12 Şubat 2023 18:03

Sağlık Bakanlığı TTB ile 6 gün sonra iletişime geçti: Güncel gönüllü listelerini istediler

Fincancı, Bakanlığın kendilerine ancak 6. günde döndüklerini söyledi. Deprem bölgesindeki doktorlar ishal vakalarının arttığını, tetanos aşısı ve gebelerin folik asite ihtiyacı olduğunu belirtti.

Ekran görüntüsü TTB'nin yayınından alınmıştır

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Deprem Bülteni'nin altıncısını gerçekleştirdi. Basın açıklamasına TTB’nin bölgede lojistik, koordinasyon ve alan çalışmalarını yürüten Merkez Konseyi üyeleri ile Gaziantep, Ankara, İzmir ve İstanbul Tabip Odaları’nın temsilcileri de katıldı.

TTB MK Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sağlık Bakanlığı ile depremin ardından altıncı günde iletişim kurabildiklerini, Bakanlığın kendilerinden güncel gönüllü listelerini istediklerini ancak halen bir organizasyonsuzluk yaşandığına dikkat çekti. İshal vakalarının yaşanmaya başladığı illerde en çok talep ise kadın doğum ve diş hekimlerine olduğu noktasında kamuoyu bilgilendirildi.

“İSHAL VAKALARI BAŞLADI”

Açılış konuşmasında TTB’ye binden fazla gönüllü hekimin başvurduğunu hatırlatan TTB MK üyesi Dr. Alican Bahadır; “TTB olarak bölgede çalışma yürüten arkadaşlarımız, bulundukları alanlarda özellikle birinci basamak sağlık hizmetine destek sunmaya devam ediyorlar” diye konuştu.

Dr. Bahadır’ın ardından ilk söz deprem alanlarında çalışma yürüten hekimlere verildi. Gaziantep Tabip Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, İslahiye’den yayına katıldı. Dr. Yılmaz, “İslahiye’nin yüzde 30’u çökmüş. Yüzde 50’si ise ağır hasarlı. İslahiye Devlet Hastanesi’ni ziyaret gerçekleştirdik. Burada kadın doğum ve diş hekimlerine acil talep var. Bu sorunu 3 gün için kendi bölgemizden hekimlerin görevlendirmesi ile çözdük. Ancak sonrasında TTB buraya gönüllü meslektaşlarımızı buraya yönlendirirse iyi olacak” dedi.

Konteyner talebinin halen geçerli olduğunu hatırlatan Dr. Yılmaz, “Sağlık emekçisi arkadaşlarımızın bir talebi de uyku tulumları. Halen barınmaya dair çadırlara ihtiyaç var. Bir diğer acil sorun temizlik sorunu. Özellikle hastanenin temizliğine dair sıkıntılar mevcut. Bir hekim arkadaşımız 6-7 ishal vakasının görüldüğünü aktardı” diye konuştu.

“GEBELER FOLİK ASİTE ULAŞAMIYOR”

Hatay’dan gelişmeleri aktaran TTB MK üyesi Dr. Onur Naci Karahancı barınma, ısınma, çöp ve temizliğe dair sorunların devam ettiğini ifade edip, “Burası dışarıya nasıl yansıtılıyor bilmiyorum ama buraya dair hiçbir adım atılmıyor” diye konuştu.

4 ayrı noktada çadır kentin kurulduğundan söz eden ancak bunların da yeterli olmadığı dikkat çeken Dr. Karahancı, “Kırsala giden arkadaşlarımız hayvanların yeme ulaşamadığını söyledi. Sağlığı bir bütün olarak düşündüğümüz için bunu ifade etmek istedim. Çünkü buradaki insanların tek geçim kaynağı hayvancılık. Ve burada hayvanlarda insanlar gibi yaşamsal mücadele veriyorlar” dedi. Gebelerin folik asite ulaşamadıklarını sözlerine ekleyen Dr. Karahancı, “Folik asit gebelik sürecinde alımı önemli. Ancak ulaşım söz konusu değil. Tetanos aşısı yok. Temizlik ve sanitasyonla ilgili de bir adım atılış değil” dedi.

Hatay’da 4 ayrı noktada konteynırlarda sağlık hizmeti vermeye başladıklarını ifade eden Dr. Karahancı, “Yoğun bir başvuru var. Dün başladık ve 400’ün üzerinde başvuru aldık.” dedi. Kentte tek kalan özel hastanede gönüllü hekimlerin çalıştırılmasına dair yazı geldiğinden söz eden Dr. Karahancı; gönüllü hekimliğe izin verilmediğini söyledi. Karahancı da Hatay’da kadın doğum uzmanı, ebe ve diş hekimlerine ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi. Türk Psikiyatri Derneği ile beraber yürütmeye başladıklarını ifade eden Karahancı, “Psikososyal çalışma ağını oluşturacağız” dedi.

“HIZLICA KONTEYNER VE PREFABRİKLERE GEÇİLMELİ”

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak da 400'ü aşkın hekim ve sağlık emekçileri ile bir hafta boyunca yapılan çalışmayı slayt üzerinde kısaca aktardı. Kaynak’ın bilgilendirmesi ardından yayına TTB’nin Adana merkezli Lojistik ve Koordinasyon Merkezi’nden Dr. Ali İhsan Ökten katıldı. Ökten Adana Tabip Odası’nın bir katının yatakhaneye çevrildiğini söyledi. Hekim ve ailelerinin konaklama ihtiyaçlarına benzer bir çalışmanın Mersin’de de yapıldığından söz eden TTB 2. Başkanı Dr. Ökten, “Adana Tabip Odası ile 5 büyük yerleşim yerini ziyaret ettik. Isınma halen çadırların önünde yakılan ateş ile sağlanıyor. Uzun vadede is ve hava kirliliği söz konusu olacak. Hızlıca konteyner ile prefabriklere geçiş yapılmalı” dedi.

“BAKANLIK RAHAT OLDUĞUNU SÖYLÜYOR AMA BİZ BU RAHATLIĞI SAHADA GÖREMİYORUZ”

İlaç ve tıbbi malzemeye dair eksiklerin halen devam ettiğini sözlerine ekleyen Dr. Ökten, “Bundan sonra yapılacak olan şey koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirmek ve salgınları önlemektir” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın attığı tweetle ifade ettiği; “Sağlık hizmetleri boyutuyla sürece hakim olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Şu an birinci basamak sağlık hizmetine odaklanmaya çalışıyoruz” sözlerini hatırlattığımız Dr. Ökten, “Biz bunu söyleyemiyoruz açıkçası. Çünkü bunu görmüyoruz sahada. Öte yandan birini basamağa dair bakanlığın odaklanması olumlu ancak yine bunun için sahada çalışma yapmaları lazım. Bunu belki Adana ve Gaziantep'te sağlayabilirler ama yıkımın büyük olduğu diğer illerde bunu yapmaları zor. Henüz temiz suyu dahi sağlamış değiller” diye konuştu. Ökten son olarak bölgenin birçok yerinden ishal vakalarının göründüğünden söz etti. Ökten’in ardından söz alan Ankara Tabip Odası’ndan Dr. Ali Karakoç’ da depremin ardından yaşanan ve sosyal medyada alıcısı olduğuna dikkat çektiği şiddet olaylarına dair, “Asayiş sorunu varsa hukuk geçerli olmalı. Kamu otoritesinin temel görevi güvenliği sağlamaktır. Görüntüler kaygı veriyor. Önlemleri alın” dedi.

Basın toplantısında son sözü alan TTB MK Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı ise; Sağlık Bakanlığı ile temas sağlayabildiklerini sözlerine ekledi. “Biz bir haftadır her gün inatla Sağlık Bakanlığı’na yazı gönderiyorduk. Bu çabalarımız karşılık buldu. Bizden güncellenmiş gönüllü listelerini talep ettiler.” dedi.

“BİZİMLE İLETİŞİM KURMUŞ OLMALARI ÖNEMLİ”

Fincancı, “Burada Sağlık Bakanlığı’nın elinde Sağlık Müdürlüklerinden gelen ihtiyaç listesinin olması gerekiyor. Ama organizasyonluk had safhada. Meslektaşlarımız birinci basamaklara çok ihtiyaç olmalarına rağmen illerde acillerde görevlendiriyorlar. Ve işlevsizleştiriliyorlar. O yüzden akılcıdır görevlendirme ve planlama yapılmalı. Bizimle bir iletişim kurmuş olmalarıdır olumluluk. Bugün aldığımız bilgileri de biz Sağlık Bakanlığı’na ileteceğiz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Adana'da 70 kişinin öldüğü apartmanın müteahhidinden tanıdık savunma: Mukadderat

SONRAKİ HABER

Madrid'de 200 binin üzerinde sağlıkçı, sağlık politikalarına karşı eylemdeydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa