Hatay’daki yıkım, şehir hastanesi fikrinin de binasının da depreme uygun olmadığını gösterdi
Hatay’da 3 yıl önce yapılan devasa şehir hastanesinin depreme dayanamadığını dile getiren Prof. Dr. Serkan Yılmaz “Tek kat üzerine kurulmuş, daha fonksiyonel yapılara ihtiyaç var” dedi.
Fotoğraf: DHA
Maraş merkezli depremler sonrasında bölgeye giden Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Serkan Yılmaz, Hatay’da 2-3 yıl önce hizmete giren şehir hastanesinin depreme dayanamadığını, sadece ameliyathanesi ve acil servisinin kullanılabilir durumda olduğunu söyledi. Yılmaz, “Sağlık altyapısını yeniden planlamak gerekecek” diye konuştu.
‘AYAKTA KALAN, TAM KAPASİTE ÇALIŞAN HASTANE YOKTU’
Depremden birkaç saat sonra Kocaeli’den bölgeye doğru yola çıktığını anlatan Prof. Dr. Yılmaz, Hatay’da ve Maraş’ta ayakta, tam kapasite ile çalışan hastane kalmadığı bilgisini verdi. Bu yüzden ilk 48 saat sağlık sisteminin ciddi bir sarsılma yaşadığını belirten Yılmaz, “Depremin ilk saatlerinde insanlar acillere başvurdu” dedi.
‘HASTANE MİMARİSİ DEĞİŞMELİ’
DHA'ya konuşan Yılmaz, Türkiye’de hastane mimarisinin de değişmesi gerekeceğini belirterek, “Sancaktepe’deki Feriha Öz Acil Durum Hastanesi gibi tek kat üzerine kurulmuş, daha fonksiyonel olabileceğini gördüğümüz, ayakta kalabilecek yapılara ihtiyaç olabilir. Çünkü Hatay’daki şehir hastanesi 2-3 yıl önce hizmete girmiş olmasına rağmen büyük bir depreme dayanamadı ve sadece ameliyathanesi ile acil servisi kullanılabilir durumda kaldı. Tüm bunları hesap ederek sağlık altyapısını yeniden planlamak gerekecek” diye konuştu.
BÖBREK HASTASI SAYISI ARTACAK
Bölgede çok sayıda yaralıda “crush (ezilme) sendromu” geliştiği, ampütasyon (kol veya bacağın herhangi bir bölümünün travma veya cerrahi sonrası kesilerek vücuttan ayrılması) ameliyatları yapıldığı ve önümüzdeki süreçte bu coğrafyada binlerce yeni kronik böbrek yetmezliği hastasının ortaya çıkabileceği uyarısı yapan Yılmaz, “Yine çok sayıda ortez proteze ihtiyaç doğacak. Bu nedenle, depremden etkilenen coğrafyada ağırlıklı diyaliz merkezleri, fizik tedavi hastanesi gibi merkezlere ihtiyaç olacak” dedi.
‘DEPREMZEDE SAĞLIK ÇALIŞANLARI DİNLENDİRİLMELİ’
Bölgede bulunan yaklaşık 150-200 bin sağlık çalışanının depremzede olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Serkan Yılmaz, sağlık çalışanları ile arama kurtarma faaliyetlerinde yer alan ekiplerin de kesinlikle rehabilitasyona ihtiyacı olduğunu söyledi. Aksi taktirde travma sonrası stres bozukluğu riskiyle karşı karşıya olunacağının altını çizen Yılmaz şunları söyledi: “Bölgedeki doktorlarımız, sağlık ekiplerimiz de depremzedeydi. Maalesef bölgeye geç ulaşılabildiği için, zaten biz varıncaya kadar pek çoğu tükenmişti. Bölgedeki sağlık çalışanlarının da mutlaka ve mutlaka dinlendirilmesi gerekiyor.”
‘GELİN ÇALIŞIN’ AÇIKLAMALARI DOĞRU DEĞİL
Acil müdahale yardım ekipleri, cerrahi ekipler gibi sahadaki personellerin psikososyal destek anlamında bir an önce rehabilitasyon alması gerektiğini belirten Yılmaz “Belli bir süre idari izinli sayılmaları gerekiyor. O yüzden ‘Bir an önce gelin çalışın, görevinizin başına dönün’ açıklamaları doğru değil” dedi.
DEPREMZEDELER ŞEHRİN DIŞINDAKİ ŞEHİR HASTANESİNE ULAŞAMADILAR
Antakya’ya giden ilk gönüllü hekim grubu arasında yer alan TTB Aile Hekimliği Kolu Bşk. Dr.Emrah Kırımlı da İstanbul Tabip Odası’nın Cağaloğlu’nda bulunan binasında yapılan açıklamada Hatay Şehir Hastanesi'nin konumuna dikkat çekmişti. Kırımlı şöyle konuşmuştu:
"Burası şehir hastanesi mantığında kurulmuş yeni bir hastane. Şehir hastanesi neden burada? Çadırlar niye buraya kurulmuş? Bu sorulara yanıt bulamıyoruz. Şehirden çok uzak olduğu için ve araçlar da enkaz altında kaldığından insanların hastaneye ulaşmasına imkan yok. Zaten yol kırık. Sadece arazi araçları geçebiliyor. Çarşamba gününe kadar yakıt da temin edilemiyordu. Düşünün bir yerde sağlık kurumu var, ihtiyacı olan milyonlarca insan var ama birbirlerine kavuşamıyorlar. Çünkü planlamamız şehir hastanesi denilen bir düzen üzerinden. Ne yazık ki orası da ölü sayısını artırdı. Umarım ders alınır ve hastanelerin, sağlık merkezlerinin şehirlerden uzaklaştırılması yanlışından dönülür.” (HABER MERKEZİ)