Adana’da deprem sonrası işçiler endişeli
Depremin ardından Adana’da yurttaşlar sokaklarda, çadırlarda ya da arabalarında kalırken, kimileri ise tek katlı müstakil binalarda oturan tanıdıklarının yanına sığındı.
![Adana’da deprem sonrası işçiler endişeli](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/228311.jpg)
Fotoğraf: Eren Bozkurt/AA
Adem YILMAZ
Adana
6 Şubat’ta gerçekleşen depremde etkilenen 10 ilden biri olan Adana’da da yüzlerce insan hayatını kaybetti. Yıkımın olduğu yerlerden biri de Adana’nın yeni yerleşim yerlerinden biri denilebilecek Çukurova ilçesi.
Depremin ardından Adana’da yurttaşlar sokaklarda, çadırlarda ya da arabalarında kalırken, kimileri ise tek katlı müstakil binalarda oturan tanıdıklarının yanına sığındı. TEMSA otobüs fabrikasında çalışan bir işçi de Çukurova ilçesindeki evinde kalamadığı için ailesinin yaşadığı Yüreğir ilçesine bağlı Kiremithane Mahallesi’ndeki müstakil evinde kalıyor. Fakat bu imkana sahip olmayan ve günlerdir arabasında yatan başka bir TEMSA işçisi ise artık evine girmek zorunda kaldığını söylüyor. Adana’daki TEMSA işçileri, depremden 3 gün sonra iş yerine çağırılarak üretime başladıklarını belirtiyor.
İŞÇİLER DEPREMDE BİLE ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ
Adana’da Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir metal fabrikasında pazar gecesi 00.00-08.00 vardiyasındaki işçiler ise depreme çalışırken yakalandı. Deprem sabahı saat 06.00 sularında fabrikaya gelip gaz vanalarını kapatan fabrika sahibinin içeride çalışan işçilere “Dışarı çıkın” bile demediği iddia ediliyor. Öte yandan işçilerin 2022 yılının kasım ve aralık ayında ödenmeyen fazla mesai ücretleri ise “mağduriyet yaşamasın” diye ödenmiş durumda. Salı günü ise sabah vardiyasından itibaren işçiler yeniden fabrikaya giderek çalışmaya devam etti. Peki üretime başlamak için işçilerin koşulları ne kadar uygundu? Evlerinde oluşan hasar ve çatlaklardan dolayı evlere girmeleri yasaklanan işçiler, “İyi kötü bir işimiz var ondan da olmayalım” diye düşünüyor. Ya da aynı bölümde çalışan ve İskenderun’daki akrabalarını kaybeden iki işçiden birine izin verilmiyor. İş yerinin servis şoförü evinin 6. katta olduğunu belirterek otobüs içerisinde yattığını söylüyor. Ve birçok işçi şunu söylüyor: “Japonya’da olan depremlerde kimseye bir şey olmazken neden bizim ülkeden bu kadar insan ölüyor?” İçlerinde depremi “Kader” olarak gören işçiler ise “Hadi deprem kader ama depremzedelere geç ulaşmak ya da hiç gitmemek de kader mi” diyerek hükümete olan tepkilerini dile getiriyor.
İşçilerin yeniden deprem olma endişesi içerisinde oldukları aşikar. En büyük korkuları böyle bir durumda aileleri ile yan yana olamamak. Ayrıca işçiler şu an üretim yapmak yerine 1 hafta ücretli izin ile çalıştıkları fabrikanın da imkanlarını kullanarak Hatay’daki ve Maraş’ta depremzedelere yardım etmenin daha doğru olacağını vurguluyor.
![Adana'da 96 kişinin hayatını kaybettiği Alpargün Apartmanı davasında 3 kamu görevlisine soruşturma izni](https://staimg.evrensel.net/images/330/upload/dosya/246499.jpg)
Evrensel'i Takip Et