13 Şubat 2023 15:37

ABD ordusunun vurduğu “cisimler” nereden gelip nereye gidiyor? ABD ve Çin ne diyor?

ABD ordusuna ait savaş uçakları sekiz gün içinde dört "gizemli" cismi vurdu. Peki bu cisimler nereden gelip nereye gidiyor? ABD ve Çin ne diyor?

ABD üzerinde uçan Çin'e ait yüksek irtifa balonu | Fotoğraf: Peter Zay/AA

Paylaş

ABD ordusuna ait savaş uçakları sekiz gün içinde dört kez Alaska, Huron Gölü ve Kanada'nın Yukon bölgesi semalarında Çin'e ait olduğundan şüphelenilen büyük bir gözetleme balonu ile üç küçük “tanımlanamayan uçan cismi” vurdu.

İlk balon 4 Şubat'ta Güney Carolina'da vurulurken, cuma günü Alaska üzerinde bir "yüksek irtifa nesnesi" vuruldu. Bunu Cumartesi günü Kanada'nın kuzeybatı eyaleti Yukon üzerinde başka bir balon takip etti.

Pazar günü ABD ordusu, Michigan eyaleti ile Kanada'nın Ontario eyaleti arasındaki Huron Gölü üzerinde uçan “tanımlanamayan bir başka cismi” vurduğunu doğruladı.

Washington Post'a göre yetkililer “gizemli cisimleri” boyut olarak Volkswagen Beetle'a benzeyen ancak "profil olarak biraz farklı" olarak tanımladılar.

ABD Savunma Bakanlığı'na göre, Huron Gölü üzerinde "sekizgen" şeklindeki bir cisim Michigan'ın Yukarı Yarımadası üzerinde 20 bin feet (6km) yükseklikte uçuyordu ve vurulduğunda yakınlardaki Huron Gölü'ne doğru ilerliyordu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, cuma günü Alaska'daki operasyonla ilgili bir brifingde gazetecilere verdiği demeçte "Buna bir cisim diyoruz çünkü şu anda elimizdeki en iyi tanım bu" dedi.

ÇİN, BALONLARIN KONTROLDEN ÇIKTIĞINI İDDİA EDİYOR

Çin ise, balonların meteorolojik veri toplamak için kullanıldığını, ABD ya da başka bir ülke hakkında casusluk yapma amacı taşımadığını savunuyor.

Ayrıca balonların kuvvetli rüzgarlar gibi sebeplerle kontrolden çıktığını aylar süren bilinmeyen bir yolculuğun ardından beklenmedik bir şekilde ABD'nin üzerindeki boşluğa sürüklendiğini iddia eden Çin, kontrolden çıkan balonun sürüklenme rotasını tahmin etmesinin imkansız olduğunu söylüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hacettepe öğrencileri dayanışmayı bölüm bölüm örgütlüyor 

SONRAKİ HABER

On binlerce İsrailli, Netanyahu'nun tartışmalı yargı düzenlemesini protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa