19 Şubat 2023 18:53

Diyarbakır'da 1110 bina acil yıkılacak | Eşyalar binalardan çıkarılıyor

Diyarbakır'da, depremler sonrası 45 bin 149 binada yapılan hasar tespit çalışmasında 1110 binanın acil yıkılması gerektiği belirtildi. Depremzedeler, hasarlı evlerinden eşyalarını tahliyeye başladı.

DHA

Paylaş

Maraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tarafından hasar tespit çalışması sonucu 45 bin 149 binada hasar tespiti yapıldı. Bu çalışmalarda 1110 binanın (8 bin 284 ev) acil yıkılacak ağır hasarlı olduğu tespit edildi. 1044 binanın (12 bin 106 ev) orta hasarlı, 10 bin 977 binanın ise az hasarlı olduğu belirlendi.

EŞYALAR BİNALARDAN ÇIKARILIYOR, TAŞIMA ÜCRETLERİ SABİTLENDİ

Depremzedeler de hasarlı evlerinden eşyalarını tahliyeye başladı. Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, fahiş fiyatların engellenmesi için taşıma ücretlerinin sabitlendiğini açıkladı.

"3-4 GÜN SONRASINA RANDEVU VERİYORLAR"

Evini taşıyan Mehmet Güzel (45), nakliye firmalarının yoğunluktan dolayı günler sonrasına randevu verdiklerini belirterek, "Burası hep balçıktı. Ben bu mahallede doğdum büyüdüm. Çocukluğumdan beri bu mahallede yaşıyorum. Çoğunun tapusu yok. Mağduriyet içerisindeyiz. Neredeyse tüm binalar ağır hasarlı. Bazılarına ilk incelemede orta hasar verildi ancak ikinci incelemede ağır hasarlı oldukları ortaya çıkacaktır. Nakliye konusunda sıkıntılar yaşıyoruz, bulamıyoruz. 3-4 gün sonrasına randevu veriliyor. Herkes mağduriyet içerisinde” dedi.

“VEREMEYECEK DURUMDA ONLARDAN VEREBİLDİKLERİ KADAR ÜCRET ALIYORUZ”

Mardin'den gelen nakliyeci Hasan Gül (58), ücret konusunda halka yardımcı olduklarını söyleyerek, "Asansör bize aittir. Ücret konusunda kimseye zorluk çıkarmıyoruz. Bazı insanlar veremeyecek durumda, onlardan da verebildikleri kadar ücret alıyoruz. 400, 500 lira veren bile oluyor. Kimseyi zor durumda bırakmıyoruz. Burada insanlara yardımcı oluyoruz. Zaten büyük bir deprem yaşadık, biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"10-15 BİN LİRA FİYAT İSTEYEN VAR"

Bazı nakliye firmalarının fahiş fiyat talep ettiğini anlatan kamyonet şoförü Abdurrahim Kaya (48), "Ben Ergani'ye 1000 lira karşılığında götüreceğim. Bazıları fırsatçılık yapıyor. 1500 veya 2 bin lira asansör ücreti alanlar var. Bazıları da yüksek katlara asansör kaldırmıyor. Bazı vatandaşlar bu konuda mağduriyet yaşıyor. Bazı nakliyeciler büyük parçaları içeride bırakıyor, alamıyoruz diyorlar. Büyük beyaz eşyaları bile içeride bırakanlar var. Ben normalde de 800-900 civarı ücret karşılığında Ergani'ye götürüyordum, yakıt ücretlerinden dolayı 1000 liraya götürüyordum. Depremden sonra da 1000 liraya götürüyorum. Bazı vatandaşlara da yakıt ücreti karşılığında götürüyorum. 1000 liranın içerisinde işçi ücreti de var. 3 işçiyle beraber çalışıyoruz. 10 bin, 15 bin fiyat çekenler bile var" dedi.

TAŞIMA ÜCRETLERİ SABİTLENDİ

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, nakliyede fahiş fiyatların engellenmesi için denetimlerin yapıldığını belirterek, fiyatların sabitlendiğini açıkladı. Vali Su, sosyal medya hesabından da "İlimizde ev taşıma ücretleri; şehir içi azami 5 bin 100 TL, ilçeler arasında azami 8 bin TL, şehirlerarası 5 bin 100 TL ve 25 kilometreyi aşan kısım için kilometre başı 8,50 TL, asansör bedeli 900 TL'dir. Ayrıca 1+1 ev taşıma ücreti 4 bin TL, 2+1 için 4 bin 250 TL, 3+1 için 4 bin 750 TL, 4+1 için en yüksek 5 bin 100 TL olarak belirlenmiştir. Bu düzenleme dışına çıkan firmalara gerekli işlemler uygulanacaktır" duyurusunu yaptı.(DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör: 10 yerde arama kurtarma çalışması sürüyor

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanı Koca: Bölgede herhangi bir salgın hastalık tespit edilmemiştir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa