12 Şubat 2023 06:50

Öğrencilerden uzaktan eğitim ve yurtların boşatılması kararına tepki: Otel ve misafirhaneler halka açılsın

Uzaktan eğitim ve KYK yurtlarının boşatılmak istenmesine öğrenciler tepkili. Evrensel'e yazan üniversiteliler otel, misafirhane gibi alanların depremzedelere ayrılması çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul’da Cevizlibağ Atatürk Kız Öğrenci Yurdu, Ankara’da Tahsin Banguoğlu KYK Erkek Öğrenci Yurdu başta olmak üzere pek çok yurda  depremzedelerin yerleştileceği açıklandı, öğrencilerden eşyalarını toplamaları istendi.

Hacettepe Üniversitesi öğrencileri KYK yurtlarının gece saatleri boşaltılması ile birlikte ulaşım, barınma gibi sorunlarla baş başa bırakıldı.

Depremden etkilenen öğrenciler için tedbir ve uygulamaların arttırılmasını, eğitimin ücretsiz sağlanmasını isteyen öğrenciler eğitime yüz yüze devam edilmesi gerektiğini belirtti. KYK yurtlarına dönen öğrencilerin birçoğu depremzedelere ulaştırılması gereken ihtiyaçları karşılamak için toplanan yardımların bulundukları alanlardaydı. Üniversitelerin açılmasıyla birlikte süren dayanışmanın büyüyeceğini ifade eden öğrenciler kamu ve özel otel, misafirhane gibi alanların depremden etkilenen öğrenci ailelerine ayrılması gerektiğini söylediler.

Mert DEMİR
Tahsin Banguoğlu Yurdu

Gece vakti eşyalarımızın toplanması istendi. Ara tatili yurtlarda geçiren binlerce öğrenci ne yapacağını bilmiyor. Gece vakti sokakta kaldılar. Yurtta bulunmayan öğrencilerin eşyaları kimin olduğu fark edilmeksizin depolara saçıştırılıyor. İlk vazgeçtikleri eğitim oldu. Yeni düzenlemeler, alınması gereken tedbirleri beklerken, depremzede öğrencilerin eğitimini ücretsiz bir şekilde karşılamanın olanaklarını sunmak varken eğitimi tekrardan yok ettiler. Üniversiteler bugün bölgeye giden dayanışmaların önemli bir kısmının sağlandığı yerlerden biri. Bunun neden önüne geçiyorlar? Üniversitelerin açılmasıyla birlikte bu dayanışmanın büyümesinin önüne geçmek istiyorlar.

Elif ÖKÇE
Emine Şerife Hanım KYK Kız Öğrenci Yurdu

KYK yurtlarının depremzede ailelerine tahsis edilme kararı  ile birlikte milyonlarca öğrenci mağdur oldu demek çok hafif kalır. Bu artık mağduriyet falan değil. Her seferinde daha ne kadar kötü kararlar alınabilir diye düşünmekten yorulduk. Öğrencinin zerre umursanmadığı, eğitime zerre önem verilmediğini yine görmüş olduk. İnsanlar yakınlarının derdine, canına düşmüş iken böyle bir sorunu başımıza açmanıza ne hakkınız var. Öğrencilerin yakasından düşün, yurtları değil, otelleri açın. Binlerce  otel, misafirhaneler durur iken öğrencilerin yurdu, eğitimi hedef alındı.

Umut Berjan Çakırgöz
Tahsin Banguoğlu Yurdu

Depremin geniş çaplı olması zaten ekonomik olarak sıkıntı yaşayan ülkemizi daha da zora soktu daha da zorlayacağı kesin. Yaklaşık 1 milyon 383 bin kapasiteli yurtlarda insanların geçici olarak konaklaması doğru bir karar değil bence. Ki zaten online eğitimle bir şeyler yapamayız. Uygulamalı olarak almamız gereken dersler var ama sorumsuzluklarının faturası bize kesiliyor

Mehmet
Osman Tan KYK Öğrenci Yurdu

Binlerce boş otel, daire, kamu alanı, misafirhane vb. sayabileceğimiz bir sürü boş alan dururken sebepsiz yere KYK’ların kapatılması doğru bir karar değil. Zaten KYK’lar bu insanların barınma ihtiyaçlarını karşılayamayacak, ben neden eğitiminden mahrum kalıyorum? Devletin bir sürü imkanı var ama seferber edilmiyor. Cumhurbaşkanının tek bir sözü ile hayatımız mahvoluyor. Maddi olarak zorluk yaşayan ve okudukları şehirlerde çalışmak zorunda kalan öğrenciler var. Ben de bunlardan biriyim. Online eğitim ile ev içerisine hapsedileceğim. Herhangi akademik ve sosyal bir hayatım olmayacak.

Yasin DOLAŞ
Osman Tan KYK Öğrenci Yurdu

Eğer yurtlar kapanıp dersler online olursa bunun bize etkileri inanılmaz derecede fazla olur. Akademik başarımızı etkiler, öğrenciler evde psikolojik olarak sıkıntı çeker. Maddi olarak bu derslere katılımda bile zorluk çekeriz. Derslere katılamaz çoğumuz ve alanında herhangi bir yetkinliği olmayan bir gençliği yaratmaktan başka bir şey olmaz. Üniversite öğrencileri zaten pandemi ile 1,5 yıl online eğitim görüp sosyalleşememiş ve evde durduğu süreçte de psikolojik olarak bunalmışlardır. Üstüne üstlük şimdi de böyle  bir karar ile iyice eğitim hayatlarımız bitirilmeye çalışılıyor. Bu öğrencilerin evde kendilerini geliştirip başarılı olmaları nasıl beklenebilir ki?

Aziz AKTAŞ
Osman Tan KYK Öğrenci Yurdu

Türkiye’de siyasal iktidar deprem mağduru yurttaşlarına sağlayacağı barınma imkanını öğrencilerin haklarını gasp ederek sağlamaya çalışmaktadır. Bir mağduriyeti gidermeye çalışmakta olan iktidar bir başka mağduriyet yaratmaktadır. Öğrenciler eğitim haklarından mahrum bırakılmamalıdır. Uzaktan eğitim geçmiş tecrübelerimizle sabit olarak tamamen işe yaramaz, bilgi aktarımı sağlayamayan bir sistemdir. Siyasal iktidar sermayedarların yanında durmuş otellerin depremzedelere açılması fikrini beğenmemiş yine öğrencileri mağdur etmekte sıkıntılı bir hal görmemiştir. Zaten sağlam temellere dayalı olmayan eğitim sistemi  ve öğrenci eğitimi bu kapatmalarla birlikte telafi edilemez boyutlara ulaşma tehlikesi arz etmektedir. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Canlı blog 7. gün | Maraş'taki iki deprem 10 ili vurdu: Can kaybı en az 29 bin 605

SONRAKİ HABER

Gaziantep'te yıkılan bir binanın kolonunu kestikleri iddiasıyla yakalanan 2 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa