Canlı blog 8. gün | Maraş'taki iki deprem 10 ili vurdu: Can kaybı en az 31 bin 643

Maraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma ve can kaybına sebep oldu, en az 31 bin 643 kişi yaşamını yitirdi. Yıkım yaşanan şehirlerden bilgiler ve son durum…

AFAD verilerine göre 6 Şubat saat 4.17'de meydana gelen Maraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde deprem birçok ilde hissedildi; yıkıma ve can kaybına sebep oldu. Bu deprem, 1939 Erzincan depreminden sonra ülkede yaşanan en büyük deprem. 6 Şubat saat 13.24'te Maraş Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

• Deprem Suriye'de de yıkım yarattı. Birleşmiş Milletler 5 milyon 370 bin kişinin evsiz kaldığını açıkladı.

• OHAL süresince Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki eczaneler ilaç takip sistemi işlemlerinden muaf olacak.

• Depremde hasar gören Hatay Havalimanı uçuşlara açıldı.

13 Şubat 2023 05:18
Son Güncellenme: 14 Şubat 2023 02:25
02:25

TTB KOORDİNATÖRÜ: AŞI GELMEDİ, GELSE DE SOĞUK ZİNCİRİ YOK

Volkan PEKAL
Hatay

"Deprem bölgesine kuduz ve tetanos aşısı sevk edildi” haberleri yapılmasına rağmen Hatay’a ulaşan herhangi bir aşı olmadı. Türk Tabipleri Birliği'nin deprem bölgelerinde kurduğu koordinasyonda Hatay Koordinatörü olarak görev alan Dr. Ali Kanatlı, aşı gelmediğini, gelse dahi soğuk zinciri olmadığını ifade etti. Soğuk zinciri ve aşılama yapılacak merkezlerin kurulması gerektiğini ifade eden Kanatlı, “Soğuk zinciri sağlamak için kesintisiz elektrik lazım. Bunlar için personel lazım. Barınacağı yerin olması lazım. Hayatta kalan sağlık emekçileri bunların oluşturulmasını istiyor” dedi.

23:53

FUAT OKTAY: KABİNE YARIN TOPLANACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin yarın (14 Şubat) deprem gündemiyle toplanacağını açıkladı.

Oktay'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Tamamen Adıyaman, Hatay ve Maraş'a odaklanmış durumdayız. Maraş ve Adıyaman kontrol altına alınmıştır."

"Deprem bölgelerinde beslenme sorunumuz kalmadı. Tüm ilçelere, köylere ulaştık. Beslenme ihtiyacını karşılayamayan vatandaşlarımız var ise bize muhtarlıklar aracılığıyla ulaşabilirler"

"Bazı haberler çıkıyor, göç dalgası, güvenlik algısıyla alakalı. "Sanki güvenlikle alakalı bir zaafiyet var gibi... Asla söz konusu olamaz. Sınırlarımız kontrol altındadır. Herhangi bir göç dalgasına izin vermemiz asla ve asla mümkün değildir. Bu tarz açıklamaları dezanformasyon ve OHAL çeçevesinde takip edeceğiz." 

"Ayni yardımlara rahat ulaşım için 250 market oluşturulacak. Bunların 100'ü çadırlarda, 150'si okullarda oluşturulacak"

"Amaçları dışında 1 kuruşunun dahi kullanılmasına asla müsaade edilmeyecek"  (HABER MERKEZİ)

23:37

VALİLİK: MALATYA'DA 1346 KİŞİ DEPREMDE HAYATINI KAYBETTİ

Malatya Valiliği depremde şu ana kadar 1346 kişinin hayatını kaybettiğini 6 bin 962 kişi yaralandığını açıkladı. Valiliğin açıklamasına göre 1154 bina yıkıldı, 7 bin 129 hasarlı bina tespit edildi. (AA)

 

23:10

BAKAN KURUM: 41 BİN 791 BİNA ACİL YIKILACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep Afet Koordinasyon Merkezinde açıklamalarda bulundu. 

"10 ilde 763 bin bina yani 1 milyon 586 bin 901 bağımsız konut ev ve işyeri incelenmiştir. Bunlardan 41 bin 791 binanın yıkık acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık. Buradaki bağımsız konut sayısı 190 bin 172 konut ve işyerine denk geliyor. 190 bin 172 konut ve işyerimiz yıkılmış ve ağır hasar almış durumda"

"Antep geneline baktığımızda 10 bin 777 binada bulunan yaklaşık 24 bin 700 konut ve işyerinin ağır hasarlı ve yıkık olduğunun tespitini yaptık"

"Vatandaşımız AFAD'ın koordinasyonu dışından evinden eşya almaması noktasında uyarılarımızı bir kez daha yapmak istiyoruz." 

"Yapılan hasar tespitlerinin büyük bir kısmını Antep'te 3 gün içerisinde, tüm Türkiye'deki hasar tepsitleri de bir hafta içinde bitirmeyi planlıyoruz"

"10 ilde çalışmalar yapılıyor. Eş zamanlı olarak ay sonuna kadar tüm illerde inşaat faaliyetlerine başlatacağız." (HABER MERKEZİ)

22:42

MARAŞ'TA 4.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

AFAD, saat 22.20'de merkez üssü Maraş'ın Göksun ilçesinde 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin 6.06 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. (HABER MERKEZİ)

22:36

KAYSERİ'DE AĞIR HASARLI 4 BİNA TESPİT EDİLDİ

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Maraş merkezli depremlerin ardından Kayseri'de iki bin binanın incelendiğini, ağır hasarlı 4 bina tespit edildiğini söyledi.

AA'nın haberine göre Büyükkılıç, "2 bin bina incelendi, 1700'ü sisteme aktarıldı, sonuçlandırıldı. Bunlardan dördü ağır hasarlı, içlerinden birinin belki yıkılması gerekecek, onun süreci takip ediliyor. 3 ağır hasarlı minare ve 2 ağır hasarlı okul var. Bu okullar depremden önce de depreme dayanıklılık bağlamında yetersiz olduğu tespit edilen okullar. Bunlarla ilgili gereken işlem yapılacak" diye konuştu. Kayseri'ye gelen depremzedelerden önce AFAD'a kayıt yaptırmasını isteyen Büyükkılıç, kente gelen 10 bin 451 depremzedenin belediyelerin sosyal tesislerine yerleştirildiğini söyledi.

Niğde Belediyesi, 10 Şubat günü yaptığı açıklamada, 2 orta hasarlı, 11 ağır hasarlı binanın boşaltılarak Zabıta Müdürlüğü tarafından mühürlendiğini duyurmuştu. Aksaray Valiliği de 10 Şubat'ta ağır hasar oluştuğu tespit edilen 5 katlı bir binayı boşaltılmıştı. (HABER MERKEZİ)

22:28

TTB: BULAŞICI HASTALIKLAR AÇISINDAN EN RİSKLİ DÖNEMDEYİZ

Türk Tabipleri Birliği (TTB), deprem bölgelerinde bulaşıcı hastalıklar açısından en riskli döneme girildiği, şimdiye dek alınan önlemlerin yetersiz olduğunun altını çizdi. Depremzedelerin solunum yolu enfeksiyonlarına, ishalli hastalıklara açık olduğu kaydedildi.

Aktarımlarda öne çıkan tespitler şunlar oldu:

  • Deprem bölgelerinde barınma, ısınma, temizlik, elektrik ve su sorunu çözülememiştir.
  • Yaşanan eksiklikler, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasının koşullarını oluşturmaktadır.
  • Bölgeye kurulan çadır kentler çok küçük ve birbiriyle bağlantısız.
  • Aşılamalar bir an önce planlanmalıdır.
  • Bölgede kronik hastalıklar takip edilmelidir.
  • Bölgede ilaç, tıbbi malzeme, aşı ihtiyacı var.
22:16

BAKAN KOCA'DAN GEBE VE BEBEKLERİN TAKİBİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından açıklama yaptı:

  • “Afet bölgesinde yaşayan 2 bin 896 gebe, 3 bin 943 lohusa, 9 bin 685 bebek takibe alındı."
  • "Bölgedeki tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacını hızla karşılamak üzere Adana ve Gaziantep’te iki merkezi tıbbi depo oluşturulmuştur. Bölgeye sevk edilen ilaç ve tıbbi malzemeler öncelikli olarak bu depolarda tasnif edilerek afet bölgelerine sevk edilmektedir."
  • "15.664’ü serviste, 3.636’sı yoğun bakımda olmak üzere, 19.300 depremzede vatandaşımız halen ülke genelinde hastanelerimizde tedavi altındadır. Bir kısmı taburcu edilen 8.851 hastamıza cerrahi işlem yapılmıştır." 
  • "Deprem bölgesindeki illere ilk günden itibaren 80 bin 516, yaralıların sevk edildiği illere stoklara ek tetanos aşısı gönderildi. Aşılar konusunda herhangi sorun yok." (HABER MERKEZİ)
22:09

ADANA'DA 418 YURTTAŞ HAYATINI KAYBETTİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana'da arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Kirişçi, "Enkazlardan 34 vatandaşımızı çıkardık. 418 vatandaşımız ahirete irtihal etti" dedi. (HABER MERKEZİ)

22:05

1362 REFAKATSİZ ÇOCUKTAN 369'U KİMLİKLERİ BELİRLENEREK AİLELERİNE TESLİM EDİLDİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Maraş, merkezli depremlerden etkilenen bölgelerdeki 1362 refakatsiz çocuğun 369’unun kimlikleri belirlenerek ailelerine teslim edildiğini açıkladı. 291 çocuğun henüz kimliklerinin tespit edilemediğini, söyleyen Yanık, bakanlık kontrolündeki refakatsiz depremzede çocuklara ilişkin ise "Hastanede takip edilen çocuk sayımız 792. Bakanlığımızın kuruluşlarına aldığımız çocuk sayısı 201. Bu çocuklarımızdan 1071'inin kimliklerini tespit ettik." dedi. (AA)

21:38

İZMİR'DE KULLANILMAYAN HİLTON OTELİ'NİN DEPREMZEDELERE AÇILMASI TEKLİFİ REDDEDİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kullanılmayan "Hilton Otel depremzedelere açılsın teklifi" Hilton Otel’in büyük hissedarı Ata Holding tarafından reddedildi. (HABER MERKEZİ)

21:18

HDP'DEN DEPREM BÖLGESİNDE YAŞANAN İŞKENCE GÖRÜNTÜLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Maraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki "yağmacılık" iddialarıyla işkence ve linç saldırısına uğrayanların görüntülerinin paylaşımına ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu; İçişleri Bakanı, vali, vali yardımcıları, emniyet müdürleri ve işkence ve linç fiilini işleyen kişiler ve kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. (MA)

21:11

ESKİŞEHİR'DEN ELBİSTAN'A UZANAN ELLER: YADIMA ÇOK İHTİYAÇ VAR

Eskişehir'den depremin yıktığı Elbistan'a yardıma giden üç arkadaş Evrensel'den Cumhur Daş'a konuştu:

"Enkazlara zamanında müdahale edilmedi. İnsanların barınma sorunu çözülmedi. Yardım götürdüğümüz köylerde de durum aynı. Ayrıca oralarda genç nüfus az olduğundan daha çok yardıma ihtiyaçları var. Birkaç hane birleşip derme çatma yapılarla muşambalarla, sera poşetleriyle barınma ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar"

"İlk geldiğimizde halk bir kaos içinde birbirine yardım etmeye çalışıyordu. Şimdi de yapılanların yetersiz olduğunu düşünüyorum. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama daha düzenli bir sistem oluşmalı. Ciddi anlamda barınma ve tuvalet ihtiyacı var. Çöpler sokaklarda birikmeye başladı. İnsanlar altyapının olduğu bir yere yerleşmeli”

20:46

KULE APARTMANI MÜTEAHHİDİ ÖMER CİHAN TUTUKLANDI

Hatay'da depremde yıkılan Kule Apartmanı'nın müteahhidi Ömer Cihan, gözaltına alındığı Antalya'da tutuklandı. (AA)

20:24

KILIÇDAROĞLU'DAN İYİ PARTİLİ KORAY AYDIN'A TAZİYE TELEFONU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, annesi Sebahat Aydın'ın hayatını kaybetmesi dolayısıyla İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Koray Aydın'ı aradı. Kılıçdaroğlu, başsağlığı dileklerini iletti. (HABER MERKEZİ)

20:14

MALATYA'DA YIKILAN BİNALARLA İLGİLİ GÖZALTI KARARI SAYISI 40'A YÜKSELDİ

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kentte deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 40 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Sabah saatlerinde ilk etapta 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği duyurulmuştu. (HABER MERKEZİ) 

20:00

ADIYAMAN'DA YIKILAN ÇOK SAYIDA BİNANIN MÜTEAHHİTLERİ TUTUKLANDI

Depremde Adıyaman'da yıkılan çok sayıda binanın müteahhidi olduğu belirlenen Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş İstanbul'da tutuklandı.

İkili Gürcistan'a kaçmaya çalışırken dün İstanbul Havalimanı'nda yakalanmıştı. Yavuz Karakuş, "Vicdanım rahat. 44 bina yaptım. 4'ü yıkıldı" demişti. (HABER MERKEZİ)

19:38

ERDOĞAN APARTMANI'NIN MÜTEAHHİDİ KEÇECİOĞLU TUTUKLANDI

Hatay'da depremde yıkılan Erdoğan Apartmanı'nın müteahhidi Mustafa Erdoğan Keçecioğlu, gözaltına alındığı Ankara'da tutuklandı. (AA)

19:11

DEPREMİN 183'ÜNCÜ SAATİNDE ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI

Hatay'ın Antakya ilçesi Cebrail Mahallesi Mimar Sinan Sokak'ta depremin 183'üncü saatinde yıkılan bir binanın enkazından Hüseyin Berber'e ulaşıldı. (AA)

18:50

GIDA İŞÇİLERİ DAYANIŞMA İÇİN İSKENDERUN'DA

Eskişehir’de DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Yasin Çakır Un fabrikası işçileri, depremzede yurttaşlarla dayanışmak için İskenderun’a geldi. İşçiler “Bütün işçi arkadaşlarımızı birleşip bu yaraları sarmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

18:20

ÇÖKME TEHLİKESİ OLAN BİNA SEBEBİYLE DİYARBAKIR-URFA YOLU KAPATILDI

Maraş merkezli depremler sebebiyle Diyarbakır’da 9 katlı Altınkaya Apartmanı yıkılma tehlikesi nedeniyle tahliye edildi.

Apartmanın Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunun hemen yakınında olması nedeniyle bu yol da trafiğe kapatıldı.

Apartmana yaklaşık 50 metre mesafede bulunan alışveriş merkezi de güvenlik amacıyla tahliye edildi.

Uzun kuyrukların olduğu yolda bekleyiş sürüyor. (DHA)

18:14

"HIRSIZLIK", "YAĞMA" VE "DOLANDIRICILIK" SUÇLARINDAN 97 KİŞİ TUTUKLANDI

Maraş merkezli depremlerin ardından "hırsızlık", "yağma" ve "dolandırıcılık" suçlarından 11 ilde 97 kişinin tutuklandığı bildirildi. (AA)

18:11

YIKILAN YAPI DENETİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ BİNASINDAKİ EVRAKLAR TESLİM ALINIYOR

Çağdaş Hukukçular Derneği, Hatay'da "Tehlike var" denilerek yıkılan Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü ek binasındaki evrakların nihayet savcılık kararıyla olay yeri inceleme ekipleri tarafından tutanakla teslim alındığını duyurdu.

Sosyal medyadan yapılan açıklamada "Başardık! Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü ek binadaki dosya ve evrak, nihayet savcılık kararı ile olay yeri inceleme ekipleri tarafından tutanakla teslim alınıyor. Emeği geçen tüm üye ve meslektaşlarımızın eline sağlık" denildi. (HABER MERKEZİ)

18:06

"DEPREMZEDE" OLARAK OTELDE KALAN MÜTEAHHİT YAKALANDI

Maraş merkezli depremlerde Hatay'da yıkılan Kule Apartmanı'nın müteahhidi Ömer Cihan, Antalya'nın Manavgat ilçesinde depremzede olarak kaldığı 5 yıldızlı otelde yakalandı. (DHA)

18:04

KAYSERİ GİRİŞİNDE ÖRNEK DAYANIŞMA

Maraş merkezli depremler sonrasında çok sayıda depremzede Kayseri'ye geliyor. Kayseri girişi Doğu Çevreyolu kenarında bekleyen yurttaşlar gıda, kıyafet ve ilaç gibi ihtiyaçları depremzedelere ulaştırıyor. Suriyeli mülteciler de dayanışmanın parçası. Halepli olduğunu söyleyen bir mülteci, iki gündür buradaki yardım faaliyetlerine katıldığını aktardı.

17:47

MALATYA'DA 4.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

AFAD verilerine göre Malatya Battalgazi'de saat 17.28'de 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği 7,35 kilometre olarak açıklandı.

17:24

12 YAŞINDAKİ ÇOCUK DEPREMİN 182. SAATİNDE ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI

Hatay'ın Antakya ilçesinde depremin 182'nci saatinde 12 yaşındaki çocuk mahsur kaldığı binanın enkazından sağ çıkarıldı.

17:18

HATAY'DA MÜLTECİLER ÇADIR KENTTEN ÇIKARILDI

Hatay'da AFAD’ın kurduğu çadır kentte kalan mülteciler, dün akşam saat 20.00 sularında zorla otobüslere doldurulup bilmedikleri bir yere gönderildi. Nereye götürülüyor sorusuna ise "Cehenneme" yanıtı verildi.

Yaşananları kayda alan gazeteci Nida Kara, Ekmek ve Gül’e verdiği demeçte, "Apar topar mülteciler otobüslere bindirildi. Kadınların kucağında bebekler, biberonlar... ‘Nereye götürülüyor bu insanlar' diye sorduğumuzda yetkililerden ilk ‘Cehenneme’ yanıtını aldık. Israrcı olunca önce Mersin, sonra Mardin ve Antep cevaplarını aldık. Durum vahimdi” dedi.

17:15

"MUKADDERAT" DİYEN MÜTEAHHİT ALPARGÜN TUTUKLANDI

Maraş merkezli depremlerde Adana'nın Çukurova ilçesinde yerle bir olan ve 70 kişinin cansız bedeninin çıkarıldığı belirtilen apartmanın müteahhidi Hasan Alpargün sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı.

Depremin ardından Kuzey Kıbrıs'a kaçan ve burada gözaltına alınan Alpargün, dün Adana’ya getirilmişti. 

Türkiye'den KKTC'ye 990 bin dolar, 890 bin avro ve 500 bin TL transfer etmeye çalıştığı, ayrıca Lefkoşa Demirhan bölgesinden daire satın aldığı belirlenen Alpargün, "Yaptığınız binanın çökmesiyle 70 kişi öldü ne diyeceksiniz" sorusuna "Mukadderat" yanıtını vermişti.

Adliyeye sevk edildiği sırada da "Mukedderat" sözünü yineleyip, "Vicdan azabı çekiyor musunuz" sorusuna “Çok. Diğer binalarımda hasar yok. Adana’daki tüm binalar hasar gördü” cevabını verdi. (DHA)

17:03

ALMANYA'DAKİ SENDİKALARDAN YARDIM KAMPANYASI

Alman Sendikalar Birliği (DGB) ve bağlı sendikaları, Türkiye ve Suriye'de depremin yaralarını sarmak için dayanışma kampanyası başlattı.

17:02

BM: SURİYE'DE ÖLÜ SAYISI 4 BİNİ AŞTI

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) verilerine göre Maraş merkezli depremlerde Suriye'de en az 4 bin 300 kişi yaşamını yitirdi, en az 7 bin 600 kişi yaralandı.

16:48

"13 İLDE 236 BİN 410 BİNADA HASAR TESPİTİ YAPILDI"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremden etkilenen 13 ildeki 236 bin 410 binada hasar tespiti yapıldığını bildirdi. Çalışmalar kapsamında 33 bin 143 binada yer alan 153 bin 506 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre aralarında Kayseri, Niğde ile Kilis'in de olduğu 13 ilde hasar tespit çalışmaları sürüyor. Bakanlık, bugün itibarıyla, yapılan hasar tespit çalışmalarında, 236 bin 410 binada yer alan 1 milyon 279 bin 576 bağımsız birimde inceleme yaptı. 33 bin 143 binada yer alan 153 bin 506 bağımsız birimin, acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 6 bin 849 binada bulunan 46 bin 640 bağımsız birimin orta hasarlı, 59 bin 995 binadaki 439 bin 647 bağımsız birimin az hasarlı, 108 bin 840 binada yer alan 535 bin 490 bağımsız birimin ise hasarsız olduğu saptandı. (DHA)

16:42

BUFFON'UN İMZALI ELDİVENLERİ DEPREMZEDELER İÇİN SATIŞA ÇIKIYOR

Milli futbolcu Merih Demiral'ın Türkiye'deki depremzedeler için düzenlediği imzalı forma yardım kampanyasına İtalyan kaleci Gianluigi Buffon da katıldı.

Merih Demiral, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tarihin en iyisi Gianluigi Buffon, imzalı eldivenleri ile destek oluyor. Efsanenin eldivenlerini açık artırmayla satışa çıkarıyoruz. Gelir deprem bölgesinde kullanılmak üzere Ahbap derneğine bağışlanacaktır" dedi.

(SPOR SERVİSİ)

16:11

ANTEP'TE YIKILAN BİNALARA DAİR 5 KİŞİ TUTUKLANDI

Antep'te depremde yıkılan 25 binayla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 9 kişiden 5'i tutuklandı, 1'i adli kontrolle serbest bırakıldı. Diğer 3 kişinin emniyetteki işlemleri devam ediyor. (AA)

16:00

72 YAŞINDAKİ NURAY PRENİÇ, 178. SAATTE KURTARILDI

Hatay Antakya’da Cebrail Mahallesi’ndeki Şahin Kaptan Apartmanı’nın enkazından depremin 178. saatinde bir kişi sağ çıkarıldı.

Küçükçekmece Belediyesi arama kurtarma ekibi 72 yaşındaki Nuray Preniç’e canlı olarak ulaştı. İlk müdahalesi olay yerinde bekleyen sağlık görevlileri tarafından yapılan kadın, ambulansla hastaneye kaldırıldı. (DHA)

15:55

URFA VALİSİ: 340 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 8 BİN 919 KİŞİ TABURCU OLDU

Urfa Valisi Salih Ayhan, Maraş merkezli depremlerden etkilenen kentte 340 kişinin hayatını kaybettiğini, hastanelerde tedavi gören 8 bin 919 kişinin taburcu edildiğini söyledi.

Depremde 20 binanın yıkıldığını belirten Ayhan, "Kentimizde ve diğer afet bölgesi illerinde toplam 340 Şanlıurfalı hayatını kaybetmiştir. Otopsi işlemleri ve defin işleri burada yapılıyor. Enkazda ilk 72 saatte yaralı çıkarılan vatandaşımızın sayısı ise 144'tür. Depremden etkilenerek hastaneye müracaat edip tedavi sonrası taburcu olanların sayısı ise 8 bin 919'dur. Şu an serviste yatan hasta sayımız ise 313'tür" diye konuştu.

Ayhan ayrıca kentte 91 yerde 3 bin 186 çadır kurulduğunu ve bunlarda yaklaşık 25 bin kişinin barındığını dile getirdi. Cami, okul, taziyeevleri, salon gibi 871 ayrı mekanda da 145 bin 930 kişinin konakladığnı söyledi.

Ayhan, 82 bin konutta hasar tespitinin yapıldığını da belirtti. (DHA)

15:33

"KIZ KARDEŞİM İÇİN BİR PED DE BENDEN"

Kayseri Ekmek ve Gül Grubu, deprem bölgesinde bulunan kadınlar için “Kız Kardeşim için Bir Ped de Benden” kampanyası başlattı.

15:23

ANTEP'TE 4.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

AFAD verilerine göre Antep İslahiye'de saat 14.59'da 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği 11,44 kilometre olarak açıklandı.

14:55

BAKAN ÖZER: 1 MART'TA EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞLAYACAK DEMİYORUZ

CNN Türk yayınında konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "1 Mart'ta eğitim öğretim başlayacak demiyoruz. 1 Mart'a kadar ara verildiğini söylüyoruz. Tüm okulların hasar tespit raporlarını almadan eğitime başlamayacağız" dedi.

71 ilde eğitimin 20 Şubat'ta başlayacağını belirten Özer, "Depremden etkilenen illerimizde okulların 24 tanesi yıkıldı, 83 tanesinde ağır hasar var. Şubat ayının sonuna kadar tüm okullardaki hasar tespit çalışmalarını tamamlamayı hedefliyoruz. Duruma bakılacak. 1 Mart tarihini öteleyebiliriz de" diye konuştu.

10 ildeki öğrencilerde ikinci dönem devam zorunluluğu aranmayacağı açıklamasını anımsatan Özer, "İhtiyaç olması durumunda yeni öğretmenler de atayacağız" dedi.

"Bölgedeki öğretmenlerimizin diğer illere görevlendirilmesiyle ilgili süreçleri bu hafta içinde başlatacağız" diyen Özer, yakınlarını kaybeden öğrenmenlerin idari izinli sayıldığını da ekledi.

Sınav tarihlerine de değinen Özer, "Sınavların tarihi koşullara göre şekillenecek. Sadece LGS ve YKS sınavlarında ikinci dönemi kapsam dışına aldık. LGS sınavının tarihini ileri tarihte açıklayacağız" dedi. (HABER MERKEZİ)

14:36

PROF. DR. SÖZBİLİR: SUÇ, BU YANLIŞ İŞLERİN ALTINA İMZA ATANLARDA

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Kahramanmaraş merkezli her iki depremde de sıvılaşmanın gerçekleşmesi nedeniyle özellikle Antakya ve Gölbaşı gibi yerleşimlerde hem can hem de mal kaybı ciddi boyutlara ulaşmıştır. Demek ki sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmadan bu binalar projelendirilip inşa edilmiş. Depremin suçu yok. Suç, bu yanlış işlerin altına imza atanlarda" dedi.

14:27

"ÖZEL HASTANEYE GÖTÜRMEYİN PARAM YOK"

Hatay'ın Antakya ilçesinde depremde yıkılan binanın enkazından 138 saat sonra yaralı olarak çıkarılan Emine Doğu (51), kendisine ambulansta müdahale eden Tekirdağ'dan giden sağlık ekiplerine, "Kurban olayım beni özel hastaneye götürmeyin, param yok" dedi. 

14:15

AKP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI, DEPREMZEDEYİ GÖZALTINA ALDIRDI

AKP'li Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden video paylaşarak belediyenin yaptırdığı evlerin hasar görmesini eleştiren bir yurttaşı gece yarısı çadırında uyurken gözaltına aldırdı.

14:07

EKREM İMAMOĞLU: DEPREMDE ÖLMEK KADERİMİZ OLAMAZ

Maraş merkezli depremlerin ardından AFAD tarafından Hatay ile eşleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) burada koordinasyon toplantısı düzenledi.

Antakya’da konumlandırılan İBB Afet Koordinasyon Merkezi’ndeki toplantıda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Deprem her an bir başka yeri de vurabilir. Bu sınavı bugün burada veriyoruz ama yarın ülkemizin başka bir yerinde vereceğiz" dedi.

Yaşananlardan ders alınması gerektiğini söyleyen İmamoğlu, "Bütün şehirlerimizin böyle bir felakete hazırlık konusunda, dayanışma konusunda büyük bir seferberlik başlatmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Ki bunun en baş şehri İstanbul'dur; en baş aktörleri bizleriz. Süreci başlatacağımızı buradan ilan etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, "Merkezi yönetim-yerel yönetim iş birliği ayağı çok mühimdir. Yerel yönetimler reformu ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi bu anlamda çok çok mühimdir" dedi ve bütüncül bir biçimde kaynak seferberliğinin önemine dikkat çekti. Devamında ise şunları kaydetti:

"Gerçek anlamda bir deprem seferberliğine de ihtiyacımız vardır. Depremle yaşamak bu coğrafyada herkes için kaderdir, doğru. Ama depremde ölmek kaderimiz asla olmaz, olamaz. Çaresi bilinen, önlemleri geliştirilmiş ve bu anlamda afete hazırlığı birçok yönüyle dünyadaki örnekleriyle deneyimlenmiş bir yerde dururken, burada sadece bu hazırlığı ihmal etmenin kusurunu başkalarına atarak, kendimizi asla ve asla masumlaştıramayız.” (HABER MERKEZİ)

13:52

İTO: ADIYAMAN'DA KOLERA SALGINI OLDUĞU BİLGİSİ TEYİT EDİLMEDİ

İstanbul Tabip Odası, "Adıyaman’da bulunan İTO ekipleri deprem sonrası kolera salgını olduğu bilgisini teyit etmedi. Bilgi kirliliği olmaması için özen gösterelim" çağrısında bulundu.

13:26

KÜBALI DOKTORLAR MARAŞ'TA GÖREVLENDİRİLDİ

Depremlerin ardından yardım için Küba'dan yola çıkan 32 doktor, Maraş'taki Necip Fazıl Şehir Hastanesinde çalışmaya başladı.

Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios "Doktorlarımız ihtiyaç duyulduğu sürece, burada depremzedelerin yanında olacaktır" dedi. (DHA)

13:18

ENKAZINDA 30 REHBERİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ İSİAS HOTEL HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Deprem'de yıkılan Adıyaman'daki İsias Hotel enkazındaki 43 kişilik rehber grubunda hayatını kaybeden rehber sayısı 30'a yükseldi.

Türkiye Turist Rehberleri Birliğinin (TUREB) açıklamasına göre 12'si sağ kurtarılan rehberlerden 1'ine henüz ulaşılamadı.

TUREB, otelle ilgili Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

TUREB Başkanı Hakan Eğinlioğlu, otelde Kıbrıslı voleybol kafilesinin yaşamını yitirmesi nedeniyle KKTC hükümetinin de yakından ilgilendiğini, savcıların gelip teknik analizler yaptırdığı ve numuneler aldırdığını söyledi.

Eğinlioğlu, "Enkazı gördüm, un ufak dağılmış, kalitesiz olduğu insan gözüyle de ayırt edilebilecek düzeyde. Ancak dava sürecindeki raporda ne çıkar bilemiyoruz" diye konuştu. (DHA)

13:10

177. SAATTE ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI

35 yaşındaki Bünyamin İdacı, depremde yıkılan Adıyaman merkezdeki Kılıç Apartmanı'ndan 177'nci saatte sağ kurtarıldı.

12:52

PATRONUN AKLINA DEPREM İŞÇİ ZAM İSTEYİNCE GELDİ

Patronlar binlerce insanın yaşamını yitirdiği Maraş merkezli depremi haklarını talep eden işçilere karşı kullanıyor. Çorlu’daki Tamteks’te haklarını talep eden işçiler “Memleket depremle uğraşıyor, siz neyin peşindesiniz” yanıtını alıyor. Evrensel’e konuşan işçiler ise “Deprem için en çok biz üzüldük. Yapabildiğimiz yardımı yaptık. Ama Tamteks sürekli çalışıyor ve para kazanıyor. Onun aklına biz zam isteyince deprem geliyor” diyor.

12:47

MADENDE ÇALIŞIRKEN EDİNDİĞİ TECRÜBEYLE AİLESİNİ KURTARDI

Maraş merkezli depreme ailesiyle Adıyaman'da yakalanan Müslüm Akbulut, madende çalıştığı dönemde öğrendikleriyle enkazda delik açarak çocuklarını çıkardı. 6 kişilik Akbulut ailesinin bir ferdinin tedavisi Urfa'daki Harran Üniversitesi Hastanesinde devam ediyor.

12:36

HATAY'DA NAHİDE UMAM, 173. SAATTE ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI

Hatay Antakya'da yıkılan Oduncu Apartmanı'nın enkazında arama kurtarma çalışması yapan ekipler, 173'üncü saatte 53 yaşındaki Nahide Umam'ı sağ çıkardı. 

İstanbul İtfaiye ekipleri enkazda tünel açarak Nahide Umam'ı saat 08.55'te sağ çıkardı. Ekipler Umam'ı ambulansa teslim ettikten sonra birbirlerine sarılarak sevinç yaşadı. (DHA)

12:11

CAN KAYBI 31 BİN 643'E YÜKSELDİ

AFAD, Maraş merkezli depremlerde 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Açıklamada 158 bin 165 depremzedenin, bölgeden diğer illere tahliye edildiği de kaydedildi.

11:41

DEMİRTAŞ: LİNÇ VE İŞKENCEYE ASLA PRİM VERMEYELİM

Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medya hesabından deprem bölgesine dair paylaşımlarda bulundu.

Bugün felaketin 8. günü olduğunu ve halen enkazdan insanların canlı çıkma umudu bulunduğunu söyleyen Demirtaş, "Kurtarma çalışmalarına katılan herkese başarılar diliyorum. Gerçekten de fedakarca, zorluklar içinde kutsal bir iş yapıyorlar" dedi.

Demirtaş şöyle devam etti:

"Yardımları ve dayanışmayı, ihtiyaç listelerini dikkate alarak sürdürelim lütfen. Daha aylarca ihtiyaçlar olacak. Depremzede kardeşlerimiz kendilerini bir an bile yalnız hissetmemeliler.

Linç ve işkenceye asla prim vermeyelim. Bunlar hem ağır suç hem de çok tehlikeli provokasyonlardır. Lütfen dikkatli, sabırlı ve sakin olun.

Ne kadar büyük bir dayanışma ruhu ortaya çıkardığınızı görüyorsunuz. Bunun bozulmasını kabul etmeyin.  Bu zor günlerin acısını ancak paylaşarak azaltabiliriz. Yaralarımızı da el ele vererek sarabiliriz." (HABER MERKEZİ)

11:31

DİNLENME TESİSİNE 1,86 MİLYON TL "FAHİŞ FİYATLI ÇORBA" CEZASI

Ticaret Bakanlığı, "Deprem bölgelerine yardım götürmeye çalışanlara fahiş fiyatla çorba satışı yaptığı iddia edilen Adana'daki dinlenme tesisi işletmesine toplam 1 milyon 860 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi" açıklamasında bulundu.

 

11:20

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI GEREKÇE GÖSTERİLEREK 56 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, 14'Ü TUTUKLANDI

Emniyet Genel Müdürlüğü, yaptığı açıklamada, depreme dair sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 475 hesap yöneticisinin "tespit edildiğini", 56 kişinin gözaltına alındığını ve 14'ünün tutuklandığını bildirdi.

Açıklamada "oltalama" yönetmiyle dolandırıcılığa yönelik hazırlanan 41 internet sitesinin kapatılmasının sağlandığı, resmi kurumları taklit ederek para talep eden 4 sosyal medya hesabıyla ilgili işlem yapıldığı ve "deprem yardımı" temasıyla para yatırılması talep edilen 3 kripto varlık cüzdan adresinin tespit edilerek cüzdanların dondurulmasının sağlandığı söylendi. (HABER MERKEZİ)

11:04

OĞUZHAN UĞUR İFADE VERDİ

BaBala TV hesabından barajlara dair yapılan paylaşımlar gerekçe gösterilerek hakkında, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla soruşturma başlatılan Oğuzhan Uğur, savcılığa ifade vermek için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesine gitti.

İfadesini verdikten sonra adliyeden ayrılan Uğur, konunun kendi kanallarından atılan tweetten kaynaklanmadığını belirterek, "Tam olarak sahadan provoke edildiğini belgeleriyle kanıtlarıyla sunduk" dedi.

09:30

MALATYA'DA 31 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, depremlerde kentte yıkılan ve çok sayıda ölüme neden olan bina ile sitelerde tespit edilen yapım kusurlarıyla ilgili soruşturma başlattı. Yürütülen incelemeler doğrultusunda ilk etapta 31 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. (AA)

09:15

ANTEP'TE EMRAH APARTMANI'NIN ŞEFİ GÖZALTINA ALINDI

Maraş merkezli depremde Antep’te yıkılan Emre Apartmanı’nın şantiye şefi olan Nazmi Tosun, Ümraniye'deki evinde gözaltına alındı. (DHA)

06:25

170. SAATTE BİR KADIN ENKAZDAN ÇIKARILDI

Antep'in İslahiye ilçesinde yıkılan 5 katlı Zamanlar Apartmanı'nın zemin katına ulaşıldı. Binanın enkazında kalan 40 yaşındaki Sibel Kaya, 170 saat sonra sağ çıkarıldı.

Adıyaman’ın Besni ilçesinde, enkaz altında kalan 60 yaşındaki Erengül Önder, 166 saat sonra sağ çıkarıldı.

(AA)

05:42

GÖKSUN'DA 4.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Kandilli Rasathanesi'nin kayıtlarına göre Maraş Göksun merkezli 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 3.6 km olarak ölçüldü. (HABER MERKEZİ)

04:09

THY'NİN HATAY HAVALİMANI'NDAN KALKAN UÇAĞI İSTANBUL'A İNDİ

Hatay Havalimanı’ndan 91 yolcusuyla hareket eden THY'nin "TK 6946" sefer sayılı uçağı, saat 02.04’te bazı depremzedeler ve değişim yapan arama kurtarma personeliyle İstanbul Havalimanı’na indi. (AA)

03:01

SOYLU: NE KADAR MALZEME VARSA GÖNDERİN

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Maraş İl Emniyet Müdürlüğü Kriz Merkezi'nde açıklama yaptı. Soylu, Afşin, Ekinözü, Andırın, Çağlayan Cerit, Göksun, Pazarcık ve Türkoğlu’nda arama kurtarmanın bittiğini, iki merkez ilçede arama kurtarmanın devam ettiğini bildirdi. Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Kahramanmaraş'ta 4497 enkazda arama-kurtarma yaptık. 308 enkazda arama-kurtarma yapılmaktadır."

“Elbistan’da 318 enkazdan 9 enkaz kaldı, orada da arama kurtarma yarın bitecek. Nurhak’ta da 299 binadan bir binada arama kurtarma devam ediyor. İki merkez ilçemizde arama kurtarma çalışması devam etmektedir.”

"Burada mümkün olduğu ölçüler içinde iaşenin aksamaması lazım. Malzeme iki üç gelmedikten sonra aziz milletimizin yüce gönüllülüğü ile bütün bölgeye malzeme aktı, pik noktasına ulaştı."

"Deniyor ki 'tırlar depolara konuldu, artık malzeme göndermeyin'. Aziz milletim elinizde ne kadar malzeme varsa gönderin. Yarın öbür gün malzeme bulmakta zorlanacağız" 

"Kahramanmaraş’ı yönettiğimiz bu süreçte yaşadığımız tek güvenlik sorunu yağmacılık değil yalancılıktır."

"Burada bir Ebrar Sitesi var, burada ölen sayısı Elazığ depreminde ölen sayısının 6 katıdır."

(HABER MERKEZİ)


NE OLDU?

İktidarın uzaktan eğitim ve KYK yurtlarının boşatılmak istenmesine öğrenciler tepki gösterdi. Üniversiteliler otel, misafirhane gibi alanların depremzedelere ayrılması çağrısı yaptı.  Eğitimciler de üniversiteleri kapatma kararına karşı “Eğitimi de enkaza çevirmeyin. Okul travmayı azaltır” diye uyardı.

Arama kurtarma çalışmaları bazı bölgelerde devam etti. Deprem bölgelerinde gönüllü olarak görev yapan madenciler, enkazda çalışmalarını sürdürdü. 

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde 9 katlı Sözel Apartmanı'nın enkazından müzisyen Zilan Tigris’in cansız bedeni çıkarıldı.

Pek çok kentte koordinasyonsuzluk devam etti. Tır şoförleri sıra beklememek için yardımları cadde ve sokaklara bıraktı.

Yardımların engellendiği afet bölgelerinde cemaat ve tarikat bağlantılı vakıfların AFAD imkanlarıyla çalışmalar yürüttüğü görüldü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Hatay’da düzenlediği MYK toplantısında "Bol miktarda imar afları çıktı. İnsanların oturdukları konutu insanlara mezar ettiler, bir de üstüne para aldılar. Böyle bir siyaset olur mu! Batsın böyle devlet yönetimi!" dedi.

Depremlerde yıkılan binalarla ilgili 134 şüpheli hakkında işlem yapıldığı, 3'ünün tutuklandığı, 7'sinin gözaltında olduğu ve 7'si hakkında yurt dışı çıkış yasağı konulduğu açıklandı.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa