12 Şubat 2023 20:32

İzmir Barosu: İşkence ve kötü muamele hiçbir koşulda kabul edilemez

Deprem bölgesindeki şiddet görüntülerine ilişkin İzmir Barosu, “Yükümlülüklerini yerine getirmeyen devlet, işkence suçunun failidir. İşkence ve kötü muamele hiçbir koşulda kabul edilemez” dedi.

İzmir Barosu logosu

Paylaş

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından sosyal medyada yağmacı olarak lanse edilen kişilere uygulanan şiddet görüntülerine ilişkin İzmir Barosu yazılı açıklama yayımladı. İşkence ve kötü muamelenin insan hakları suçu olduğu hatırlatılan açıklamada, “Yükümlülüklerini yerine getirmeyen devlet, işkence suçunun failidir” denildi.

Barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını devlet tarafından gideremeyen insanların bu ihtiyaçlarını kendi çabalarıyla gidermeye çalıştığı bilgisini veren İzmir Barosu, “Sosyal medyada yağmacı olarak lanse edilen kişilerin; polis ve asker üniformalı kişilerce işkenceye uğratıldığı, sivil kişilerce de kötü muameleye maruz bırakıldığı bu görüntüler, sosyal medyaya servis edilmiştir. Devlet, deprem bölgesinde kontrolü kaybetmiştir. Ne yaşama, barınma ve beslenme hakkını koruyabilmekte ne de işkence yasağına karşı önlem alabilmektedir” dedi.

“YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRMEYEN DEVLET, İŞKENCE SUÇUNUN FAİLİDİR”

Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeler ve Anayasa’daki hükümlerde açıkça belirtildiği üzere işkencenin her koşulda yasak olduğunu hatırlatılan açıklamada, “Hiçbir istisna hali işkenceyi meşru ve haklı kılmaz. Devlet, işkence yapmama yükümlülüğü altında olduğu gibi aynı zamanda işkenceyi önleme yükümlülüğü altındadır. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen devlet, işkence suçunun failidir. Deprem bölgesinde veya herhangi bir olağanüstü durumun yaşandığı bir yerde hangi suçu işlediği iddia edilirse edilsin hiç kimseye işkence yapılamaz. Bu ‘amasız ve fakatsız’ kabul edilmesi gereken bir durumdur. İşkence yapılmaması gibi işkencenin olumlanmaması da gerekmektedir. Depremde yaşanan yıkımın ve sonrasında ortaya çıkan yaşamsal ihtiyaçların karşılanamamasının tek sorumlusunun; imar afları çıkartan, gerekli ve yeterli denetimi yapmayan, liyakatsiz kadroları yetkilendiren devlet olduğu unutulmamalıdır” denildi.

“SAVCILIKLARI HUKUKU UYGULAMAYA DAVET EDİYORUZ”

Cumhuriyet Başsavcılıklarının sosyal medyadaki görüntülerde insanlara işkence yapan kişileri ivedilikle tespit ederek haklarında yasal süreci başlatmalarının hukukun ve kanunların gereği olduğu belirtilen açıklamada, “Savcılıkları hukuku uygulamaya davet ediyoruz. İşkencenin, insanlığa karşı bir suç olduğunu ve işkence yasağının istisnasız kabul edilmesinin insanlığın asgari standartlarından biri olduğunu hatırlatıyor, İzmir Barosu olarak tereddütsüz şekilde işkencenin ve işkence yapanların karşısında olduğumuzu bildiririz” ifadelerine yer verildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu: Üniversiteler örgün öğretime devam etmeli

SONRAKİ HABER

THY, depremde hasar gören Hatay Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa