15 Şubat 2023 16:47

HDP’nin soba taşıyan yardım tırına AFAD el koydu: ‘Halka zulmediyorlar’

HDP’nin Antep Nurdağı’na gönderdiği soba ve odun yardımlarına AFAD el koydu. Yardımlar AFAD depolarına boşaltıldı. Milletvekili Başaran: Çetin kış koşullarında halka zulmediyorlar’

Fotoğraf: MA

Paylaş

Maraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından enkaz altında kalan on binlerce insan hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. Geride kalanlar ise ya göç etmek zorunda kaldı ya da çadır kentlerde yaşama tutunma savaşı veriyor. Bu süreçte Türkiye’nin dört bir yanından yardım tırları depremzedelerin bulundukları bölgelere gitmeye devam ediyor. Ancak AFAD’ın yardım tırlarına engelleme ve yardımları merkezileştirme çabası sürerken olan soğukta, zor koşullarda bekleyen depremzedelere oluyor.


HDP Kriz Koordinasyonu tarafından Siirt ve Batman’dan Antep’in Nurdağı ilçesine depremzedeler için gönderilen 85 soba, tonlarca odun ve kömürün bulunduğu bir tıra ve bir kamyona Antep girişinde AFAD ekipleri tarafından el konuldu. Yardımlar Antep merkezde AFAD depolarına boşaltıldı. Antep Nurdağı’ndaki depremzedeleri ısıtmak için yola çıkan yardımlara el konulmasına “Bu malzemeler, dondurucu soğuk altındaki insanlarımızın acil talepleriydi” diyen HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran zorlu kış koşullarında soba bekleyen insanlar olduğuna dikkat çekti.


“TOPLUMSAL DAYANIŞMAYI ORTADAN KALDIRMAYA YÖNELİK BİR YAKLAŞIM”


Evrensel’e konuşan Başaran, “Şu anda çok çetin kış koşulları var. Bu yardımlar Antep’e gidecekti. Daha önce de kısmi engellerle karşı karşıya kaldık. Her şey AFAD üzerinden yürütülecek diye bir zorlama hali var. Ama AFAD’ın bu süreç içerisindeki pratiklerine hep birlikte şahitlik ettik. Şu anda Elbistan’ın köylerindeyiz, ağır kış koşulları buraya da hakim. Yakacak en temel ihtiyaçlar arasında. Antep’te de durum böyleydi, orada da bu durumu gördük ve gittiğimiz yerlere Türkiye’nin dört bir yanından yardım ulaştırmaya çalışıyoruz. En temel ihtiyaçlardan soba, yakacak. Hijyen malzemelerinde de çok sıkıntı var. Çoğu yerde su sıkıntısı yaşanıyor. Salgın hastalıklar söz konusu. AFAD her yere ulaştık diyor ama öyle bir şey söz konusu değil. İlk günden bugüne AFAD yetkililerin olması gerektiği gibi bir organizasyon içinde olmadıklarını gördük. Gerçekten her yerde sanki bir yardım varmış gibi algı yaratmaya çalışıyorlar. Ama biz gittik, gördük öyle bir şey yok. Dünyanın öbür ucundan, yurt dışından Elbistan’ın köylerine yardım gelmiş, insanların kendi akrabaları göndermiş. Ama devlet yetkililerinden bir destek gelmemiş buralara. Yardımlara karşı son günlerde daha fazla bir baskı söz konusu. Soylu’da ‘Kimsenin kendisini devlete eş tutmasına izin vermeyiz’ diye açıklama yapmıştı. Bu el koymalar, aslında yardımları kendilerinde merkezileştirmeye çalışan, bu süreçteki eksikliklerini de görünmezleştirmeye çalışan, bir taraftan da açığa çıkan toplumsal dayanışmayı da ortadan kaldırmaya dönük bir yaklaşımın sonucu. Ama bu her el koydukları tır ihtiyaç sahiplerine gidecek malzemeleri barındırıyor. Yani bir taraftan halka zulmediyorlar” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hatay’daki yıkım, şehir hastanesi fikrinin de binasının da depreme uygun olmadığını gösterdi

SONRAKİ HABER

Tarkan: İhmalkarlığın bedelini bu millet yine canıyla ödedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa