Yıkıma “siyaset üstü” diyenlere dayanışmamızla veriyoruz cevabı!
Sancaktepe halkı olarak, depremin “kader planının içinde” olmadığını biliyor ve devletin görevini yapamadığı deprem bölgelerine yardım ulaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz.
![Yıkıma “siyaset üstü” diyenlere dayanışmamızla veriyoruz cevabı!](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/229042.jpg)
Evrensel
Cem KOÇYİĞİT
Sancaktepe/İstanbul
Kahramanmaraş depreminin sonrasındaki ilk saatlerde yaşananları herkes gibi ben de üzüntüyle karşıladım. Çok sayıda binanın enkaza dönüşmesi ve bölgedekilerin çaresizliği dehşet vericiydi. Evleri yıkılan, neredeyse sahip olduğu her şeyi kaybetmiş insanlara yardım ulaştırmak için Sancaktepe’den deprem bölgesine yardım ağı kurulması gerekliliği hissediliyordu. Bu doğrultuda Sancaktepe Emek Gençliği olarak kendi çevremizden başlayarak Sarıgazi’de kıyafet, konserve gıda, bebek bezi gibi temel ihtiyaçların toplanmasını tertipledik. Depremzedeler için örgütlenen dayanışmayı büyütmek amacıyla bildiri dağıtımları yaptık. Herkes, yıllardır iktidar tarafından toplanan deprem vergilerinin gerekli yere gitmediğinin, Türkiye’nin depreme hazırlıklı olmadığının farkında. AFAD’a yapılan yardımların kısıtlı kalırken bağımsız STK’lere bu denli yardım yapılıyor oluşu da buna işaret. Elbette bu, bizlere yönelik yaklaşımı da etkiliyor. Bir dayanışmayı paylaşmak, Sarıgazi’de Emek Gençliği’nin umut ve mutlulukla karşılanmasını sağlıyor. Böylece kurulan yardım ağı destek buluyor ve bununla kalmayıp yaşanan yıkımın “siyaset üstü” bir şey olarak gösterilmesine karşı bir direnç oluşuyor. Bizler, Sancaktepe halkı olarak, depremle alınan yaraların “kader planının içinde” olmadığını biliyor ve devletin görevini yapamadığı deprem bölgelerine yardım ulaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz.
SANCAKTEPE’DEN MALATYA’YA
Deprem bölgesine yardımın koordinasyon ve plan gerektiren bir şey olduğunu AFAD’ın beceriksizliğinden ve yetersizliğinden gördük. Bu noktada topladığımız yardımların ihtiyaç olan bölgelere gitmesi ve insanlara düzenli bir şekilde ulaştırılması elzemdi. Deprem bölgesinden aldığımız geri dönüşler sayesinde hangi bölgenin daha çok yardıma ihtiyacı olduğunu tespit ettik ve buraları öncelikli bölgeler haline getirdik. Malatya Ören’de bir köye yeterince yardım gitmediğini öğrendiğimizde de bahsettiğim yol izlendi. Bir servisle bölgede öncelikli ihtiyaç ne ise onları göndermeye özen gösterdik. Sürecin bu şekilde ilerliyor olması, bize, yardım toplayan diğer oluşumlardan ayrı bir nitelik kazandırıyor. Bu şekilde devletin ve devletle bağlantılı hareket eden STK’ların başaramadığı, bölge halkının olmayışından dolayı isyan ettiği koordinasyonu ve organizasyonu sağlamış oluyoruz. Toplanan yardımların gerekli yere ulaştığını görmek yardım ağını tertipleyenler için de depremzedeler için hiçbir şeyini esirgemeyenler için de olumlu ve sevindirici bir şey.
Evrensel'i Takip Et