15 Şubat 2023 13:09

Depremde binaları yıkılmayan İMO ve Mimarlar Odası temsilcileri: Mevzuat ne gerektiyorsa onu yaptık

Depremde çevrelerindeki pek çok bina yıkılırken, binaları yıkılmayan İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odasının Maraş temsilcileri binaları mevzuata göre yaptıklarını anlattı.

Mahir Ulutaş'ın paylaşımından ekran görüntüsü.

Paylaş

Nisa Sude DEMİREL
İstanbul

Maraş merkezli gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler ardından binlerce bina yıkılırken Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş’ın sosyal medyada paylaştığı görsel dikkat çekti. Görselde çevresindeki birçok bina yıkılırken İnşaat Mühendisleri Odası’na (İMO) ait binanın yıkılmadığı görülürken aynı şekilde Mimarlar Odası Maraş Temsilciliği binası da yıkılmadı. Evrensel’e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Maraş Temsilciliği Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran “Bu binalarla ilgili ilginç bir durum yok. Aynı projeleri çizdik; projemizde ne varsa, mevzuat ne gerektiriyorsa onu yaptık.” dedi.

“PROJEDE NE VARSA ONU YAPTIK”

6 Şubat’ta gerçekleşen iki depremle pek çok şehirde binlerce bina yıkıldı ve hasar aldı. Maraş’ta enkazın arasında TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası’na ait iki bina ise hasar almadı. Mimarlar Odası Maraş Temsilciliği Başkanı Yunus Emre Kaçamaz “Bu binalar yalnızca doğru teknikle yapıldı, bu yeterli” dedi. Kaçamaz “Çevredeki binaların hepsinde zayıf kolonlar vardı ve maalesef hepsi kağıt gibi çöktü” ifadelerini kullandı.

İnşaat Mühendisleri Odası Maraş Temsilciliği Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran çevredeki binaların tamamının yıkılmış olmasının başka bir sebebini “O bölgenin zemini bir dere havzası, yani alüvyon. O yıllarda bu tarz çok katlı binalara izin verilmemesi gerekiyordu. İmar planından başlayan ve daha sonrasında da inşaat sürecini kapsayan bir hatalar silsilesi var” ifadeleriyle anlattı.

“BİNALARIN ONARIMI GEREKİYORDU”

Dalkıran ve Kaçamaz aslında çevredeki binaların da yıkılmayabileceğini söyledi. Kaçamaz “Binaların depreme yönelik onarımı gerekiyordu aslında ama yapılmadı” derken Dalkıran “Sağlıklı bir kentsel dönüşümün planlanmaması sonucunda böyle bir durumla karşılaştık. Belki aynı durum başka şehirlerde de yaşanacak bu yüzden” diye vurgulayarak bunu defalarca söylediklerini aktardı.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye ve Ermenistan Dışişleri Bakanları buluştu: "Ermenistan bu zor günümüzde dostluk elini uzattı"

SONRAKİ HABER

Samandağ’da değil prefabrik ev, çadır bile yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa