Dayanışma ve mücadele yaşatır!
Hem bugün yaralarımızı birlikte sarmak hem de yarınlarımızı rant politikalarına teslim etmemek için mücadeleyi ve dayanışmayı büyütmemiz ve sürekli hale getirmemiz gerekiyor.
Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel
İrem Hazal KELLECİ
Elif ALTUN
ODTÜ
6 Şubat sabahı gerçekleşen Maraş merkezli iki depremin ardından ODTÜ Mezunları Derneği yardımlaşma çağrısında bulundu. Bizler de bu çağrının ardından öğrenci topluluklarından, gençlik örgütlerinden, ODTÜ Mezunlar Derneği ve ODTÜ emekçilerinden temsilcilerin bulunduğu bir toplantı gerçekleştirdik.
ODTÜ’NÜN ÖRGÜTLÜLÜĞÜ DAYANIŞMAYI NASIL ÖRDÜ?
Toplantı sonucunda ODTÜ bileşenleri olarak deprem bölgeleriyle yardımlaşma hareketimizi nasıl büyütebileceğimizi ve örgütleyebileceğimizi tartışabileceğimiz bir Deprem Komitesi kurduk. Hemen ardından ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde, bütün işlerin nasıl yapılabileceğinin oradaki insanlar tarafından tartışılıp karara bağlandığı, insanların yoruldukça yer değiştirdiği ve sabahın erken saatlerinden geceye kadar süren kolektif bir çalışma ortamı inşa edildi. Yani ODTÜ’de adeta bir koordinasyon merkezi kurduk, bu şekilde son derece planlı, giderek büyüyen ve kendi sınırlarını da aşan bir dayanışmayı örgütlemeyi başardık. ODTÜ öğrencilerinin, kulüp ve topluluklarının, gençlik örgütlerinin örgütlü olarak hareket edebilmesi ODTÜ’deki çalışmaların planlı bir şekilde organize edilebilmesinin ve dayanışmanın örgütlenmesinin de önünü açmış oldu. Dolayısıyla bizler bu yardımlaşma sürecinde örgütlü bir dayanışmanın örneğini de deneyimliyor ve bu deneyimi yaşatmaya devam ediyoruz.
Sınıf grupları, topluluk grupları, sosyal medya gibi birçok alandan da yapılan çağrılarla depremin ilk gününden itibaren gelen yardımları sınıflandırmak ve kolilemek için gruplar halinde çalıştık, hazırlanan kolileri zincirler oluşturarak tırlara yükledik. Dayanışmanın bu biçimiyle gerçekleşmesi ise yardımlaşmanın genişlemesine ve ODTÜ dışına da taşmasına sebep oldu. İlerleyen günlerde Ankara’nın çevre üniversitelerinden ve çevre mahallelerden de destekler gelmeye başladı. Bu yazıyı yazarken bir yandan hala yüklediğimiz tırlar deprem bölgelerine ulaşmaya, bizler ise gelen yardımları toplamaya devam ediyoruz. Bunlara ek olarak, ulaşan tırların içerisindeki malzemelerin dağıtılması ve bölge halkının herhangi bir ihtiyacının karşılanabilmesi adına yaklaşık altmış kişiden oluşan bir ekip kuruldu ve geçtiğimiz cuma günü Hatay’a yola çıktı.
DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM MÜCADELEYİ SÜREKLİ HALE GETİRELİM
Depremin yıkımına baktığımızda alınmayan tedbirlerin, ihmallerin ve rant politikalarının sonuçlarını görüyoruz. Birçok bölge için depremden günler sonrasında bile bir devlet müdahalesinden bahsedemiyoruz. Halkın bu biçimiyle yalnız bırakıldığına şahit olduğumuz bu dönemde yaratılan yıkımın karşısında, bizler de ODTÜ bileşenleri olarak Ankara’nın geniş bir kesimiyle beraber burada bir dayanışma zemini yarattık. Bunun devamlılığının ve daha kalıcı birliktelikler kurulmasının gerekliliğinin de farkındayız. Hem bugün yaralarımızı birlikte sarmak hem de yarınlarımızı rant politikalarına, tedbirsizliklere teslim etmemek için mücadeleyi ve dayanışmayı büyütmemiz ve sürekli hale getirmemiz gerekiyor. Dayanışma ve mücadele yaşatıyor!