14 Şubat 2023 04:35

İşçilerden AKP’ye deprem tepkisi: Hazırlıksızlıktan geç müdahaleye kadar, siz sorumlusunuz

Gebze’de çeşitli iş kollarında çalışan işçiler, depreme hazırlıktan deprem sonrası müdahalede yaşanan sorunlara kadar tüm süreçten iktidarın sorumlu olduğunu söylüyor.

Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Binlerce insanın yaşamını yitirdiği Maraş merkezli depremler ve sonrasında yaşananlar işçilerin ana gündemlerinden. Gebze’de çeşitli iş kollarında çalışan işçiler, depreme hazırlıktan deprem sonrası müdahalede yaşanan sorunlara kadar tüm süreçten iktidarın sorumlu olduğunu söylüyor.

Emekçilerin ellerinden geldiğince depremzedelerle dayanışma gösterdiğini belirten bir metal işçisi, “İnsanlar canını kurtarmak pahasına yardım talep ediyor, yönetenler çıkıp depremzedelerin hesabına 10 bin lira yatırılacağını, 2 bin lira kira yardımı yapılacağı şeklinde vaatler veriyor. Gerçekten burası sözün bittiği yer. Bu mu sizin yapacağınız yardım? İnsanlar feryat figan, hâlâ yardım bekliyorlar” diyor.

“HEDEF SAPTIRMA PEŞİNDELER”

6 Şubat’tan bu yana yaşanan sorunlara dikkat çeken bir petrokimya işçisi şunları söylüyor: “Bant daraltıp insanların sosyal medya üzerinden yardım talebini engellediler, telefonun çekmediği, ulaşımın yapılamadığı bölgeler var. Bu mu devletin büyüklüğü? Şimdi bir de yağmacılar ve Suriyeliler gündeme geldi. Tam da iktidarın istediği gibi. Deprem sonrası yaşananların sorumluları kendileri değilmiş gibi davranıyorlar. İçinde bulunduğumuz felaketin tek sorumlusu iktidardır. Sığınmacıları hedefe koymak, tam da hedefi saptırmaktır.”

“NEDEN TEDBİR ALINMIYOR?​”

Olası Marmara depremine dikkat çeken bir başka petrokimya işçisi de “1999’da olduğu gibi bizim yaşadığımız bölge de risk altında. Bu beklenen deprem olursa biz mahalleden çıkamayız. Binaların durumu ortada. Bu deprem bizlere tekrardan ne durumda olduğumuzu hatırlattı. Bu bir doğal afet ama tedbirlerin alınması gerekiyor. Bu bölgenin deprem hattı üzerinde olduğu yıllardır biliniyor. Neden uygun evler yapılmıyor, neden durmadan imar barışı adı altında kaçak yapılara izin veriliyor” diyor.

“DEPREMZEDELERE SARAYI, OTELLERİ AÇSINLAR”

Çok büyük mağduriyetlerin yaşandığını belirten bir başka metal işçisi, “Nasıl organize olunamadığını hâlâ anlamıyorum. Büyük bir deprem ama bu kadar da olmaz. Sen devletsin, hemen orada organize olman, vatandaşı mağdur etmemen gerekir. Milyonlarca insan mağdur oldu, bu kışta sokakta kaldı” diyor. Sonrasında ise iktidarın depremzedelerin yerleştirileceği için eğitimde aksamaya yol açtığını dile getiren işçi şöyle devam ediyor: “Çocuklar daha pandemi dönemini yeni atlatmışken, tam eğitime adapte olacaklarken eğitimi ikinci plana itmek tam bir fiyasko. Yurtlarından başka yer mi yok? O kadar otel var, Cumhurbaşkanının sarayları var, neden oralar depremzedelere açılmıyor?​”

“PROPAGANDA AKP’YE OY VEREN İŞÇİLERDE ETKİLİ”

Bir işçi de fabrikadaki tartışmaları aktarıyor: “Depremin hemen ardından duygular çok farklıydı, günler geçtikçe duygular değişti. Sosyal medyanın da etkisiyle insanlar Suriyelileri hedefe koymuş durumda. Oysa onlar da depremi yaşadı bizler gibi. AKP’ye oy vermiş işçilerle tartışırken iktidarın sorumluluklarını geri plana itip, mültecileri ve hırsızlıkları tartışır oldular. Sadece müteahhitler hedefe konuldu hemen. Sanki tek sorumlu onlarmış gibi... Bir diğer şey de akla hayale sığmayacak komplo teorileri... Bu gibi gündemleri tartışarak iktidarın sorumluluklarını geri plana itiyorlar. Ne kadar anlatsak da gerçeğe değil, onlara anlatılanlara inanıyorlar.”

İŞÇİLER DAYANIŞMA İÇERİSİNDE

Depremin ilk gününden itibaren işçiler fabrikalarda dayanışma kampanyaları başlattı. Özellikle Birleşik Metal-İş, Petrol-İş ve Özçelik-İş üyesi işçiler çok hızlı bir şekilde organize olarak gerekli malzemeleri deprem bölgesine ulaştırdı. Birleşik Metal-İş Üyesi Cengiz Makina işçileri, ürettikleri 132 adet jeneratörü deprem bölgesine hızlıca ulaştırdı. İşçiler dayanışmayı sürdüreceklerini söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Linç ve şiddet artıyor | Türkdoğan: İktidara dönük öfke başka yerlere çekilmek isteniyor

SONRAKİ HABER

Psikolojik ilk yardım ve dikkat edilmesi gereken konular  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa