13 Şubat 2023 03:45

Akit, denetimden dışlanan TMMOB’yi hedef gösteriyor

Yeni Akit Yazarı Ali Karahasanoğlu'nun hedef gösterdiği TMMOB Başkanı Emin Koramaz "Yapı denetim yasası çıkarıldı ama kamusal görev ticari kuruluşlara teslim edildi. TMMOB tamamen dışlandı."

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Depremin yedinci gününde Yeni Akit Yazarı Ali Karahasanoğlu “TMMOB için hesap verme vakti” başlıklı bir yazı yayımladı. İmar afları çıkaran, yapı denetim sürecini özelleştiren, meslek örgütlerinin denetim fonksiyonlarını tamamen elinden alan, uzmanların deprem uyarılarına kulak asmayan iktidara yönelen okları Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliğine (TMMOB) çevirmeye çalışan Karahasanoğlu, yazısında “Çürük işler yapılıyorsa niye söylemediler? Cumhurbaşkanının misafirleri ile birlikte bir masada buluşması için yapılmış büyük bir yuvarlak masayı dert edindiler de 22 bin cana mal olan binlerce binanın çürük, hatalı, kusurlu yapımına niye itiraz etmediler?​” sorusunu sormuş. TMMOB’nin siyasi iktidar tarafından yapı denetim sürecinde tamamen dışlandığını söyleyen TMMOB Başkanı Emin Koramaz’la iktidarın TMMOB’nin denetleyici yetkisini nasıl adım adım işlevsizleştirdiğini konuştuk.

‘VEBAL’ DENETİMİ YOK EDENLERİN OMZUNDA!

Maraş merkezli gerçekleşen 7.7. ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem yüzlerce binanın yıkımına sebep oldu. Sadece eski binaların değil, yakın zamanda yapılmış binaların da yıkılmış olması bina üretim süreçlerindeki sıkıntıyı göz önüne serdi. Yeni Akit Yazarı Karahasanoğlu yazısında da mevzuatlara madde konularak denetim yetkisi alınmış TMMOB’nin “hesap verme günü” olduğunu söyleyerek “22 bin cana mal olan binlerce binanın çürük, hatalı, kusurlu yapımına niye itiraz etmediler? İnşaat mühendisleri odalarındaki yöneticilerle birlikte, bu yıkılan binaların tetkik anlamda en büyük vebali sizlerin omzunuzda” ifadelerini kullandı.

"TMMOB’NİN DENETLEME YETKİSİ TAMAMEN YOK EDİLDİ"

Fakat TMMOB ve diğer meslek odaları denetim sürecinden uzun süre önce dışlandı. TMMOB Genel Başkanı, TMMOB’nin denetim işlevinin elinden alındığı süreci “Hem yapı denetim kanununa hem yapı denetimle ilgili yönetmeliklere hem de afet bölgelerinde yapılacaklara ilişkin kanun ve yönetmeliklere ‘Mühendisler, mimarlar ve şehir planlamacıları tarafından yapılan proje, tasarım vb. TMMOB tarafından ayrıca bir mesleki denetime tabi tutulamaz’ denen maddeler konuldu. TMMOB’nin yönetmeliklerinde denetimle ilgili maddeler iptal edildi” ifadeleriyle anlatıyor. TMMOB’nin bunlara karşı davalar açtığını belirten Koramaz, “Ne yazık ki özellikle 2010 ve 2017 anayasa değişiklikleri sonrasında yargının siyasallaştırılması ile bu dava taleplerimiz reddedildi” diye ekliyor.

"RANT HIRSLARI İNSAN YAŞAMININ ÖNÜNE GEÇTİ"

Koramaz bu durumun sebebinin ise “rant hırsı” olduğunu ifade ediyor. İktidar ve çevresinin rant hırsının akla, bilime ve insan yaşamına galip geldiğini söyleyen Koramaz “Vatandaşı çürük ve dayanıksız yapılara mahkum ederek kârlarını artırmak istiyor. İktidar da ekonomi-politik yapısını büyük oranda rant ve imar kaynakları üzerine inşa etti. Ve burada yarattığı kaynakları da bu yazının yayımlandığı Yeni Akit gibi çevreleri beslemek için kullandı” diyor. Koramaz TMMOB denetimden uzaklaştırılırken yapılanları da şöyle anlatıyor: “99’dan sonra birçok strateji belgesi oluşturuldu maalesef bunların hiçbirisi hayata geçirilemedi. Bir bina envanteri çıkartılmadı. Çıkartılanların da gereği yapılmadı. Tamamen depreme dayanıksız binaların da yıkılması, depreme dayanıklı binalar yapılması devlet kurumlarından başlanarak uygulanmalı ve halka da bunların yapılabilmesi için bütçeden pay ayrılması gerekiyordu. Bunların hiçbiri yapılmadı. Kentsel dönüşüme yüksek riskli değil, ‘yüksek rantlı’ bölgelerden başlandı. Deprem toplanma alanları bile imara açıldı, ticaret merkezleri AVM’ler kuruldu. Yapı denetim yasası çıkarıldı ama kamusal görev ticari kuruluşlara teslim edildi. TMMOB tamamen dışlandı”

BAKANLIK HÂLÂ YARDIM YAZISINA CEVAP VERMEMİŞ

Koramaz deprem öncesi yapılması gerekenler yapılmadığı gibi bir de deprem sonrası sürecin de bir “siyasi şova” çevrildiğini söylüyor. Depremin ilk günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gereken her şeyi yapmak üzere hazır olduklarını belirten bir mektup yazdıklarını söyleyen Koramaz “Cuma günü bu sefer direkt AFAD başkanına ve Bakana bir yazı daha yazdım. Hâlâ bir cevap yok” diyor.

"TMMOB MÜCADELEYE DEVAM EDECEK"

Kendilerine yönelik saldırının sebebinin yıllardır sürdürülen rant odaklı politikalara karşın TMMOB’nin aklı, bilimi, halk sağlığını esas alan politikası olduğunu ifade eden Koramaz “Biz TMMOB olarak yıllardır tüm bu engellere rağmen mücadele ediyoruz ve elimizden geldiğince de deprem bölgesinde çalışmalarımıza devam ediyoruz ve devam edeceğiz. TMMOB kendi alanında mesleki yeterlilikleriyle süreci denetlemesi gereken anayasal bir kuruluştur ve bu görevi tüm baskılara rağmen hakkıyla yerine getiriyor” diyerek mücadeleye devam edeceklerini vurguluyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maraş'ta bir depremzede Habertürk yayınında tepki gösterdi: Neden çalışma olmayan yeri çekmiyorsunuz?

SONRAKİ HABER

Enkaza geç müdahaleyi protesto ettiği için gözaltına alınan EHP'liler serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa