14 Şubat 2023 14:29

Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği: Üniversiteler yüz yüze eğitime devam etmelidir

OED yaptığı açıklamada, uzaktan eğitimin öğrencilerde ruhsal, sosyal, bilişsel ve fiziksel kayıplar yaratarak yeni sorunlar oluşturacağını söyledi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği, “Üniversiteler Yüz Yüze Eğitime Devam Etmelidir” başlıklı basın açıklaması yayımladı. Uzaktan eğitimin öğrencilerde ruhsal, sosyal, bilişsel ve fiziksel kayıplar yaratarak yeni sorunlar oluşturacağı belirtilen açıklamada çözüm önerileri sıralandı.

Açıklamada, öğrencilerin deprem bölgelerinden ve içinde bulundukları travmatik ortamdan bir an önce çıkmaları gerektiği, bu süreçte öğrencilerin birbirleriyle iletişim kurmalarının ve üniversitelerdeki rehabilitasyon olanaklarından yararlanabilmek için üniversite yerleşkelerine dönmelerinin, psikolojik, sosyal ve fiziksel sağlıkları için önem taşıdığı belirtildi. Deprem bölgesinde elektrik ve internet altyapısı ile mobil telefon hatlarının çalışamayacak durumda olması nedeniyle çok sayıda öğrencinin ve bölgede görev yapan öğretim elemanının bilgisayara ve internete erişiminin sınırlı olacağı veya hiç olmayacağı ifade edilirken, tüm üniversite bileşenlerinin kampüslerde bir arada olması ile öğrencilerin ve üniversite çalışanlarının depremin yol açtığı sorunları çözebilecek bilimsel ve teknolojik uygulamaları hayata geçirebilmeleri ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirebilmelerini sağlayacağı ifade edildi. 

Pandemi boyunca devam eden uzaktan eğitim sürecinin ülke şartlarında yetersiz kaldığı ifade edilen açıklamada, “Bu durumun tekrarı mevcut sorunları çözmeyeceği gibi, öğrencilerde ruhsal, sosyal, bilişsel ve fiziksel kayıplar yaratarak yeni sorunlar oluşturacaktır” ifadelerine yer verildi.

OED önerilerini şöyle açıkladı:

  • Deprem bölgesinde yer almayan üniversitelerin önümüzdeki dönem eğitime hangi formatta devam edeceklerine ilişkin karar ilgili üniversitelerin senatolarınca alınmalıdır. Her üniversitenin durumu ve o üniversitede okuyup depremden etkilenen öğrenci sayısı farklı olduğu için böyle bir kararın tek bir merkezden alınmaktansa üniversitelerin yetkili kurullarına bırakılması daha sağlıklı olacaktır.
  • Depremden etkilenen öğrencilerin eğitim hakkını korumak adına bu öğrencilere derslere uzaktan katılım hakkı tanınabilir ve bu dersler Bölüm ve Fakülte Akademik Kurullarının kararları doğrultusunda hibrit olarak da verilebilir. Bu öğrenciler için dönem izni hakkı, kayıt dondurma hakkı mutlaka verilmelidir.
  • Üniversitelerde yüz yüze eğitime ara vermek yerine, depremden zarar görmemiş üniversiteler, deprem bölgesindeki üniversitelerin öğrencilerini misafir öğrenci olarak kabul edip, eğitimlerine bu üniversitelerde devam etmelerini sağlayabilir. Ayrıca bu üniversitelerde yaz okullarında açılacak dersler aracılığıyla bu öğrencilerimizin eğitim-öğretimine destek verilebilir. Uzaktan eğitimin sakıncalarına dair yukarıda sıraladığımız tespit ve öneriler dikkate alınmalı, YÖK mevcut kararını gözden geçirmeli ve her üniversitenin kendi ihtiyaç ve olanakları doğrultusunda yüz yüze eğitim kararı alabilmesi için üniversite senatolarını yetkilendirmelidir”

(Ankara/EVRENSEL)

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Ahmet Şık'tan Bahçeli'ye: Bayrağın altına sakladıkları suçlarını örtme çabasında

SONRAKİ HABER

İMO: İnşaat mühendisliğinde uzaktan eğitim olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa