17 Şubat 2023 11:22

TTB’den deprem bölgesinde hava kirliliği ve karbonmonoksit zehirlenmesi uyarısı

Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesinde artan hava kirliliği ve meydana gelebilecek karbonmonoksit zehirlenmeleri için uyarı yaparak bunlara karşı alınması gereken önlemleri açıkladı

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yapılan açıklamada deprem bölgesinde deprem öncesi zaten yoğun olan hava kirliliğinin deprem sonrası gerek enkaz kaldırma çalışmaları, gerekse bölgeye elektrik ve doğal gaz verilememesi nedeniyle odun ve kömür yakılması sonucu daha da arttığına işaret edilerek başta kalp ve solunum sistemi hastalıkları olmak üzere çok sayıda sağlık sorununa neden olabilecek hava kirliliğini azaltmak için kamu otoritesinin alması gereken önlemleri sıraladı

  • Çadır kentlere acil olarak elektrik sağlanarak özellikle kapalı alanların ısınma sorunu elektrikli ısıtıcılarla çözülmelidir.
  • Enkaz kaldırma çalışmaları su sağlanıp enkazlar ıslatıldıktan sonra yapılmalıdır. Böylece havadaki toz miktarı önemli ölçüde azaltılabilir.
  • Çadır kentler ve diğer geçici yerleşim yerleri bölgelerin meteorolojik koşulları da göz önüne alınarak nispeten hava kirliliğinden etkilenmeyen noktalara kurulmalıdır.

KARBONMONOKSİT (CO) ZEHİRLENMELERİNE KARŞI ÖNLEMLER

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin; odun, kömür, doğal gaz, gaz yağı, tüp gazı gibi karbon bazlı yakıtların ısınma veya başka amaçla havalandırması az, kapalı ortamlarda yakılması sonucu ortaya çıktığı belirtelen açıklamada; "Karbonmonoksit gazı renksiz, kokusuz ve tahriş yapmayan bir gaz olduğundan zehirlenme fark edilmez. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin ilk belirtileri baş ağrısı, halsizlik, bulantı-kusma, karın ağrısı, sersemlik, uyuşma ve göz kararmasıdır" denildi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için ise şu uyarılar yapıldı;

  • Karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için çadırlar elektrikli ısıtıcılarla ısıtılmalıdır.
  • Eğer elektrik ve elektrikli ısıtıcılar sağlanamıyorsa sobalar usulüne uygun olarak baca ile dış ortama bağlanmalıdır. Soba boruları fazla dirsek kullanılmadan dış ortama bağlanmalıdır. Bacaların ağzına rüzgar yönüne göre yön değiştiren baca kapakları takılmalıdır.
  • Çadırlar sık sık havalandırılmalıdır.
  • Eğer karbonmonoksit zehirlenmesinden şüpheleniliyorsa çadırdaki tüm kişiler açık havaya çıkarılmalı ve en yakın sağlık elamanına haber verilmelidir. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’daki hastaneler için deprem uyarısı: Zaman daralıyor, önlem alın

SONRAKİ HABER

ODTÜ’de bölümler “yüz yüze eğitim” dedi, rektörlük YÖK’ü işaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa