20 Şubat 2023 12:41

Antep merkezde eve dönüş başladı ama tedirginlik sürüyor

Antep merkezde işyerlerinin neredeyse hepsi açıldı, binaların hasar kontrolü tamamlanmak üzere. Soğuk ve devlet teşviki nedeniyle çoğu yerde evlere girilmeye başlanmış.

Antep merkezde eve dönüş başladı ama tedirginlik sürüyor

Fotoğraf: Evrensel

Deniz DALKIRAN
Antep

Yıkımın daha az olduğu Antep merkezde işyerlerinin neredeyse hepsi açıldı, binaların hasar kontrolü tamamlanmak üzere. Soğuk ve devlet teşviki nedeniyle çoğu yerde evlere girilmeye başlanmış. Ancak halen çadırda kalanlar var. Ancak depremzedelerin tedirginliği bitmiş değil. Kontrollerin güven verici yapılmadığını söylüyorlar.

Eve dönme sürecini Antep’in merkezindeki farklı mahallelerde çadırları ve evleri gezerek depremzedelerle konuştuk. İlk durağımız Düztepe semti, Dumlupınar Mahallesi. Depremin faturası, deprem öncesinde de geçinmeleri zaten güç olan bu aileler oldukça ağır.

"DEVLET BİZE ULAŞMADI"

Eşi kalp hastası ve çalışamayacak durumda olan Fatma teyzeyle konuşuyoruz. Tek gelirleri hastalık nedeniyle devletten gelen 2 bin 970 TL. Ev kirası 1500 TL, faturalar da 1000 TL’yi geçerken depremden önce de zaten sağdan soldan gelen yardımlarla geçinebildiklerini söyledi. Ayaklarında kireçlenme olduğunu, ameliyat olması gerektiğini ama eşine bakacak kimse olmadığı için olamadığını dile getiren Fatma teyze, deprem anını şöyle anlattı: “Deprem olurken eşimin hastalığı sebebiyle çok zorlandım. Eşimi mi indireyim çocukları mı indireyim şaşırdım. En son eşim iç çamaşırıyla indi de sonradan ben eve dönüp ona pantolon aldım.” Depremin ilk günlerinde çadır kurulmaması nedeniyle zorluk yaşadıklarını dile getiren Fatma teyze “Kaç defa AFAD’ı aradık ancak gelmediler. Arıyoruz, oraya gelemeyiz diyorlar kapıyorlar. Cadde üstündeyiz burada, nasıl gelemezsin? Devlet bize ulaşsın isteriz ancak ulaşmadı. Sadece 2 gönüllü öğretmen gelip birer şapka, atkı ve 2 çocuk battaniyesi yardımını getirdi. Isınmak için ateş yakıp sabaha kadar oturmak zorunda kaldık. En son tanıdıklar yardıma geldi, bizi buraya getirdi. Sağdan soldan malzeme topladılar da bu çadırları kurduk” diye konuştu.

Artçı deprem riski sebebiyle eve girmekten korktuklarını dile getiren Fatma teyze ve ailesi yaşamını şimdilik çadırda sürdürüyor. Deprem olduğundan beri duş almamışlar, tuvalet ihtiyacını ise çadırın karşısındaki dükkanda gideriyorlar. Birinin yardım getirmesi halinde günü geçirebildiklerini anlatan Fatma teyze, “Sizin yaptığınız gibi gelip burada bizim ihtiyaçlarımızın sorulması lazım. Ona göre yardım getirilmesi lazım. Ancak bunu yapan yok. Bu dünya böyle bir dünya. Fakiri fukarayı soran yok” dedi.

HEM KESİNTİLİ HEM ESKİ ÜCRET

Kozatlı Tekstil’de çalışan genç bir işçi sözü aldı: “Patron sürekli bizi işe çağırıyor. Ben ustabaşıyım, patron işçilerin vardiya tablosunu atmış bana işçilere ileteyim diye. Gerek yok siz iletin dedim. Depremin 2. gününden itibaren çağırıyor, ailelerimiz korktuğu için gidemedik. Gidilmeyen günler için maaş kesintisi yapacakmış. Şubat ayı zaten 28 çekiyor, 10 gün de depremden dolayı kesinti var. Yeni yıl zammı belli olmamıştı, bu ay da belli olmayacak gibi durmuyor eski maaşı alacağız. Hem kesintili hem eski maaş ile de düzgün maaş alamayacağız. Şimdi işe gidersem belki işten çıkışımı verecekler onu da bilmiyorum.”

"SOĞUKTAN DOLAYI EVE GİRMEK ZORUNDA KALDIK"

Akdere Mahallesi’nde depremin ilk günlerinde depremzedelerin kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlar hâlâ duruyor ancak mahalleliler yaşamlarına evde devam etmeye başlamış. Yetkililerin gelip binaları dıştan kontrol ettiğini ancak evin içini kontrol etmediklerini dile getiren mahalleliler, binadaki ve evlerindeki çatlaklardan tedirgin oluyorlar. Suriyeli bir sıva ustası olan Muhammed, çatlakların bir kısmının sıva çatlağıyken bir kısmının ise beton çatlağı olduğunu söylüyor. Beton çatlaklarına bakılması gerektiğini söyleyen Muhammed, tüm binadaki ve evindeki çatlakları göstererek endişelerini paylaştı. Devletin yardımları buraya ulaşmamış. İhtiyaçlarını mahallelinin dayanışması ile karşılayan depremzedeler, soğuk olduğu için mecburen eve girdiklerini söylüyor.

"TEK BİR ÇATLAK BİLE BİZİ KORKUTUYOR"

Cengiz Topel Mahallesi’nde mahalle sakini Emine artık evlerine girdiklerini, doğal gazın da geldiğini söyledi. Binalardaki hasar kontrollerinin binanın dışından yapıldığını, yetkililerin binanın ve evlerin içine girmediğini söylüyor. Bina ve evlerindeki çatlakları gösteren Emine, yetkililerin mahalle esnafına “Bu binada bir şey var mı?​” diye sorduğunu “yok” yanıtını aldıkları yerlerde düzgün kontrol bile yapmadıklarını söyledi. Güven verecek bir kontrolün yapılmasını isteyen bir başka mahalleli ise şunları söyledi: “4 çocuklu bir aileyiz. Evde bulunan tek bir çatlak bile psikolojik olarak bizi, çocuklarımızı korkutuyor. Yetkililer gelip en azından bu çatlakları incelese tedirginliğimiz geçecekken kimse burayı denetlemiyor. Bizde de güvensizlik oluştu.”

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
21 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et