İTÜ öğrencilerinden yüz yüze eğitim talebi
İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri uzaktan eğitim kararına tepki göstererek uzaktan eğitim kararının yeniden gözden geçirilmesini isteyerek bazı bölümlerde yüz yüze eğitimin önemine dikkat çekti
Fotoğraf: Google Streetview
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yükseköğretim kurumlarında uzaktan eğitime geçileceği ile alakalı açıklamasının ardından YÖK, üniversitelerde bahar döneminin uzaktan eğitimle devam ettirileceğini söyledi. Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlara depremzedelerin yerleştirileceği açıklamasının ardından bazı illerde öğrencilerin KYK yurtlarından çıkması istendi.
Birçok üniversite öğrencisi uzaktan eğitim ve öğrencilerin yurtlardan çıkarılması kararına itiraz etti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat ve Mimarlık Fakültesi Kulüpleri “uzaktan eğitim kararı yeniden değerlendirilsin” diyerek bir açıklama yayınladı. İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğrenci Temsilciliği ve Mimarlık Fakültesi öğrenci kulüpleri ise yaptığı açıklamada Mimarlık eğitiminin yüz yüze yapılmasının öneminde dikkat çekti.
“YURTLAR DEPREMZEDELER İÇİN GEÇİCİ BİR ÇÖZÜM”
İTÜ İnşaat ve Mimarlık Fakültesi öğrenci kulüplerinin ortak açıklamasında “Afetin yaşandığı ilk andan itibaren tüm İTU öğrenci kulüpleri gibi bizler de depremden zarar görmüş herkese yardımcı olabilmek adına seferber olmuş durumdayız. Bu bağlamda, evimizi, yurdumuzu ve elimizden gelen tüm varlığımızı afetten zarar görmüş insanlarımız ile paylaşmaktan mutluluk duyduğumuzu ve duyacağımızı bildirmek istiyoruz. Ancak depremzede arkadaşlarımızın da psikolojisini düşünerek yurtların depremzede vatandaşlarımıza açılmasının geçici bir çözüm olduğunu düşünüyoruz ve bizlerin daha kalıcı ve iyileştirici çözümler peşinde olduğumuzu belirtmek istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Ülkenin aydınlık yarınlarını inşa etmek için nitelikli ve kaliteli mühendis ve mimarlar olarak yer almak istediklerini vurgulayan öğrenciler “Bu kalite ve niteliğin, nitelikli bir eğitimle sağlanacağını; nitelikli eğitimin ise pandemi dönemi tecrübelerimizi hatırlayarak ‘yüz yüze eğitim’ aracılığı ile sağlanacağını düşünüyoruz. Bizler kampüsümüzde dayanışma içerisinde bu zorlu günleri çok daha kolay atlatabileceğimizi, ‘uzaktan eğitim’ durumunun eğitim niteliğini düşürmenin yanı sıra bu zorlu süreci atlatmamızı yavaşlatacağı kanaatindeyiz” denerek uzaktan eğitim kararının tekrar değerlendirilmesi istendi.
“MİMARLIK FAKÜLTESİ EĞİTİM METODU YÜZ YÜZEDİR”
İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğrenci Temsilciliği ve İTÜ Mimarlık Fakültesi kulüpleri de bir ortak açıklama yaptı. Öğrenciler açıklamada “Böyle bir dönemde her öğrencinin ‘bir aradalık’ ile rehabilite olabileceğine inanıyoruz. Daha önce pandemi döneminde tecrübe ettiğimiz uzaktan eğilim sisteminin verimsizliği, hocalarımız ve biz öğrenciler tarafından birçok kez dile getirilmiştir” derken yüz yüze eğitimden uzak kalınmasının mental açıdan da olumsuz etkileri olacağını da vurguladı.
Mimarlık Fakültesi eğitim metotlarının ve öğrenme sisteminin uygulamalı stüdyo ve atölye mantığına dayanmasından dolayı uzaktan eğitimin uygulanabilir olmadığını ifade eden öğrenciler “Uzaktan eğitim, depremler adına gerekli önlemlerin alınmasında rol model oynayacak olan bizlerin verimli eğitim alamamasına sebebiyet verecektir. Ülkemizin artık deprem sınavından kalmaması ve böyle felaketlerin yaşanmaması için bizlerin bu yönde yüz yüze eğitim ile en verimli eğilimi alacağımızı düşünmekteyiz” sözlerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)