Antakya’dan Mersin’e gelen bir depremzede: ‘Kızım açlıktan ağlıyordu, yemeğini paylaşanlar oldu’
Depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan Mersin’de kurulan bir dayanışma merkezinde Antakya’dan gelen bir depremzede: “Kızım açlıktan ağlıyordu, yemeğini paylaşanlar oldu.”
Evrensel
Antep’ten Hatay’a Maraş merkezli depremlerde yıkıma uğrayan kentleri terk eden çok sayıda depremzede Mersin’e geliyor. Depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan dayanışma merkezlerinden biri Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde bulunuyor. Burada giysi ve diğer temel ihtiyaç malzemeleri 11 bini aşkın depremzedeye ulaştırıldı. Depremin ilk gününden itibaren hem yardım toplama hem de dağıtım noktası olarak faaliyet yürüten bu alan depremzedelerin ayakta kalabilmesi için önemli bir nokta.
‘KADERİMİZE TERK EDİLMİŞTİK’
Buradaki yardımlardan yaralanan depremzedeler yaşadıkları süreci gazetemize anlattı. Antakya’dan Mersin’e gelen bir depremzede Mersin’e bir akrabalarına ait kamyonetin kasasında geldiklerini ifade ediyor. Deprem sonrası kendilerini oturdukları binanın üçüncü katından sokağa attıklarını söyleyen depremzede, Mersin’e ancak 3 gün sonra ulaşabildiklerini söyledi. 3 gün boyunca ilçeye hiçbir yardım ekibinin gelmediğini hatırlatan depremzede, “İlk geceyi parkta geçirdik. Ertesi gün geceye kadar hiçbir şey yiyemedik. Kızım açlıktan ağlıyordu ama ne dükkan vardı ne de paramız. Bizimle yemeğini paylaşanlar oldu o şekilde atlattık. İkinci geceyi de ateş yakıp geçirdikten sonra Mersin’e yola çıktık” dedi. İş malzemesi olmadığı için enkaz altındakilere de yardım edemediklerini anlatan depremzede, “Halk kendi kendine yetmeye çalışıyordu resmen. Kaderimize terk edilmiştik adeta” dedi.
‘DEPREMZEDEYE 10 BİN TL ÇÖZÜM DEĞİL’
Antep Şahinbey’den kendi imkanlarıyla Mersin’e gelen Emir ise yolda birçok engelle karşılaştıklarını anlattı: “Yollarda büyük yarıklar ve viyadük bağlantıları çökmüş olduğu için dağ yollarından gitmek zorunda kaldık. Antep’te arama kurtarma yeterince yoktu. Bunun nedeni depremin ciddiye alınmaması.” İktidarın depremzedelere ilişkin açıklamalarını değerlendiren Emir, “10 bin TL yardım en azından bir nefes aldırır ama bir çözüm değil. Bu miktarın çok da bir etkisi yok” dedi.
ÇOCUK OYUN ALANI OLUŞTURULDU
Belediyenin sürdürdüğü yardım kampanyasına dair bilgi veren Yenişehir Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Deniz Özen, “Şu an depremzedelere kıyafet, gıda ve hijyen malzemeleri yardımı yapıyoruz. Vatandaşlardan herhangi bir belge istemiyoruz. Kendi sistemimizde bir kontrol sağlıyoruz, yardımın hızlı ulaşması için. İkamet sorguluyoruz, depremzede olduklarını kanıtladıktan sonra kendilerine ihtiyaçlarını soruyoruz. Kendileri gönüllülerimiz eşliğinde ihtiyaçlarını seçip alıyorlar” dedi.
Kültür merkezinde bir çocuk oyun alanı oluşturduklarını da söyleyen Özen, “Uzman çocuk psikologlarımız ve okul öncesi eğitmenlerimiz eşliğinde çocukların kaliteli zaman geçirmesi adına etkinlik yapabilecekleri bir alan oluşturduk” dedi. (Mersin/EVRENSEL)