İşçi ücretli izin, patron OSB’de konteyner istiyor!
Sanayiciler, konteyner kentlerin organize sanayi bölgeleri (OSB) etrafındaki arazilere kurulmasını ve kısa çalışma ödeneği uygulanmasını istedi.
Elazığ'da konteyner alanı | Fotoğraf: Evrensel
Maraş merkezli depremlerin acısı daha tazeyken, patronların ilk talebi işçilerin çalışması oldu. Sanayiciler, konteyner kentlerin organize sanayi bölgeleri (OSB) etrafındaki arazilere kurulmasını ve kısa çalışma ödeneği uygulanmasını istedi.
10 ilde 57 OSB yer alıyor. İşletme halindeki 36 OSB, tüm OSB'lerdeki istihdamın yüzde 21’ini karşılıyordu. Depremlerden etkilenen bölgelerdeki patronlar, konuya ilişkin beklentilerini AA’ya değerlendirdi.
Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulkadir Çelenk, kentte enkaz kaldırma çalışlarının devam ettiğini belirterek, “İşçilerimizi ayakta tutmak için konteyner ihtiyacımız var. İşçilerin burada konaklaması için gerekiyor. İlimiz harabeye döndü, bari işçilerimizi tutalım. Bizim bunun için yerimiz var, sadece konteyner ihtiyacımız bulunuyor. Diğer OSB'lerden konteyner talep edeceğiz." diye konuştu.
Doğal gaz ve elektrik temininde sorun yaşamadıklarını aktaran Çelenk, gelecek hafta OSB'yi açmayı düşündüklerini bildirdi.
PATRONLAR ÜRETİME DEVAM EDECEK
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının fabrikalardaki hasar tespit çalışmasını bitirmesini beklediklerini söyledi. Çalışabilecek fabrikaların bir an evvel çalışmasını istediklerini kaydeden Ünverdi, “Buna yönelik hazırlıklar tamamlanıyor, bir iki güne kadar çalışmaya başlanacak. Doğal gaz kademeli olarak veriliyor, çalışabilecek arkadaşlar çalışacaklar. İşçilerimize de bir çağrımız var. Her ne kadar OHAL ilan edilen bölgede olsak da çalışmak durumundayız. Çalışabilecek durumda olanların fabrikalara çalışması hem moralleri yükseltecek hem de hayatın normalleşmesini sağlayacak. Ayakta kalmamız için, yıkılan şehirlere yardımcı olmak için hepimiz çalışmak durumundayız” diye konuştu.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz de “İlimizde 28 fabrika ve 14 bin çalışan bulunuyor. Fabrikalarımızda 1 haftada üretime geçecek olan da var, 6 ayda üretime geçemeyecek de. Bunların altından kalkarız ama kaybettiğimiz canlar geri gelmez” değerlendirmesinde bulundu.
"KONTEYNERLERDE HEM BARINIR HEM ÇALIŞIRLAR"
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu da ildeki sanayi tesislerinin önemli bölümünde vatandaşların konakladığını belirterek, “Organize sanayi bölgelerinin etrafına konteyner kentler kurularak personelin orada konaklaması sağlanmalı. Bakım ve gıda ihtiyaçları da işverenlerince sağlanabilir. Şu anda işletme personelinin barınma sorunu var, herkes bir yere dağıldı. Konteyner yaparsak hem barınır hem çalışırlar. Bunu ivedilikle gündeme getirelim. Böyle imkan olursa sanayiyi hemen ayağa kaldırırız. Kentteki fabrikaların yüzde 20’si ağır hasarlı, yüzde 80’i ise ufak tadilatla ayağa kalkar. Barınma ve çadır problemi bir an önce çözülmeli” ifadesini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)