13 Şubat 2023 20:48

Tutuklamalar müteahhitlerle sınırlı peki ya diğerleri?

Depremdeki yıkımlara ilişkin soruşturmalar müteahhitlerle sınırlı. Peki proje mühendisi, şantiye şefi en önemlisi siyasi otoritenin sorumlulukları nerede? Soruşturmalar nereye kadar uzanacak?

Fotoğdaf: DHA

Paylaş

10 ilde yıkıma ve can kayıplarına neden olan iki depremle ilgili illerde müteahhitler gözaltına alınıp tutuklandı ancak yapılara imza veren onaylayan bürokratlara tek bir soruşturma dahi yok.

Adalet Bakanlığı, Maraş merkezli depremlerden etkilenen illerde afetten altı gün sonra 11 Şubat’ta Deprem Suçları Soruşturma Büroları kurulmasına karar verdi.

Deprem bölgesinde çok sayıda savcı görevlendirildi. İktidar 6 Şubat’ta yaşanan depremden 4 gün sonra ancak adım attı. Hatay’da yıkılan Rönesans Rezidans’ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun’un 10 Şubat’ta gözaltına alınması ile başlayan “gözaltı ve tutuklama” süreci devam ediyor. Ancak şu ana kadar müteahhitlerle iş birliği yapan hiçbir yetkiliye soruşturma dahi açılmadı.

BOZDAĞ: 134 ŞÜPHELİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

Yıkılan ve hasarlı yapıların müteahhitleriyle ilgili Adalet Bakanı Bozdağ, Diyarbakır'da şu açıklamayı yaptı: "Bugüne kadar Cumhuriyet Başsavcılıklarımız tarafından gözaltı ve yakalamaya ilişkin kararlar, isimlere ulaştıkça gecikmeksizin çıkarılmıştır. Sorumluluğu olduğu değerlendirilen 134 şüpheli hakkında yıkılan binalarla ilgili işlem yapılmış. Bu şüphelilerden 3'ü tutuklandı, 7'si gözaltında, 7 şüpheli hakkında yurt dışı çıkış yasağı kondu" “

İktidar medyası ve bakanlar sorumluluğu müteahhitlerle sınırlı tutarken yetkiyi veren bürokrasiyi ve siyasileri görmezden geliyor.

İMO: FAİL SADECE MÜTEAHHİT DEĞİL KARARLARI SİYASİ BİR MEKANİZMA ALIYOR

İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Taner Yüzgeç’e "Yıkılan binalardan kim sorumlu?" sorusunu yönelttik

Yüzgeç’in verdiği yanıt şöyle:

“İlk derecede müteahhitler sorumludur. Hasarlardaki kusur oranlarına göre bakıldığında daha da genişleyecektir. Proje mühendisi, şantiye şefi ya da yapı denetimcisi... Önceki depremlerde de benzer bir süreç yaşanmıştı. Tabii bizim açımızdan  failler tek başına bunlar değil. Burada siyasi otoritenin de önemli bir kusurunun olduğunu düşünüyoruz. İmar afları önemli bir etkidir bu tür yıkımlarda. Gecekonduya ruhsat verme meselesi değil. Çoğunlukla ruhsatlı bir yapının sağına soluna yapılmış eklentiler, çıkılan katlar; yapının niteliğinin değiştirilmiş ve imar affı verilmiş olduğu durumlarda risk artıyor. Bir mühendis gözünden geçmediyse beyan usulüyle belgelendirildiyse o noktada yapının orijinal müteahhitti sorumluluğu ortadan kalkar. Otomatik olarak onların sorumluğu devreye girer ki bu anlamıyla failler siyasi bir mekanizmanın aldığı kararlar olarak değerlendiriyorum. Hem yerelde hem de genel siyasette” dedi.

"ISRARLI MÜCADELE ŞART"

Gezi davası nedeniyle yargılandığı davada 18 yıl hapis cezasına çarptırılan avukat Can Atalay, Silivri Cezaevi’nden “Bu çarkın önemli dahi olsa bir dişlisi olan müteahhitlerle sınırlı bir yargılama ile zamana oynamalarına izin verilmemelidir. Bütünlüklü bir soruşturma yapılması için ısrarlı bir mücadele olmazsa sınırlı bir yargılamanın sonucu; bu yıkımın, acımızın hakkı olmaktan çok uzak olur.” değerlendirmesini yaptı.

PEKİ 13 ŞUBAT İTİBARİYLE BİLANÇO NE?

Hatay: Rönesans Rezidans’ın müteahhitti Mehmet Yaşar Coşkun Karadağ’a kaçarken İstanbul Havalimanı’nda tutuklandı. Kule Apartmanı'nın müteahhidi Ömer Cihan ise Antalya'nın Manavgat ilçesinde depremzede olarak kaldığı 5 yıldızlı bir otelde yakalanarak tutuklandı. Erdoğan Apartmanının müteahhidi Mustafa Erdoğan Keçecioğlu, Ankara'da kaldığı otelde yakalanarak gözaltına alındı. İfadesinin ardından adliyeye sevk edilen Keçecioğlu, sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

Adıyaman: yıkılan bazı binaların müteahhidi oldukları saptanan karı-koca Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş'un da yurt dışına kaçmaya çalıştıkları belirlendi. Bu kişilerin üzerinden 16 bin dolar ve 20 bin TL para çıktı. Besni ilçesinde yıkılan altı binanın müteahhidi Mersin’de yakalandı. Şükrü İşitmen adlı müteahhidin şu ana kadar 123 kişinin ölümüne neden olduğu ifade ediliyor.

Diyarbakır: Diyarbakır'da deprem nedeniyle yıkılan binalarda kusurlu yapı ve kolan kesme iddiasıyla aralarında müteahhitlerin de olduğu 42 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 2 şüphelinin vefat ettiği tespit edilirken, 97 yaşında olan bir şüpheli savcılık kararıyla serbest bırakıldı.

Antep: İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre 25 binaya ilişkin 9 kişi gözaltına alındı. 6 kişiden 5'i tutuklandı, 1'i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer 3 kişinin saat 18 itibariyle emniyetteki işlemleri devam ediyordu.

Adana: 62 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Hasan Alpargün, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da gözaltına alındı. Müteahhit firmanın sahibi Hasan Alpargün tutuklandı. Alpargun “70 kişi öldü ne diyeceksiniz?​” şeklindeki soruya, "Mukadderat" dedi.

Urfa: 33 kişinin hayatını kaybettiği Osman Ağan Apartmanı’nın müteahhitleri dahil 11 kişi gözaltına alındı.

Osmaniye: Yıkılan binalardaki yapım kusurları ve kolon kesmeyle ilgili dokuz kişi gözaltına alındı.

Malatya: 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bir gece ansızın geldiler! 

SONRAKİ HABER

Öfkemiz ve danayışmamızla 8 Mart'a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa