Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden uzaktan eğitim kararına tepki
Kocaeli Üniversitesi öğrencileri uzaktan eğitim kararına tepkili. Öğrenciler karardan derhal vazgeçilmesini öğrencilerin mağdur edilmemesini istiyor.
Kocaeli Üniversitesi öğrencileri Cumhurbaşkanın OHAL kararı ile cumartesi günü açıklanan KYK yurtlarının depremzedelere açılmasına tepkililer. Alınan kararın hem depremzedeler hem de öğrenciler açısından ikinci bir mağduriyet yaratacağını söylediler.
Kocaeli Üniversitesi öğrencileri adına metni okuyan Mustafa Yavaş “9 saat arayla yaşadığımız iki büyük depremin acılarını derinden paylaşmaktayız. Yaşadığımız bu büyük felaketin yaralarını sarmak için bir haftadır durmaksızın dayanışma kampanyalarıyla büyük bir seferberlik içindeyiz. Biliyoruz ki her bir İstanbul Üniversitesi öğrencisi bu sürecin bir parçası oldu ve bölge halkıyla dayanışmak için harekete geçti. 11 Şubat 2023 tarihinde alınan KYK yurtlarının depremzedelere açılması ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararını daha büyük sorunları tetikleyecek, yanlış bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bu karar, depremzede öğrencilerin eğitime ulaşmasını kolaylaştırmayacak, aksine online eğitim için gerekli koşulların sağlanmamış olması nedeniyle büyük bir çözümsüzlük yaratacaktır. Evlerini kaybetmiş insanların online derslere verimli bir şekilde katılması beklenemez. Depremzede öğrencilerin eğitim alabilmesi için sağlıklı yaşam koşullarına erişebilmesi, güvenliklerinin sağlanması gerekmektedir. Bu koşullar sağlanmadan gerçekleştirilen bir eğitim süreci, depremzede arkadaşlarımızın eğitim haklarından büyük ölçüde mahrum kalmasına neden olacaktır” dedi.
Açıklamada öğrencilerin yaşayacağı ruhsal sıkıntıların da altı çizilerek “Ruh sağlığı alanında uzmanların ilk günden itibaren afet bölgesi de dahil olmak üzere okul hayatının sürdürülmesinin çocuk, genç ve ebeveynler için hayati olduğunu vurguladığını gördük. İnsanların birbirine olan desteğinin hayat kurtardığı bu günlerde bu çabayı her anlamda sürdürmeliyiz” ifadelerine yer verildi.
“OTELLER 1 MİLYON 639 BİN 626 YATAK SAYISINA SAHİP”
Bu kararla birlikte depremzede öğrencilerin eğitime ulaşmasının zorlaşacağı, uzaktan eğitim için gerekli koşulların sağlanmamış olması nedeniyle büyük bir çözümsüzlük oluşacağını ifade eden Yavaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemi döneminde edindiğimiz deneyimlerde eğitimin niteliğinin giderek düştüğü, öğrencilerin akademik açıdan ilerleyemediği, laboratuvar ve uygulama dersleri yapılamaması sebebiyle uzun vadede, bu dersleri alamayan öğrencilerin, meslek hayatlarında, zorlandıklarını gördük. Bu karar öğrencileri yalnızca mağdur etmiyor, aynı zamanda birçok belirsizliği de ortaya çıkarıyor. YÖK ve Cumhurbaşkanı yaptıkları açıklamalarda KYK yurtlarından atılan öğrencilerin nerelerde kalacaklarına dair, maddi durumundan dolayı veya evi deprem bölgesinde olduğu için eve çıkma durumları bulunmayan öğrenciler için ne gibi önlemler alınacağına dair, evlerine dönmesi gereken öğrencilerin ulaşım sorunlarına ilişkin hiçbir çözüm önerisi sunmamaktadır ve bu konular tamamen belirsiz bırakılmaktadır. Devlet yurtları depremzedelere açılırken bilinçli bir tercih yapılmıştır. Bu tercihle birlikte hem depremzedeler hem de öğrenciler mağdur edilecektir. Neden bu insanlar otellere, toplu konutlara değil de halihazırda fiziki açıdan öğrencilere yetersiz gelen bu yurtlara yerleştirilmektedir? Türkiye’de işletme belgeli ve belediye belgeli oteller 2021 yılı Aralık ayındaki verilere göre 1 milyon 639 bin 626 yatak sayısına sahipler. Neden özel ve kamunun konaklama olanakları yeterli şekilde seferber edilmemektedir? Neden her kriz durumunda ilk vazgeçilen “eğitim” olmak zorundadır?”
“DEPREM VERGİSİ DEPREMZEDELER İÇİN KULLANILSIN”
Van depreminden bu yana hala konteynerlarda yaşayan insanların olduğunu ifade eden Yavaş, “Bu meselenin 6 ayda ya da 1 yılda çözülmeyeceğini de biliyoruz, depremzedelerin hayatlarını yeniden kurabileceği şekilde planlı ve kapsamlı kararların ivedilikle alınmasını talep ediyoruz! 1999 Marmara depremi sonrası dönemin hükümetince getirilen vergiler arasında yer alan ve daha sonra kalıcı hale geldiği için ‘deprem vergisi’ diye bilinen özel iletişim vergisinde (ÖİV) 2000-2022 döneminde toplam 87 milyar 998,6 milyon liralık tahsilat gerçekleşti. Devlet bu vergiyi kısa vadede depremzedelerin barınması için kullanmalıdır.”
TALEPLER SIRALANDI
Öğrenciler taleplerini şu şekilde sıraladı:
1-Başta hükümet, üniversite rektörlükleri, YÖK ve tüm yetkililer tarafından alınan bu kararın iptal edilmesini
2-Bütün olanakların depremin yarattığı yıkımı en aza indirmek üzere kullanılmasını ve yüz yüze eğitimin başlaması için tüm koşulların hazırlanmasını
3-Kamu ve özel konaklama alanlarının depremzedeler için ücretsiz açılmasını
4- Üniversite yönetimlerinin depremden etkilenen tüm öğrenciler için psikolojik destek hizmetlerini hızlı ulaşılabilir ve ücretsiz şekilde sağlamasını, travma vb. alanlarda uzmanlaşmış kadro alımları yapılmasını talep ediyoruz! (Kocaeli/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et