Depremde hayatını kaybedenlerin kimliklendirilmesi için süre daralıyor
Depremin ilk haftasını geride kalırken adli tıp uzmanları, cenazelerin bütünlüğünün bozulmuş olması nedeniyle kimliklendirme için zamanın daraldığı yönünde uyardı.
Fotoğraf: DHA
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Depremin ilk haftasını geride bırakırken adli tıp uzmanları en büyük sorunun cenazelerin bütünlüğünün bozulmuş olması nedeniyle kimliklendirmesi olacağı uyarısında bulunuyor. Cenazelerin çıkarılma sürecinin 1 aydan fazla sürebileceğini belirten Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Ahmet Hilal, “Bir hafta geçti ve cesetler daha da tanınamaz hale geliyor. Hepsine DNA analizi yapmak da çok pahalı. O olmadan yapılabilecek kimlik tespitleri çok daha önemli. Yoksa bir insanın yakının bulmasını için de bu parayı vermesi gerekecek “ dedi.
Maraş merkezli depremlerin üzerinden geçen bir haftada 30 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. AFAD tarafından açıklanan kayıp rakamları depremin ilk günlerinde hızla güncellenirken son günlerde yapılan açıklamaların zaman diliminde ise bir artış söz konusu. Depremin sonuncu büyük bir yıkım olurken ölüm verilerinin beklenenden daha az olması da rakamlarla doğru olup olmadığını ya da gömülmelerde kimliklendirme ihmallerinin yaşandığını akıllara getiriyor.
“DOKTOR GÖRMEDEN GÖMÜLENLER VAR”
Gazetemize konuşan Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Ahmet Hilal konuya ilişkin şunları söyledi: “Göçük altında hala çok vatandaşımız olabilir. Açıklananlardan kayıtsız gömülen var mıdır, sahadan öğrendiğimiz bilgilere göre bireysel olarak oluyor. Dün bir tıp öğrencisi arkadaşımla konuştum. Babası Antakya’da hayatını kaybetmiş, ilçeye götürmüşler ve doktor kontrolü yapılmamış. Sadece polislerin bir belge verdiğini anlattı. 'Birkaç hafta sonra rahatlayınca bu belgeyle gelin, ölüm işlemlerini yapın' demişler. Doktor görmeden gömmüşler. Böyle örnekler başka yerlerde de var. Özellikle köyde muhtarların yetkisi vardır. Ya da kayıtsız bir göçmenin içinde durum az sayıdadır. Defin belgesi olmadan kişiyi mezarlığa gömemezsiniz. Böyle genel toplama girmeyen gömülenler olabilir ama az sayıda olduğunu düşünüyorum asıl olarak daha çok sayıda cenaze göçük altında olduğu düşünülüyor. Sayı bundan dolayı ileride artabilir. ” dedi.
“ESAS SORUN BUNDAN SONRA KİMLİKLENDİRME OLACAK”
Uzmanlar açısından bundan sonraki daha büyük sorunun kimliklendirmeye ilgili olacağına dikkat çeken Hilal, “Bir hafta geçti ve cenazeler daha da tanınamaz hale geliyor. Enkazdan çıkartılan cesetler bozulmaya, kokuşmaya başlayacak. Yakınları da tanıyamaz olacak. O zaman diğer incelemelerden, DNA incelemesi ya da üzerindeki kıyafetlerden tanımak söz konusu olacak. Daha zorlu ve uzun süreçler olacak bu yüzden de. Göçük altında kalmaya bağlı cesetlerin bütünlüğünün bozulmuş olması çok büyük ihtimal. Göçük altında ağırlığa bağlı vücut parçaları ayrılmış olacak. Şimdi de geliyor ama az sayıda. Kimliklendirilmesi için artık bundan sonra pratisyen hekimlerle değil mutlaka başlarında adli tıp uzmanı hekimlerle yapılabilinir. Bir yandan da o organizasyonun dönüşümlü olarak çalıştırabiliyor olmaları lazım. Hepsine DNA analizi yapmak da çok pahalı. O olmadan yapılabilecek kimlik tespitleri çok daha önemli. Bir insanın yakının bulmasını için de bu parayı vermesi gerekecek” diye konuştu.
“4-5 GÜN ÇALIŞAN UZMANLAR TÜKENİYOR”
Adli tıp uzmanlarının görevlendirilmeleriyle ilgili sorunların bir kısmının aşıldığını belirten Hilal, “Devletin birçok kurumu yeni yeni organize oluyor. Adli tıp hizmetleri ve Adli Tıp Kurumu, Adalet Bakanlığına bağlı bir kurum. Sağlık Bakanlığı ile birlikte organize ediyor olmaz lazım ama tam öyle olmuyor. Biz üniversiteden gönüllü olarak gitmek için başvuruyoruz. Resmi yazı isteniyor üniversite tarafından ve Adalet Bakanlığı bu yazıyı vermiyor. Adli Tıp Kurumu biz sizi göndeririz diyor. Sorumluluğu alma, bir karar verememe durumu var. Herkes bir üstten yetki bekliyor. En kötü tarafı da bu. Her yerde yeteri kadar adlı tıp uzmanı olduğunu söylüyor bölgedeki arkadaşlar ama bu sirkülasyonun sağlanıyor olması gerekiyor. Orada 4-5 gün çalışanlar tükeniyor ölü görüp muayene yaparken. Yeni ekip göndermek ve işin devamlılığını sağlayabilmek lazım. Bu cesetlerin çıkarılma süreci 1 ay daha sürecek gibi duruyor ya da biraz daha uzun” dedi.