15 Şubat 2023 14:07

Erdoğan: “Bina standardı ve denetiminde ilerleme katettik” dedi; yıkılan kamu binaları gerçeği gösterdi

Erdoğan, 10 ilde 35 binden fazla can kaybı yaşanan depremin ardından, “Bina standardı ve denetiminde ilerleme katettik” dedi. Ancak yıkılan kamu binaları bile gerçeğin öyle olmadığını gösterdi.

Fotoğraf: Murat Kula/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün akşam gerçekleşen Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Son afette yıkılan tüm binaların yüzde 98'inin 1999 yılı öncesi inşa edilenler olması bize bina standardı ve denetimi konusunda katettiğimiz ilerlemeyi göstermekle birlikte işi daha sıkı tutmamız gerektiğini de hatırlatıyor.” dedi.

2002’den beri iktidarda olan Erdoğan’ın 99 öncesinde yapılan binaların denetiminin sorumluluğunu yok sayması bir yana, sadece kamu binalarında yaşanan hasarlar bile “bina standardı ve denetimi konusunda katedilen ilerlemeyi” acı bir şekilde ortaya koyuyor.

İşte, yapımı ve denetimi tamamen devletin yani Erdoğan’ın sorumluluğu altında olan kamu binalarının deprem karnesi:

MARAŞ’TAKİ KAMU BİNALARININ YÜZDE 30’U HASARLI YA DA YIKILMIŞ

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan ve ekibinin, 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta yaptığı inceleme sonucu kamu binalarının yüzde 30’unda ise ciddi ağır hasar görüldüğü hatta göçtüğü belirlendi. Rapora göre, Kahramanmaraş ve ilçelerinde çoğu hastane ile aile sağlığı merkezi olmak üzere yaklaşık 200 kamu binası incelendi.DHA'ya açıklama yapan Prof. Dr. Samet Arslan, “Kamu binalarının yüzde 70’nin ya hafif hasar ya da hiç hasar görmediğini tespit ettik. Bu çok sevindirici bir durum. Bunların geriye kalan yüzde 30’unda ise yarısından biraz fazlasının ciddi ağır hasar gördüğü hatta göçtüğünü belirledik. Bu nedenle de binalara kesinlikle yaklaşılmaması yönünde raporumuzu verdik. Yüzde 10’luk kısmının ise güçlendirilerek kullanabilecek nitelikte olduğu, yıkılmasına gerek olmadığı yönündeydi incelememizin sonucu." diye konuştu. 

DEPREM BÖLGESİNDE 24 OKUL YIKILDI

13 Şubatta CNN Türk’e konuk olan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Depremden etkilenen illerimizde okulların 24 tanesi yıkıldı, 83 tanesinde ağır hasar var.” dedi. 

HATAY'DA HAVAALANININ PİSTİ ÇÖKTÜ, DEVLET HASTANELERİ VE POLİSEVİ YIKILDI

İskenderun ve Antakya’daki devlet hastaneleri ile polisevi yıkıldı. 2007’de açılan Hatay Havalimanı’nın pisti çöktü. Havalimanı kullanılamadığı için Hatay’a kurtarma ekipleri ve yardımlar hava yoluyla taşınamadı.

Malatya Havalimanı terminal binasında hasar meydana geldi.

İSKENDERUN LİMANI ÖNCE ÇÖKTÜ SONRA YANDI

İskenderun Limanı'nda rıhtımda yer yer çökmeler oldu. Çökmeler sonucunda konteynerlarda başlayan yangın günlerce söndürülemedi.

ADIYAMAN'DA BELEDİYE BİNASI YIKILDI

Kente yapılan binaların denetimini yapmakla sorumlu olan Adıyaman Belediyesi’nin ana binası yıkıldı. Adıyaman Merkez’deki 4 katlı Adıyaman Belediyesi binası tamamen kullanılamaz hale geldi. 

HATAY’DA KYK YURTLARINDA HASAR

Hatay’da bulunan İskenderun KYK yurdunda ve Beyazıd-ı Bestami Erkek Öğrenci Yurdu’nda göçük ve hasarlar meydana geldi. Asma tavan ve duvarlarda ciddi hasarlar oluştu, dolaplar devrildi.

{{481254}}

DENETİMDE KATEDİLEN YOL İLERİYE DEĞİL GERİYE DOĞRU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın övündüğü “bina denetimi”ne dair atılan en önemli adım, TMMOB ve diğer meslek odalarının denetim sürecinin dışında bırakılması oldu! Depremin ardından Evrensel’in sorularını yanıtlayan Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz bu süreci şöyle anlattı: “Hem yapı denetim kanununa hem yapı denetimle ilgili yönetmeliklere hem de afet bölgelerinde yapılacaklara ilişkin kanun ve yönetmeliklere ‘Mühendisler, mimarlar ve şehir planlamacıları tarafından yapılan proje, tasarım vb. TMMOB tarafından ayrıca bir mesleki denetime tabi tutulamaz’ denen maddeler konuldu. TMMOB’nin yönetmeliklerinde denetimle ilgili maddeler iptal edildi.”

TMMOB’nin bunlara karşı davalar açtığını belirten Koramaz, “Ne yazık ki özellikle 2010 ve 2017 anayasa değişiklikleri sonrasında yargının siyasallaştırılması ile bu dava taleplerimiz reddedildi” dedi.

99’DAN SONRA YAPILMAYANLAR…

Koramaz, TMMOB denetimden uzaklaştırılırken yapılanlar için de şunları söyledi: “99’dan sonra birçok strateji belgesi oluşturuldu ama maalesef bunların hiçbirisi hayata geçirilemedi. Bir bina envanteri çıkartılmadı. Çıkartılanların da gereği yapılmadı. Tamamen depreme dayanıksız binaların da yıkılması, depreme dayanıklı binalar yapılması devlet kurumlarından başlanarak uygulanmalı ve halka da bunların yapılabilmesi için bütçeden pay ayrılması gerekiyordu. Bunların hiçbiri yapılmadı. Kentsel dönüşüme yüksek riskli değil, ‘yüksek rantlı’ bölgelerden başlandı. Deprem toplanma alanları bile imara açıldı, ticaret merkezleri, AVM’ler kuruldu. Yapı denetim yasası çıkarıldı ama kamusal görev ticari kuruluşlara teslim edildi. TMMOB tamamen dışlandı." 

DENETİMİ SIFIRLAYAN İMAR AFFINI MÜJDELEMİŞTİ

35 binden fazla insanın hayatını kabettiği depremin ardından bina denetiminde katettikleri yolla övünen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde Malatya, Hatay ve Maraş'ta verdiği 'imar affı' müjdeleri yeniden gündeme geldi.
Erdoğan, riskli binaların hiçbir denetime tabi tutulmadan kayıt altına alınmasına yol açan İmar Barışı Yasası'nı anlatırken bu şehirlerle ilgili şunları söylemişti:
“İmar barışıyla 144 bin 556 Maraşlı vatandaşımızın sorununu çözdük.
Malatya, imar barışıyla Malatya'da 88 bin 577 vatandaşımızın sıkıntısını çözdük.
Hatay, imar barışıyla toplam 205 bin Hataylı vatandaşımızın sorununu çözdük. “
6 Şubat’ta deprem olmasaydı yeni bir imar affı düzenlemesinin Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin gündemine gelmesi bekleniyordu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu hesap sizden sorulacak

SONRAKİ HABER

Halkların Köprüsü Derneği: Her hizmet depremzede mülteciler için de sağlanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa