Denizli’den uzaktan eğitime tepki: Yine eğitim kurban edildi
İktidarın uzaktan eğitim kararına ve yurtları boşaltma kararına tepki gösteren Denizli’de okuyan öğrenciler ilk gözden çıkarılanın eğitim olduğunu belirterek, “Yine eğitim kurban edildi” dedi
Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel
Hilmi MIYNAT
Denizli
Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi ve KYK yurtlarında yaşanan kaosa tepkiler dört bir yanda sürerken Denizli’de de öğrenciler apar topar gittikleri KYK yurtlarında kuyruklar oluşturdu.
Eşyalarını toplamaya gelebilen geldi, gelemeyen arkadaşlarından rica etti. Uzaktan eğitime de tepki gösteren öğrenciler, “Eğitim online olacağına hiç olmasın” dedi. Eğitim Sen Denizli Şubesi de bir an önce yüz yüze eğitime geçilmesini talep etti.
“ZATEN EĞİTİM YETERSİZ”
Cevat Akşit Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) öğrencisi, zaten yetersiz olan eğitimin deprem bahanesiyle kurban edildiğini anlattı. PDR öğrencisi, “Eğitim fakültelerinde eğitim veren yetersiz akademisyenler ve öğretmenlik taban puanlarının düşürülmesi ile son derecede sığlaşıp çökertilen eğitim sistemi, depremde de ilk vazgeçilen, hükümetin elinin tersiyle köşeye fırlattığı bir paçavra olmuş durumda. Yaşadığımız deprem afetinde de devletin elindeki yüzlerce boş lojman, diyanete bağlı binlerce külliye, KYK yurtlarındaki yatak potansiyelinin onlarca katına sahip otel zincirleri dururken KYK yurtlarına yerleştirilen depremzede vatandaşlarımız dolayısıyla eğitim öne sürülüp kurban edildi” diye konuştu.
Öğrencilerin apar topar yurtlardan çıkartılıp mağdur edildiğini aktaran öğrenci; “Deprem bölgesine yakın yurtlardaki eşyalar yurt idaresi tarafından izinsiz bir şekilde toplandı ve öğrencilere imzalatılan dilekçeler ile eşyalarının toplatılması ile ilgili tüm sorumluluk öğrencilere yıkıldı. Depreme daha uzak bölgelerdeki öğrencilere ise yurdun dört bir yanındaki memleketlerinde olmalarına rağmen sadece 3 günlük bir süre verildi” dedi.
“YURTLARIN BOŞALTILACAĞINI WHATSAPP GRUPLARINDAN ÖĞRENDİK”
Fatma Yıldız Hanım Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi de KYK yurtlarında yaşanan kaosa dikkat çekti. Resmi mesaj gelmemesine tepki gösteren öğrenci, “Metin Şentürk geliyor diye SMS atan üniversite böylesi bir durumda KYK için bir SMS dahi atmadı. Bir gece yarısı Whatsapp gruplarından öğrendik. Uzakta kalan arkadaşlar gelemedi. Gidiş dönüş bin 200 lira yol parası nasıl gelsin. Van’dan bir arkadaşım eğitim için gelip dönüş bileti için 3 ay çalışacaktı burada. Onun gelme, gelse dönme imkânı yok. Eşyalar toplanırken içeriye annelerimizi bile almadılar. Aceleyle dolap anahtarını unutanlar için kilitleri kırmak gerekti. Özel Güvenlikler ya tersliyor ya da bir şey bilmiyor” diye anlattı.
“UZAK EĞİTİM İÇİN BİLGİSAYARIM YOK”
Yüz yüze eğitimin vazgeçilemez olduğunun altını çizen öğrenci, “Online olacağına hiç olmasın. Benim bilgisayarım yok. Borca girip bilgisayar almam gerekecek o borcu ödemek için de çalışacağım. Şehir ve Bölge Planlama öğrencisi arkadaşım grup ödevlerini tek başına yapacak olmanın ekonomik zorluğundan yakınıyor. Malzemeyi 5 kişi alıyorlardı şimdi 1 kişi karşılamak zorunda, ‘karşılayamam’ diyor. Yurt kırtasiyesinde fotokopi görece ucuzdu şimdi fotokopi masrafım da katlanacak” sözleriyle uzaktan eğitime tepki gösterdi.
EĞİTİM SEN: UZAKTAN EĞİTİM, BU KUŞAĞA YAPILAN ÇOK BÜYÜK HAKSIZLIK
Uzaktan eğitimin, yüz yüze eğitimin hiçbir niteliğini taşımadığını belirten Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir, “Pandemi sürecinde eğitimden koparılmış öğrencilerimizi bir kez daha eğitimden koparmak bu kuşağa yapılan çok büyük bir haksızlıktır. İktidardan ve YÖK’ten temel talebimiz üniversitelerin en yakın zamanda yüz yüze eğitime açılmasıdır. Ayrıca, deprem bölgesindeki tüm üniversite öğrencilerinin geçici olarak güvenli bölgelerdeki üniversitelere alınmasının koşulları yaratılmalı” ifadelerini kullandı. Taleplerini sıralayan Özdemir, “Depremden doğrudan etkilenen personel, öğrencilerimiz ve aileleri tespit edilmeli. Personele, öğrencilere ve ailelerine yaşadıkları ağır tahribatı hafifletecek düzeyde nakdi ve ayni yardım planlanmalı. Depremzedelere ücretsiz barınma, beslenme ve ulaşım imkânları sağlanmalı. Psikolojik destek verecek birimler oluşturulmalı. Üniversitelerin sadece eğitim öğretim faaliyeti yürüten kurumlar olmadığı, aksine ihtiyacımız olan dayanışma ve umudu yeşertebileceğimiz mekânlar olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir” dedi.
VELİ-DER: YÜZ YÜZE EĞİTİM DEVAM ETMELİ
Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Denizli Şubesi de “Üniversiteler açık kalsın” talebiyle basın açıklaması yaptı. Şube Başkanı Elif Bekci, “Acımız büyük. Gençlerimizin ve ülkemizin geleceği için yüz yüze eğitim devam etmeli. İlk etapta eğitimi gözden çıkarmak adeta gençlerimizin geleceğini hedef almak ve kaosa davet çıkarmaktır. Depremzedelerin barınması için diğer devlet olanakları kullanmalıdır. Öğrenci Veli Derneği olarak çocuklarımızın eğitim hakkını dün olduğu gibi bugün de savunmaya devam edeceğiz” dedi.