15 Şubat 2023 13:17

ÇİMSATAŞ işçileri, işe iade davasını kazandı

MESS grup toplu iş sözleşmesine (TİS) karşı ek protokol talep ettikleri için işten çıkartılan ÇİMSATAŞ işçilerinden 4’ü işe iade davasını kazandı.

Fotoğraf: Google Streetview

Paylaş

Geçtiğimiz yıl ocak ayında, söz verilmesine rağmen onayları alınmadan gece yarısı imzalanan MESS grup toplu iş sözleşmesine (TİS) karşı ek protokol talep ettikleri için işten çıkartılan ÇİMSATAŞ işçilerinden 4’ü işe iade davasını kazandı.

Mersin 2. İş Mahkemesi, bugün görülen duruşmada, feshin geçersizliğine ve Ali Çıtak, Murat Coşar, Ömer Kutlu, Ümit Karayılan isimli işçilerin işe iadesine karar verdi.

İşçilerin avukatı Ahmet Ergin, makul bir talep için barışçıl ve ölçülü eylemlerin fesih sebebi yapılmaması gerektiğini, kararın demokratik eylem hakkı bakımından önemli olduğunu belirtti. Patronun kararı Adana Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf etme hakkı olduğunu ifade eden Av. Ergin, Adana Bölge Adliye Mahkemesinin istinaf istemini reddetmesinden sonra kararın kesinleşeceğini ve ÇİMSATAŞ patronunun mahkeme kararına saygı duyması halinde işçilerin işlerine dönebileceklerini vurguladı.

NE OLMUŞTU?

MESS’e bağlı fabrikalarda 2021-2023 dönemlerini kapsayan grup TİS süreci uyuşmazlıkla sonuçlanmış, Birleşik Metal-İş 14 Ocak 2022’de uygulanmak üzere ÇİMSATAŞ dahil 4 fabrikada grev kararı almıştı. Grev kararı uygulanmadan 12 Ocak gecesi saat 02:00’de TİS imzalanmıştı. Buna göre ücretlere yüzde 10 ve saat ücretlerine brüt 3.70 TL zam yapılmıştı. Tarihi enflasyon artışına rağmen sözleşmenin bu şekilde imzalanmasına tepki gösteren ÇİMSATAŞ işçileri, 04:00-06:00 saatleri arasında üretimi durdurmuş ve ek protokolle iyileştirme talep etmişti. 16:00-24:00 vardiyası işbaşı yapmadan önce sendika şube başkanının da katılımıyla yapılan toplantıda işçilerin tamamı ek protokol istemiş ve uyarı amacıyla üretimi durdurmuştu. Bu eylem ocak 2022’deki işçi eylemlerinin, grevlerin fitilini ateşleyen eylemlerden biri olmuş, onlarca fabrikada on binlerce işçinin katılımıyla kısa süreli grevler yaşanmıştı.

Ertesi gün aralarında sendika baştemsilcisi ve iki sendika temsilcisinin de olduğu 13 ÇİMSATAŞ işçisi SMS mesajı ile işten çıkartılmıştı.

Bu işçilerden 5’i ara bulucu sürecinde kıdem ve ihbar tazminatlarını almış ve patronla anlaşmış, 8 işçi ise işe iade davası açmıştı. 8 işçiden 4’ünün karar duruşması ise 25 Nisan’da yapılacak.

ÖNCEKİ HABER

Samandağ’da değil prefabrik ev, çadır bile yok!

SONRAKİ HABER

Paraları millet bahçesine harcamışlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa