13 Şubat 2023 14:17

ODTÜ öğrencileri: Online eğitim siyasi bir karar

Uzaktan eğitim kararına öğrenciler tepkili. Hem uzaktan eğitime imkanı olmayan hem de eğitimin daha da niteliksizleştiğini söyleyen öğrenciler karardan vazgeçilmesini istiyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Maraş depreminin ardından tüm yurtta uzaktan eğitime geçilmesine öğrencilerin tepkisi sürüyor. Pandemi sürecini uzaktan geçiren üniversite öğrencileri, yüz yüze eğitimin devam etmesi yönünde taleplerini sıralıyor.

ODTÜ Faika Demiray yurdunda kalan öğrenciler de online eğitim kararına tepki gösterdi. Pandemi nedeniyle online eğitimin öğrenciler açısından verimsiz geçtiğini söyleyen bir ODTÜ öğrencisi, “Depremzede öğrenciler tespit edilip belli bir süre kayıtsız şartsız eğitim hayatlarını dondurma hakkı verilmeliydi. Ya da kullanım durumu olmayan üniversitelerdeki öğrenciler eş değer üniversitelere nakil edilmeliydi. Zor ve uzun bir süreç ama yapılabilirdi. Ben kararın çok yanlış olduğunu düşünüyorum tüm bu sebepler dolayısıyla. Online eğitim siyasi bir karardır” dedi.

“YETERLİ BİLGİSİ OLMAYAN MEZUNLAR VERDİK”

ODTÜ Faika Demiray yurdunda kalan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okuyan Ayşenur Temizyürek, “Deprem ile sarsılırken ve henüz yaralarımız tazeyken bu konu hakkında konuşmak ne kadar doğru bilmiyorum ancak bugün susmak yarına daha fazla zarar verecek bunu da biliyorum. Böyle bir durumda ilk vazgeçilen noktanın eğitim olması bir hayli üzücü. Online eğitimin biz öğrenciler için ne kadar verimsiz olduğunu geçtiğimiz pandemi döneminde yaşayarak öğrendik. Uygulamalı dersleri olan arkadaşlarımız geçtikleri dersleri ne yazık ki öğrenemediler. Derslerden verim alamadığımız gibi bu dönemde dersler de kolay geçilebildiği için pek çok eğitimini tamamlamış görünen ancak bilgisi yeterli olmayan mezun verdik” dedi.

“EĞİTİM HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR”

Pandemide öğrencilerin mecbur kaldığı sistem için bugün başka alternatifler geliştirilebilecek iken tekrar kullanılmasının ülkeye ve eğitime zarar vermekten başka bir şey olmayacağını söyleyen Temizyürek, “Ülke genelinde oteller, saray ve nice konaklama yerleri boşta dururken öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi öğrencilere haksızlıktır. Konaklama yeri olarak öğrencilerin ücretini ödediği yurtlar değil devletin deprem vergileriyle oluşturacağı yerlerin kullanılmaması bu vergilerin nereye gittiğini sorgulatmalı. Ben bir öğrenci olarak yapılan düzenlemeyle eğitim hakkımın elimden alındığını düşünüyorum. Beni duyan herkesin de diğer alternatifleri ve neden ilk durdurduğumuz noktanın eğitim olduğunu anlamaya davet ediyorum” dedi.

Aynı yurtta kalan diğer bir ODTÜ öğrencisi de aynı şekilde online eğitim kararını doğru bulmadığını, ülkenin başına gelen olaylarda ilk vazgeçilen şeyin eğitim olmasını kabul etmediğini belirtti.

“ARKADAŞLARIMIN ACILARINI “UZAKTAN” PAYLAŞABİLECEĞİMİ SANMIYORUM”

Yine başka bir kadın öğrenci de depremden etkilenen öğrencilere değinerek, “Üniversite eğitimimin bir buçuk yılını online geçirmiş bir öğrenciyim. Bu yıllarımın geri kalanını verim alamadığım bu eğitim şekliyle odamda tek başıma geçirmek istemiyorum. Ayrıca sevinçlerimi de üzüntülerimi de arkadaşlarımla paylaşmak istiyorum. Depremden etkilenen arkadaşlarımın acılarını da “uzaktan” paylaşabileceğimi sanmıyorum. Okulda, bir arada olursak hepimizin normal hayata daha hızlı dönebileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“İLK EĞİTİMDEN VAZGEÇİYORLAR”

Başka bir öğrenci, “İlk olarak bu ülkede birinin ayağına taş değse ilk yapılan şey eğitimden vazgeçmek oluyor” diye tepki gösterirken yapılabilecek bir sürü çözüm varken bütün eğitim hayatının gidişatının çöpe atıldığını ifade etti. Öğrenci, “Ben bu nedenle online eğitime karşıyım. Pandemi döneminde görüldü ve denendi. O zaman içinde imkansızlıklar nedeniyle derslerden kalan, sınavlardan düşük alan ve haksız yere ortalamaları düşen bir sürü arkadaşım vardı. Online eğitimi fırsat bilerek kopyalarla haksız not alan da bir sürü öğrenci bulunuyordu. Deprem olduğu için online eğitime geçilince bunların hiçbirinde bir azalma olmayacak aksine daha da kötüleşecek durum. Ben depremzede değilim ama olabilirdim. Olsaydım yüz yüze eğitim almak isterdim. Allah bilir kaç kişinin şu an online eğitime yetecek imkanı var. Birçok arkadaşımdan biliyorum okula dönmek için can atıyorlar. Evleri harap halde, eşyaları kırılmış. Bilgisayarları yok. İnsanların hayatları değişti. Şehir değiştiriyorlar. Yaşam telaşının arasında bir de online eğitim için teknolojik kaynak arayışına mı girecekler. Çok yanlış bir şey bu. Bence depremzede öğrenciler tespit edilip belli bir süre kayıtsız şartsız eğitim hayatlarını dondurma hakkı verilmeliydi. Ya da kullanım durumu olmayan üniversitelerdeki öğrenciler eş değer üniversitelere nakil edilmeliydi. Zor ve uzun bir süreç ama yapılabilirdi. Ben kararın çok yanlış olduğunu düşünüyorum tüm bu sebepler dolayısıyla. Online eğitim siyasi bir karardır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Enkazdan 138 saat sonra çıkarıldı: 'Beni özel hastaneye götürmeyin param yok'

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu SPK önüne gitti, "Başkan istifa etsin" çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa