduğunu söyleyen sağlık emekçisi, "Henüz hastanenin dışını görmedim ama tahmin edebiliyorum. Sadece hastanenin kapısına kadar çıkabiliyorduk. O bile yetiyordu aslında, insanlar feryat figan hastanenin önünde yakınlarını bekliyordu. İlk iki gün tüm servisler doluydu. Hastanenin koridorlarında yatanlar, tedavi bekleyenler vardı. Şimdi o kalabalık yok, her gün bambaşka manzaralara şahit olduk hastanede. Her gün değişiyordu. Hasta sayısı, yaraların ağırlığı hepsi değişiyordu her gün. Çok ampute hasta geldi. Kolu kopanlar bacağı kopanlar, yaralıların çoğu uzuvlarını kaybetmiş şekilde geldi" diye anlattı.

Enkazdan sağ çıkarılamayanların hastaneye getirildiğini, morgda savcılık tarafından kayda alındığını anlatan sağlık emekçisi, "İlk iki gün çıkan ölüler hastaneye gelmedi. Hâlâ hastaneye gelmeden toprağa verilenler var. Ölü gelenlerin sayısını tahmin edemiyorum direkt gömülenler çok daha fazladır. Bu ölüler elbette kayda geçmiyor" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Malatya'da çadır kent yakınındaki tek market Migros'ta çorap 100 lira!

SONRAKİ HABER

Aşağı Sümenli Köyünde çadır yok, depremzedeler hasarlı evlerinde uyuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa