14 Şubat 2023 14:47

Mücella Yapıcı: Hatay'a dair raporlarımız dikkate alınmadı

Gezi tutuklusu Mücella Yapıcı, TMMOB olarak Hatay ve Hatay Havalimanı'na ilişkin hazırladıkları raporlarda, olası depremin son derece yıkıcı olacağını ilgili kurumlara defalarca sunduklarını söyledi.

Mücella Yapıcı | Fotoğraf: MA

Paylaş

Gezi Davası'ndan tutuklu bulunan Mimar Mücella Yapıcı, 6 Şubat Maraş depremleriyle ilgili Halk TV'de yayınlanan "Sözüm Var" programına mesaj gönderdi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Çevre Etki Değerlendirme Danışma Kurulu ve Afet Komitesi sekreterliklerini de yürüten Mimar Mücella Yapıcı, Hatay'a ilişkin Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) olarak çok sayıda rapor hazırladıklarını, olası bir depremin yıkıcılığını gösteren bu raporların ilgili kurumlarca dikkate alınmadğını söyledi. Yapıcı, raporlarda özellikle Hatay Havalimanı'na dair inceleme ve görüşlerin olduğunu da belirtti.

Mücella Yapıcı, enkazlardan kanıt alınması gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Yapıcı'nın mesajından diğer öne çıkanlar şöyle:

ARTÇILAR VARKEN BETON DÖKÜLEMEZ

"Afet koordinasyonu için haritalama çalışması yapılmalı, enkaz, kazı ve çalışma bilgisi, delil tespit bilgisi yapılmalı. Çalışma yapılan enkazlara bilgilendirme tabelası asılmalı. Moloz döküm yerlerinin ilan edilmesi gerek, ekolojik sorunlara daha fazla yol açmamak adına bu alanlar incelenmeli. Tarihi eserler yıkıldıysa bilim heyeti, restoratör ve mimar uzmanlar gelmeden toplanmamalı.

Yeni inşa süreci konuşuluyor ancak artçılar devam ediyor. Çok önemli: Sarsıntılar esnasında beton dökülemez!"

İMAR BARIŞINDAN YARARLANAN BİNALAR TESPİ EDİLMELİ

"Son imar barışından yararlanan binalar tespit edilmeli, hangi bina, hangi gerekçe olduğuna ilişkin bilgi edinilmeli, gerekirse boşaltılmalı.

HASAR KONTROL İÇİN BİLGİLENDİRİCİ VİDEOLAR HAZIRLANMALI

"Herkes evini kontrol ettirmeli ancak kontrol etmeleri yetmez aynı zamanda neye bakmaları gerektiğini de öğrenmeli, örneğin bir yapıda oluşan hasarın tehlikeli olup olmadığını anlamak için 45 derecelik açıyla oluşan kolon ve kirişlerdeki çatlakların tehlikeli olduğunu ve bunu gördüğünüzde evin deprem açısından riskli olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor ve bunu herkes dönem dönem kendi evinde ve binasında kontrol etmeli."

"Bu konuda; binaların nerelerine bakacaksınız, deprem hasarları nelerdir ve neyi ifade eder, hasar tespitleri nasıl yapılır? içerikli videolar uzmanlar tarafından hazırlanmalı ve yaygınlaştırılmalı.

AFET DURUMUNDA LAZIM OLACAK MALZEMELERİN YER ALDIĞI KONTEYNERLAR YENİDEN YERLEŞTİRİLMELİ

"99 sonrası afet toplanma alanına yerleştirilen, sonra bir şekilde toplanan, içinde afet acil durumunun da ihtiyaç olacak malzemelerin olduğu konteynerlar (hilti, halat, çekiç, vb) ivedilikle tekrar yerleştirilmeli." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bir yandan doğa talanı, diğer yandan insani destek(!)

SONRAKİ HABER

"Depremzedenin ‘param yok özel hastaneye götürmeyin” sözleri sağlıktaki depremi gösteriyor”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa