13 Şubat 2023 21:25

‘Depremzedelerin mağduriyeti, öğrenciler mağdur edilerek çözülemez!’

İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi: Depremzedelerin mağduriyeti, öğrenciler mağdur edilerek çözülemez!

Evrensel

Paylaş

Deprem sonrası üniversitelerin uzaktan eğitime geçileceği ve yurtlarda kalan öğrenciler yerine depremzedelerin yerleşeceği kararına tepkiler sürüyor. İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi, “Depremzedelerin mağduriyeti, öğrenciler mağdur edilerek çözülemez!” diyerek karardan vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişiminin açıklaması şöyle: “Merkezi ve tek elden karar süreci, ne yazık ki yüksek öğretim kurumlarında da yürütülüyor. Üniversiteler yerel karar alma, inisiyatif kullanma direnci gösteremiyor, gösteremiyorlar. Öğretime yeniden ‘uzaktan’ deneyimi yaşandı ve bu deneyimin yarattığı sonuçlar ortada. Pandemi sürecindeki deneyimde, ‘uzaktan öğretim’ hem öğretimin başarısı hem de fırsat eşitliği açısından olumsuz sonuçlar yaratmıştır. Öğrenciler, 2016 sonrası ve pandemide üniversite yaşamından uzak bir öğretim süreci yaşadı, yaşayacak. Büyük travmanın etkileri sorunları, görmekten, ya da sorunların yarattığı gerçeklerden kaçarak yaşanamaz. Üniversitenin yeniden uzaktan öğretime geçirilmek istenmesi tam bir izolasyon çabasıdır. Sorunlardan, gerçeklerden öğrencilerin, öğretim elemanlarının, üniversite emekçilerinin uzaklaştırılması, bir araya gelerek sorunun tarafı olma olasılığının ortadan kaldırılması arayışını hiç mi hiç düşünmek istemiyoruz.

Yaşayarak, paylaşarak, bir araya gelerek, yaşamın gerçekleriyle yüzleşerek, öğretime devam ederek sürecin etkileri en aza indirgenebilir. Travmanın üzerine bir de öğrencileri yeniden dört duvar arasında bırakmak; soruna katkı, destek değil ancak sorunun derinleşmesini sağlayacaktır. Yurtların, depremzedeler için kullanılması amacıyla böyle bir çareye yönelmek, olası seçenekleri tümüyle çözüm dışı bırakmak, iyi niyet sorgulamasına açıktır. YÖK ve tüm karar vericiler, bir an önce bu karardan vazgeçmelidir. Çözüm aranıyorsa, İstanbul’da ya da birçok yerde boş bekleyen konut stoku çözüm olacaktır. KYK yurtlarından önce devlet misafirhaneleri, oteller ve pansiyonlar depremzede ailelerin barınma sorunu için çözüm olacaktır. Cesaretle, gerçekçi çözümlere yönelme zamanıdır. Yurtların tahliyesi, üniversitelerde uzaktan öğretim bir izolasyondur. Eğitim-öğretimin sorunların daha da derinleşmesine yol açacaktır.”

ÖZERKLİK İSTEDİLER

Açıklamada Girişim, İstanbul Üniversitesi yönetimine de özel çağrı yaptı:

“İstanbul Üniversitesi tüm yapı envanterini ortaya koyup oluşturacağı uzman bir ‘yapı denetim komisyonu’ aracılığıyla derhal tüm binalarını statik açıdan, deprem güvenliği, zemin açısından, yapı kalitesi üzerinden derhal değerlendirmeli ve sorunlu yapılarda derhal tahliye kararı almalıdır. Öğrencilerin, tüm çalışanların yaşamları her şeyden daha kıymetlidir. Üniversite çözümsüzlüğü, parasızlığı çare göstererek göz göre göre gelecek İstanbul depreminde sorumluluğa ortak olmamalıdır. Yönetimin, dirayetli, cesur çabası öğrencilerden, öğretim elemanlarından, üniversite emekçilerinden beklenen desteği alacaktır. Öz yönetimin, özerkliğin göstergesidir, üniversite yönetiminin risk taşıyan binaları tahliye etmesi. En olumsuz koşullarda dahi öğretim alanı, öğretim zemini yaratılabilir. Özen, duyarlılık beklemek her yurttaşın hakkıdır.

YÖK kararı karşısında üniversite yönetimi inisiyatif kullanarak kendi olanaklarıyla yüz yüze öğretimde kararlılık göstermeli ve depremin yarattığı sonuçları ortadan kaldırmak için en azından yarım dönem misafir öğrenci, öğretim elemanı, personel seçeneği için olanaklar yaratmalıdır.”(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP’den deprem bölgesindeki işkence görüntülerine suç duyurusu

SONRAKİ HABER

İzmir'de kullanılmayan Hilton Oteli’nin depremzedelere açılması teklifi reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa