14 Şubat 2023 13:14

Suriye, Türkiye sınırındaki iki kapısını açıyor

Suriye hükümeti BM ile görüştükten sonra yardımların geçmesi için Türkiye sınırındaki iki kapısını açtı. Afrin Cinderes’te ise cihatçı grupların gelen yardımlardan haraç kestikleri ileri sürülüyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, ülkesindeki deprem mağdurları için uluslararası destek çağrısında bulunduğunu açıkladı. BM Genel Sekreteri António Guterres pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suriye’nin çağrısıyla ülkeye yapılacak yardımların artacağını ve afet bölgesine daha hızlı ulaştırılacağını söyledi.

Anlaşma gereği Türkiye sınırındaki Bab El-Selam (Öncüpınar) ve Er-Rae (Ceylanpınar) sınır kapıları da açılacak. Halen tek açık sınır geçişi ise Cilvegözü sınır kapısından yapılabiliyor. Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki insani durumla ilgili acil toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, söz konusu sınırların başlangıçta üç ay süreyle açık kalacağını belirtti.

ESAD-BM GÖRÜŞMESİ

Devlet Başkanı Beşar Esad, pazartesi günü Şam’da BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ile görüştü. Görüşmenin ardından Suriye Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada da Esad’ın ülkesinin yeniden inşası için uluslararası yardım beklediği ifade edildi. Suriye’de daha önce 200 binden fazla insanın evsiz kaldığı Halep kentini de ziyaret eden Griffiths, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile de bir araya geldi. Bölgede gazetecilere açıklamalarda bulunan Griffiths, BM’nin önümüzdeki günlerde Suriye ve Türkiye’deki afetzedeler için bağış çağrıları yapacağını da ifade etti.

7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde Suriye’de en az 3 bin 688 kişi hayatını kaybetti. BM tahminlerine göre sadece Suriye’de 5.3 milyon kişi deprem nedeniyle evinden oldu. Türkiye’ye yönelik uluslararası yardımlar tüm hızıyla devam ederken, Suriye’ye ise iç savaş nedeniyle son derece yavaş ulaşıyor.

“TÜRKİYE DESTEKLİ GRUP MALİ YARDIMLARDAN HARAÇ KESİYOR”

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye’nin Türkiye destekli silahl grupların kontrolündeki Afrin kentinde, depremden etkilenenlere yardım için gelen mali transferlere “telif ücreti” uygulandığını duyurdu. Londra merkezli örgütün internet sitesinde yayımlanan haberde, Ahrar el Şarkiye isimli grubun depremde büyük yıkıma uğrayan Cinderes’teki döviz bürolarının önünde toplanarak, siviller tarafından yapılan para transferlerinden para kesilmesini dayattığı belirtildi. Ayrıca, Humus vilayetinden El Sultan Murad grubuna bağlı bir tugayın üyelerinin ise Ahrar El Şarkiye'nin eylemlerini protesto ederek Cinderes'ten çekildiği belirtildi.

Ayrıca yine bölgedeki “SOHR aktivistleri”nin, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na bağlı bazı grupların da, Cinderes beldesinde yıkılan evlerin eşyalarını çaldığını aktardığı bildirildi.

Haberde, “Bu arada, gruplar yerel halka ait makinelere el koymuş ve tıbbi ve kurtarma malzemelerinin depolandığı depoları ele geçirmiştir. Ayrıca ‘Milli Ordu’ birlikleri, kurtarma operasyonlarına katılmak üzere Cinderes’e giden Kürt sakinlere ait iş makinelerinin kasabaya girişini engelledi” ifadeleri kullanıldı.

Afrin’in Cinderes beldesi “Sultan Süleyman Şah Tümeni” ve “El Hamza Tümeni” isimli silahlı cihatçılar tarafından yönetiliyor, ayrıca Ahrar El Şarkiye ve Ceyş El Şarkiye gibi gruplar da bulunuyor. Cinderes depremden büyük hasar gören yerler arasında.

CİLVEGÖZÜ’NÜN KARŞISINDA BM PROTESTOSU

Suriye’nin depremden etkilenen bölgelerinden biri olan ve el Kaide bağlantılı cihatçı örgüt Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) tarafından yönetilen İdlib’de yardım konusunda yetersiz kalmakla eleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) protesto edildi. Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Babülhava Sınır Kapısı’nda bir araya gelen bir grup, üzerinde “Enkaza dönen BM'ye bağış” yazılı cam sandığa para bıraktı.

SURİYE HÜKÜMETİNE YARDIMLAR

Ürdün hükümeti, depremlerden etkilenen Suriye’ye 14 tırdan oluşan yardım konvoyunun yola çıktığını duyurdu. Suriye’ye ilaç, gıda maddeleri, battaniye ve su yüklü 14 tırın gönderildiği aktarılan açıklamada, yardımlardan 7 tırın Suriye Yüksek Yardım Kurumuna diğer 7 tırın da Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşlara teslim edildiği kaydedildi. Ürdün'den Türkiye’ye de insani yardım uçakları ulaşmış, ayrıca Maraş’ta tam donanımlı bir askeri sahra hastanesi kurulmuştu.

Çin, Suudi Arabistan, Lübnan, BAE gibi birçok ülkeden Esad hükümetine depremzedeler için gönderilen yardımlar ise havadan ve karadan ulaşmaya devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

"Dünya Öykü Günü’nde dayanışmanın öyküsü yazılıyor"

SONRAKİ HABER

DSÖ: Düşük ve orta gelirli ülkelerde, kanser olan çocukların yüzde 29'u ilaca erişebiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa