Belediyenin depreme dayanıklı diye sattığı evler hasar aldı
Yeşilyurt Belediyesi'nin "Yeşilyurt Sosyal Konut Projesi" kapsamında yapılan Yeşil Topsöğüt Konutları, Maraş merkezli depremlerde oturulamaz hale geldi.
Berfin GÜLER
Mehmet Şerif CAN
Malatya
Yeşilyurt Belediyesi'nin Yeşilyurt Sosyal Konut Projesi kapsamında inşa edilen Yeşil Topsöğüt Konutları, Maraş merkezli depremlerde hasar alarak oturulamaz hale geldi.
7 blok, 136 daire ve 6 dükkandan oluşan, 2018 deprem yönetmeliğine uygun olarak yapıldığı söylenen sosyal konut projesi yaklaşık 6 ay önce sahiplerine teslim edildi. "Deprem yönetmeliğine uygunsa neden bu kadar yeni yapılar bu denli zarar görüyor" diye soran yurttaşlar, "Evlerimizi satın alırken bize 8.0 büyüklüğünde depreme dayanıklı olduğunu söylediler. 'Bu projeyi TOKİ ile karıştırmayın, çok daha sağlam evler' dediler, evlerimizin kolonları patladı” diye konuştu.
"2 AY ÖNCE KREDİ İLE ALDIM EVİ"
Sitede bulunan evlere bakmaya giderken karşılaştığımız bir depremzede, bizi hasar alan evine götürdü. Evi kullanılamaz hale gelen depremzede, mağduriyetini şöyle anlattı:
“Bakın tuvaletlerin fayanslarının altı bomboş. Kolonlar hasarlı, bütün duvarlar çatlak. Ben bu evi alalı daha 58 gün oldu, evi alabilmek için kredi çektim. Bu krediyi de belediyenin hesabına gönderdim. Ama şu an belediyeye ulaşamıyorum.”
"YA YENİDEN YAPILSIN YA DA PARAMIZ GERİ VERİLSİN"
Belediyenin projesi olduğu için evi satın aldığını söyleyen yurttaş, "Bakın duvarlarda çatlak olur ama 5 katlı binanın böyle bir hasar alması anormal bir durum. Dış cepheye baktığınızda bina yıkılmaya meyilli. Hâlâ denetlemeye de gelinmedi. 30 yıllık binalarda hasar kaydı yok. Alırken güvenlidir, devletin yaptığı bir sitedir diye düşünmüştüm. Ama en çok hasar alan evler belediyenin ve devletin yapmış olduğu evler. Mağduriyetimiz giderilsin. Ya yeniden yapıp bize teslim edilsin ya da ödediğimiz parayı geri versinler” diye konuştu.
"YENİ BİNANIN KOLONLARININ BU HALE GELMESİ NORMAL Mİ?"
Bina içerisindeki hasara bakmak için girdiğimizde ise sitedekilerin “Haber için risk almayın, her an yıkılabilir, kolonlar patlak” uyarısıyla karşılaştık.
Özellikle A2 bloka girmek mümkün olmadı, giriş kapısı yıkılmış. Bir yurttaş, "Gördüğünüz gibi içeri bile girmek mümkün değil. Duvarların patlaması normal ama kolonların bu hale gelmesi abes değil mi? Başka bir şehre gitmek zorunda kaldım evime giremediğim için. Binanın duvarı merdivenin üstüne yıkılmış durumda, yukarı çıkmak imkansız. Binaya olan güvenim sıfırlandı, en ufak sarsıntıda enkaz altında kalınabilir” diye anlattı.
"BELEDİYEDEN GERİ DÖNÜŞ ALAMADIK"
Ödemeyi Yeşilyurt Belediyesi üzerinden yaptıklarını ve muhataplarının Yeşilyurt Belediyesi olduğunu ifade eden yurttaş, şunları söyledi:
“Bütün denetimleri belediye tarafından gerçekleştirildi. Belediye, taşeron şirketin satış ofisine kadar kendi arsasından ayarladı. Tamamen belediyenin yeri. Dönüş de alamadık. Belediyenin kendi yaptırdığı yer olmasına rağmen herhangi bir açıklama da yok. En azından bir açıklama yapsalardı, 'Sosyal konutları biz yaptırdık, mağduriyete karşı tedbirlerimizi alıyoruz, sizinle ilerleyen günlerde paylaşacağız' bile demediler. Satın alırken de '8.0 şiddetli depreme dayanıklı, yatay mimariye sahip ve Türkiye’de bir ilk' denildi. Bu yüzden ilk depremde eve güveniyordum ve bu binaya bir şey olmaz diyordum. Binadan çıkarken mermerler düşmeye başladı. İncelerseniz binanın ne kadar değişik olduğunu anlarsınız.”
"TEMEL DOLGU" İDDİALARI
Bir başka site sakini ise, "Ben evi temelden aldım. Öndeki blokları görmüştüm. Dükkanları kurtarsın diye dereyi doldurarak yaptılar. Kolonlarının patlaması normal. Sorumlular her kimse bu mağduriyetin giderilmesi lazım. Zaten deprem olmadan önce duvarların çürüklüğünden peteklerimiz düşüyordu. Tuvaletin, banyonun akarı ters. Bize 'Deprem yönetmeliğine uygun yapıldı' dediler. Pazarlık yaparken de 'TOKİ evleri ile kıyaslamayın, oralardan sağlam bizim evlerimiz' dediler. TOKİ evlerine de gidelim bakalım, her şey ortada. Korkarak gittim evden biraz eşyamı alabildim. Duvarlar patlak, merdiven kırılmış bizim blokta. Bizim evlerin temeli kaya olduğu için diğerlerine göre sağlam. Çevre Şehircilik Bakanlığı kontrole gelmediği için şikayette de bulunamıyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığının bir an önce gelip kontrol etmesi gerekiyor” dedi.
İddialara dair birçok kez ulaşmaya çalıştığımız Yeşilyurt Belediyesi ise konuya dair dönüş yapmadı.