Amasra'da maden ocağındaki patlamada yaralan madenci, deprem bölgesinde çalışmalara katıldı
Bartın'ın Amasra ilçesinde geçen yıl ekim ayında meydana gelen ve 42 madencinin hayatını kaybettiği patlamada yaralanan madenci Umut Güneş, deprem bölgesinde çalışmalara katıldı.
![Amasra'da maden ocağındaki patlamada yaralan madenci, deprem bölgesinde çalışmalara katıldı](https://www.evrensel.net/upload/dosya/229106.jpg)
Fotoğraf: AA
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de meydana gelen patlamadan yaralı kurtulan ve Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi yaşadıklarını anlattı.
Bartın'ın Amasra ilçesinde geçen yıl ekim ayında meydana gelen ve 42 madencinin hayatını kaybettiği patlamada yaralanan madenci Umut Güneş, günlerce hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edildi. Mesai arkadaşlarını o patlamada kaybeden Güneş, 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler yaşanınca, 10 arkadaşı ile gönüllü olarak Maraş'a giderek arama kurtarma çalışmalarına katıldı.
Deprem bölgesinde 10 gün boyunca çalışmalara destek veren ve geçici olarak memleketi Bartın'a dönen Güneş, bölgeye ekip göndermek için hazırlık yapıldığı sırada kendisi de gitmek için gönüllü olarak ismini yazdırdığını belirterek, depremin ikinci günü Kahramanmaraş'a gittiklerini ve çalışmalara başladıklarını kaydetti.
“SEN PATLAMADAN YENİ ÇIKTIN DİYEREK İSMİMİ SİLDİLER”
Bölgeye gittiklerinde gördüğü manzara karşısında Amasra'daki patlamanın aklına geldiğini ve "canlar yanmasın" duygusuyla çalıştıklarını ifade eden Güneş, şöyle konuştu: "Biz oraya gece saatlerinde ulaştık ve hemen çalışmaya başladık. 48 saat içinde 1,5-2 saat uyuyabildik. Saatler önemli, ulaşabildiğimiz insanlara ulaştık, yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalıştık. Canlı bir insan çıkardığımızda umudunuz daha da artıyor, daha çok çalışmak istiyorsunuz. Elimizden gelenin en iyisini yaptık, ihtiyaç olduğunda yine gideriz. Biz yeni bir faciadan çıktığımız için o bölgeye kimse gitmemezlik yapmadı. Herkes oraya gönüllü olarak gitti. Ben ismimi yazdırmıştım ama 'Sen patlamadan yeni çıktın.' diyerek ismimi sildiler. Ben yine de 'Gideceğim.' dedim. Burada kalsaydım vicdan azabı çekerdim, kendime yakıştıramazdım çünkü yeni kazadan çıktığımız için ne olduğunu, ailelerin perişanlığını biliyoruz. Kendimi oraya atmak istedim ve gittim. Şu an vicdanım rahat, yastığa kafamı rahat koyuyorum.”
“YORULDUK AMA YORGUNLUK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ DEĞİL”
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden en çok etkilenen ve binlerce binanın yıkıldığı Hatay'ın Antakya ilçesinde arama- kurtarma çalışmalarına devam ediliyor. Çalışmalarda Zonguldak'tan gelen madenciler de yer alıyor. Yaşam belirtisi alınan enkaz alanında, tonlarca ağırlığındaki enkaz altında saatlerce çalışıp, depremzedeleri kurtarmaya çalışıyor.
Kurtarma çalışmalarını sürdüren ekibin amiri madenci Murat Çoban, 10 gündür devam edilen çalışmalarda yorulduklarını ancak kendileri için hayat kurtarmanın, yorgunluktan daha önemli olduğunu belirtti. 3 çocuk babası Çoban, ''11 yıllık madenciyim. Buraya yardıma geldik. 10 gündür buradayız. Gündüz çalışıyoruz. Akşam canlı haberi aldığımızda olay yerine gediyoruz. Biz buraya sabah geldik. Canlı olabilir, diye. İnşallah çıkar. Canlı varsa biz tahkimat yaparak giriyoruz. Madende yaptığımız gibi domuzdamı, sarma çekiyoruz. 3 kişi sağ olarak çıkardık. Yorulduk ama yorgunluk bizim için önemli değil. Hayat kurtarmak bizim için daha önemli. Ne kadar can kurtarabilirsek o kadar daha iyi. Hiç tereddüt etmeden bırakıp geldim. Onlarla görüntülü telefonla görüşüyoruz” diye konuştu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et