15 Şubat 2023 17:25

Diyanetin ardından YÖK de "kader planı" için devrede!

YÖK, depremzedelere "psikolojik danışmanlık sağlamak için" bölgeye gitmek gönüllerin kendilerine başvurmasını istedi. Başvurabilecekler arasındailahiyat fakültesi ve İslami ilimler fakültesi de var.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Nisa Sude DEMİREL
İstanbul

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı Maraş merkezli geçekleşen iki depremden etkilenen binlerce insana psikolojik danışmanlık sağlamak için deprem bölgelerine gelmek isteyen gönüllülerin YÖK Başkanlığına başvurmasını talep ederek üniversitelere yazı gönderdi. Başvurabilecek öğretim üyelerinin fakültelerinin arasında eğitim fakültesi, psikoloji, sosyal yardım, acil yardım ve afet yönetiminin yanı sıra ilahiyat fakültesi ve İslami ilimler fakültesi de yer aldı. 

YÖK’ün üniversitelere gönderdiği yazıda “Depremzedelere Diyanet İşleri Başkanlığı, AFAD ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde destek olmak için manevi rehberlik ve psikolojik danışmanlık yapabilecek gönüllü öğretim üyelerinin (ilahiyat fakültesi, islami, ilimler fakültesi, eğitim fakültesi, psikoloji, sosyal yardım ve acil yardım ve afet yönetimi, manevi rehberlik ve/veya psikolojik danışmanlık konularında uzmanlaşmış gönüllülerin) YÖK’e başvurması” istendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı depremin ilk günlerinde de deprem bölgesine 52 il müftüsü ve 2 bin 500 Diyanet personelini “manevi destek” sağlaması amacıyla görevlendirildiğini açıklamıştı.

"BU DEPREMİ KADER GİBİ YANSITMA ÇABASI"

Kararı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Merkezi (SES) Yönetim Kurulu Eş Başkanı Gönül Adıbelli, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) İstanbul Şube Başkanı İkram Doğan, SES Diyarbakır Şube Başkanı Şiyar Güldiken, yaşananları değerlendirdi.

Evrensel’e konuşan Şiyar Güldiken “Depremin başından beri söyledikleri ‘kader’ algısını deprem bölgelerinde devam ettirmeye çalışıyorlar” dedi. Güldiken “Alana Diyanet görevlilerinin, İlahiyat fakültesi öğretim üyelerinin gönderilmesi kararı da buna yönelik. Ama alanda bunlara ihtiyaç yok, insanlara yardımcı olabilecek psikodestek uzmanlarına ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

"DİYANETİN BÜTÇESİ AFAD’IN BİRKAÇ KATI"

YÖK’ün açıklamasına hiç şaşırmamak gerektiğini belirten Güldiken “Depremin başından beri süreç düzgün yönetilmiyor. İnsanlar senelerdir deprem vergisi ödüyor. Ama bugün alana psikodestek faaliyeti için ilahiyat fakültesi öğretim üyesi ya da müftü gönderiyorlar. Diyanet Başkanlığına ayrılan bütçe AFAD’a ayrılan bütçenin birkaç katı” dedi.

"İNSANLARIN İHTİYAÇLARINDAN BİHABER BİR KARAR"

SHUDER İstanbul Şube Başkanı İkram Doğan da travmatik bir süreçten geçmiş depremzedelere yalnızca psikolojik yardım ve destek ile ilgili eğitim almış uzmanların “manevi destek ve ruh sağlığı danışmanlığı” sağlayabileceğini söyledi.

Bu uzmanların bilimsel bir şekilde hazırlanmış bir eğitim psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, psikolojik danışmanlar, psikiyatrlar ve psikiyatri hemşireleri ile çocuk gelişimciler olabileceğini vurgulayan Doğan “Bu eğitimleri alan meslekler dışındaki hiçbir meslek ruh sağlığı ile ilgili meslekler değildir” dedi.

SES Merkezi Yönetim Kurulu Eş Başkanı Gönül Adıbelli de “Biz alanı gezdik. İnsanlar ciddi travmalarla karşı karşıya. Bu işi uzmanları yapmak zorunda. Psikologlar, psikiyatrlar, psikodestek eğitimi almış insanların yapması lazım” ifadelerini kullandı. 

ÖNCEKİ HABER

İmar affı süresinin uzatılması için yasa teklifi veren Destici, tüm imar aflarına karşıymış!

SONRAKİ HABER

Kur Korumalı Mevduat'a 94 milyar TL, faize tek ayda 21 milyar lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa