12 Şubat 2023 20:26
Son Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2023 03:18

THY, depremde hasar gören Hatay Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirdi

THY uçağı depremin ardından hasar görerek uçuşlara kapatılan Hatay Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

"Fay hattı var" uyarısına rağmen depremin ardından pisti paramparça olan Hatay Havalimanına 7. günde ilk uçuş gerçekleştirildi.

Maraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremlerde pisti hasar gören Hatay Havalimanı'nda onarım çalışmalarının tamamlandığı açıklandı. Depremin 7 günü boyunca kullanılamayan havalimanının onarım çalışmalarının ardından testler yapıldı. DHA'nın haberine göre pist kontrol uçağını havalimanına iniş yapmasının ardından THY'ye ait TK-3313 sefer sayılı uçağı Hatay Havalimanı'na test uçuşu yapmak üzere İstanbul Havalimanı'ndan havalandı. Uçak Hatay Havalimanı'na inişini başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

THY'NİN HATAY HAVALİMANINDAN KALKAN UÇAĞI İSTANBUL'A İNDİ

Hatay Havalimanı’ndan 91 yolcusuyla hareket eden THY'nin "TK 6946" sefer sayılı uçağı da saat 02.04’te bazı depremzedeler ve değişim yapan arama kurtarma personeliyle İstanbul Havalimanı’na indi.

THY'DEN ÜCRETSİZ TAHLİYE İÇİN "REZERVASYON" UYARISI 

Türk Hava Yolları (THY), 13-19 Şubat tarihlerinde deprem bölgesinden ücretsiz yapılacak tahliye uçuşlarında rezervasyonsuz yolcuların boş koltuk olması halinde uçağa kabul edileceklerini duyurdu.

THY'nin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, sabah 09.00'dan sonraki uçuşlarda rezervasyon sistemine geçileceği belirtilerek, "13-19 Şubat tarihleri arasında yapılacak uçuşlarımız için güncel mobil uygulamamız veya web sitemiz üzerinden ücretsiz rezervasyon işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Tahliye sürecini kolaylaştırmak için havaalanlarına rezervasyon yaparak gelinmesi gerekmektedir. Rezervasyonu olan yolculara öncelik verilecek olup boş yer kalması durumunda rezervasyonsuz yolcularımız da kabul edilecektir. İşlemlerinizde bir hata ile karşılaşmamak için mobil uygulamanızın son sürüm ile güncellenmiş olduğundan emin olmanızı rica ederiz." 

İHALESİ, YAPILIŞI BÜYÜK TARTIŞMA KONUSU

Hatay Havalimanının pistinin enine doğru yarıldığı, asfaltın kalktığı görülmüştü.

Hatay Havalimanı o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 2007’de açılmıştı. Havalimanı, zaman zaman aşırı yağışlarla birlikte ‘kurutulan’ gölün sularının yükselmesi sonrası kullanılamaz hale geliyordu.

Hatay Havalimanının ne kadar yanlış planlandığını, Orman Yüksek Mühendisi Özer Özgüç 2012 yılında Gazeteci Mehveş Evin’e anlatmıştı: “Hatay Havalimanının yapımı ilk kez 2000’de gündeme geldi. Mustafa Kemal Üniversitesinin (MKÜ) hazırladığı ÇED raporuna göre “Kuş falan yok”tu. Büyük tartışmalar koptu. O zamanki Çevre Orman Bakanlığı, kuş göçü hakkında bir yıl süreli bir bilimsel araştırma yapılması ve buna göre karar verilmesi sonucuna vardı. Bu defa çalışmayı Kuş Araştırmaları Derneği (KAD) yaptı. Hatay’ın kuş göçleri açısından olağanüstü önemini gözler önüne serdi. Yılın en az beş ayında ciddi çarpışma riski oluştuğundan yola çıkarak, söz konusu dönemlerde uçuş yapılmamasını önerdiler. Birkaç gün sonra gazeteler Çevre Bakanlığının, MKÜ’nün hazırladığı ÇED raporunu onayladığını yazdı! Havaalanı, 2001 yılında 15 trilyon keşif bedeliyle ihale edildi. Ancak Adana Bölge Mahkemesi, 2003’te yürütmeyi durdurma kararı aldı. Çevre ve Orman Bakanlığı, sivil toplumun uyarılarına rağmen yeni bir ÇED raporuyla inşaatın devamına imkan tanıdı. Havaalanı, hem teknik, hem bilimsel açıdan yanlış yerde, bile bile yapıldı.”

KAYNAK HEP ‘MEGA’ PROJELERE!

Depremle birlikte pistin deprem bölgesi üzerine yapıldığı da ortaya çıkmış oldu. Bianet’e konuşan TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası Hatay Şubesi Başkanı Mustafa Özçelik, Antep Pazarcık’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin, Hatay’da bu kadar çok yıkıma neden olmasını “Bizler, sürekli olarak deprem konusunda uyardık, önceliğin hasarlı binalara verilmesini ve güçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğini söyledik, ancak var olan kaynaklar mega projelere aktarıldı. Yıkımın bu kadar büyük olmasının nedeni bu bakış açısı” sözleriyle anlattı. “Hem üzgünüm hem de tüm uyarılımız dikkate alınmadığı için çok öfkeliyim” diyen Özçelik, Bizim uyarılarımızı dikkate almak yerine, halkın gözüne daha şirin gelen, mega adı altındaki projelere önem verdiler. Var olan kaynaklarımız bu projelere aktarıldı. Oysa güçlendirilmesi gereken binalara aktarılsaydı, sonuç böyle olmayabilirdi” değerlendirmesinde bulunmuştu.

“DEFALARCA UYARDIK, DİNLEMEDİLER”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da “Biz Hatay’daki havalimanı yapılmadan önce defalarca uyardık ‘Fay hattı burası, burada havalimanı yapmayın’ dedik. Fakat uyarılarımız dikkate alınmadı. Şimdi pistin fotoğrafları geldi, pist paramparça olmuş” demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu: İşkence ve kötü muamele hiçbir koşulda kabul edilemez

SONRAKİ HABER

‘Kadınların acil ihtiyaçları için dayanışmaya!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa