Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi: Çocukların üstün yararını temel alın
Deprem bölgelerinde arama ilanı verilen ve refakatsiz çocuklara ilişkin çalışmalar yapan Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi acil taleplerini sıraladı.
Fotoğraf: Evrensel
Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi yaptığı açıklama ile arama ilanı verilen ve refakatsiz kalan çocuklara dair ilgili Bakanlık ve kurumlara acil taleplerini iletti. “Depremden etkilenen çocukların maruz bırakıldıkları hak ihlallerinin önlenmesi ve ihlallerin sonuçlarının onarılması devletin birincil yükümlülüğüdür. Mevcut tablonun daha fazla çocuk hakkı ihlaline neden olmaması için, başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlık ve yetkilerden acil taleplerimizi paylaşıyoruz” diyen ekip kurumlara şu soruları yönetti:
■ Şu ana kadar yaşamını yitirdiği tespit edilenlerin kaçı çocuk?
■ Hastanelerde tedavisi devam eden kaç çocuk var?
■ Bölgedeki hangi hastanelerde kaç çocuk tedavi görüyor?
■ Tedavisi süren çocukların kaçı başka şehirlerdeki hastanelere sevk edildi?
■ Çocukların sevk edildiği şehirler ve hastaneler hangileri?
■ Tedavisi tamamlanan çocukların kaçı ailesi ya da yakınları ile buluştu, kaçı kurum bakımına alındı? Tüm bu süreçler nasıl yürütüldü?
■ Hastanelerde tedavisi süren ya da kurum bakımına alınanlar arasında kimliği tespit edilemeyen kaç çocuk var?
■ Kimliği tespit edilemeyen çocukların doğru kişilere teslim edilebilmesi için ne tür önlemler alındı?
ACİL TALEPLER
Soruların cevaplarının şeffaf biçimde ve günlük olarak kamuoyu ile paylaşılmasını talep eden Ekip acil taleplerini ise şöyle sıraladı:
■ Çocukların takibi için açılan danışma hatlarının ihtiyaca cevap verecek kapasiteye getirilmesini,
■ Çocuklarını arayan ailelerin/yakınların bilgi edinmesini hızlandıracak ve kolaylaştıracak etkin bir sistemin kurulmasını,
■ Çocuklarla ilgili veri paylaşımı, açıklamalar ve çalışmalarda çocukları nesneleştiren her türlü söz, söylem ve eylemden kaçınılmasını,
■ Çocuklarla ilgili tüm hizmetlerin, çocukların insan haklarını ve üstün yararlarını temel alacak ve bilimsel pedagojik yaklaşımı benimseyecek şekilde planlanmasını ve sunulmasını talep ediyoruz. (EKMEK VE GÜL)