19 Şubat 2023 12:40

Soma'dan bölgeye giden madenci: Deprem bize yabancı değil, yer altı facialarıyla eş değer

Madenciler, Maraş merkezli 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki 2 büyük depremde görev aldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde 301, Karaman'ın Ermenek ilçesinde ise 18 işçinin hayatını kaybettiği maden facialarında ön saflarda yer alıp, arkadaşlarını kurtaran madenciler, Maraş merkezli depremlerin ardından enkaz altında kalanları kurtarmak için mücadele etti. Soma'ya dönen madenci ekibinden Mustafa Çalık, "Eşyalarımızı hazırladığımızda ilk aldığımız eşya; domuz damı oldu. Nasıl bir manzara ile karşılaşacağımızı biliyorduk. Gittiğimizde de depremin bize yabancı olmadığını, yer altı facialarıyla eş değer olduğunu gördük" dedi.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te maden ocağında yaşanan patlamada 301, 28 Ekim 2014'teki Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden patlamasında ise 18 işçi hayatını kaybetti. Soma maden havzasında madencilerden oluşan arama-kurtarma ekipleri, 2 ayrı faciada da görev alıp, arkadaşlarını kurtarmayı başardı. Maden patlamalarında yüzlerce işçinin kurtarılmasını sağlayan madenciler, Maraş merkezli 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki 2 büyük depremde görev aldı. Enkaz altında madencilik tekniklerini uygulayan işçiler, tavan göçüğünü engellemek amacıyla kurulan 'domuz damı' tahkimatı ile kısa sürede enkaz altındakilere ulaştı. Madenciler, bu yöntemle hem kendi hem de kurtarılan yaralıların canını güvence altına almış oldu.

"MADENCİLİK TECRÜBEMİZİ KULLANDIK"

301 kişinin hayatını kaybettiği maden ocağında da kurtarma çalışmalarına katılan maden mühendisi Haydar Şahin, "Depremin ardından Gaziantep Nurdağı'nda görev aldım. Enkazda AFAD, bize depremzedelerin yerlerini tespit etme konusunda yardımcı oldu. Biz de madenci ekibi olarak, madencilik tecrübemizi kullanarak, yaptığımız tahkimat ile kısa sürede enkaz altındaki vatandaşlara ulaştık " dedi.

“KESİNLİKE ALET KULLANAN KİŞİLER EHİL OLMALI”

Bölgeye giderek çalışmalara katılan arama-kurtarma ekibinin şefi Mustafa Çalık ise "Şimdiye kadar bir avuç kömür için çalışıyorduk. Fakat deprem bize acı bir tecrübe oldu. Ben ve ekibim, daha önce Soma ve Ermenek faciasında ön saflardaydık; ilk defa depreme gittik. Eşyalarımızı hazırladığımızda ilk aldığımız eşya; domuz damı oldu. Nasıl bir manzara ile karşılaşacağımızı biliyorduk. Gittiğimizde de depremin bize yabancı olmadığını, yer altı facialarıyla eş değer olduğunu gördük. Bu nedenle madenciler, bu depremde ön plana çıktı. Arama-kurtarma çalışmaları teknik bir konu. Kesinlikle alet kullanan kişilerin ehil olması gerekiyor. Deprem uyku saatinde olduğu için ilk etapta evlerin yatak odalarını tespit edip, oraya yöneldik. 35'e yakın canlı kurtardık " diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Hayat kısa, akbabalar uçuyor

SONRAKİ HABER

CHP'li İlgezdi: Cenazelerin çıkarılmadan enkazların alelacele kaldırılması insan hakkı ihlalidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa