Hatay'da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi: 6 kişi yaşamını yitirdi, 294 kişi yaralandı

AFAD verilerine göre Hatay'da saat 20.04'te merkez üssü Defne olan 6.4 ve saat 20.07'de merkez üssü Samandağ olan 5.8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.

20 Şubat 2023 20:18
Son Güncellenme Tarihi: 21 Şubat 2023 07:42
Paylaş

Hatay'da 20 Şubat'ta 6.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin merkez üssünü Kandilli Rasathanesi Samandağ, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise Defne olarak duyurdu. Depremin saati 20.04 olarak açıklandı. Çevre illerde de hissedilen 6,4 büyüklüğündeki deprem, AFAD verilerine göre 16,7 kilometre derinlikte oldu.

AFAD, saat 20.07'de merkez üssü Hatay'ın Samandağ ilçesi olan 5.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini bildirdi. 5,8 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu. Depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 6'ya yükseldi.

SOYLU: 3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Depremin ardından Hatay AFAD İl Koordinasyon Merkezi’nde açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin ardından 3 kişinin yaşamını yitirdiğini, 213 kişinin de hastanelere sevk edildiğini bildirdi. Soylu, "Bu müstakil depremden sonra 1 Antakya, 1 Defne, 1 de Samandağ'da olmak üzere 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisine ulaştık. Şu ana kadar 213 vatandaşımız hastanelere sevk edildi. 3 enkazda arama kurtarma çalışmaları yapılıyor. Bir enkazda 3, bir enkazda 2, bir enkazda da 1 vatandaşımız var. Şu ana kadar 42 ihbar geldi, 42 ihbara da gidildi. 39 ihbarda herhangi bir durum söz konusu değil veya ufak müdahalelerle o enkazlardan çıkarıldı" dedi.

Bakan Soylu, akademisyenlerle yapılan değerlendirmede, Antakya'da fayın bir bölümünün daha kırıldığı değerlendirilmesinin bulunduğunu belirterek, "Yine bu esnada denizde suyun yükselmesi konulu uyarı Kandilli Rasathanesi'nden hem bize hem de 10'un üzerinde ülkeye geçti. Daha sonra da bu tehlikenin geçtiği konusunda yeni bir uyarı geldi ve bu da geri çekilmiş oldu." diye konuştu.

ANTAKYA'DA 3 KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Soylu'nun konuşmasından saatler sonra Antakya ilçesi Gazi Mahallesi Şehit Murat Nuraydın Caddesi'ndeki binanın enkazında kalan 4 kişiden Savaş Günerioğlu yaralı olarak kurtuldu.

Yıkılan binanın enkazında kalan 3 kişi için başlatılan arama kurtarma çalışmalarında, 10 saat sonra enkazdan Hüseyin Cüneyidoğlu'nun cansız bedeni çıkarıldı. Sabah saatlerinde de 2 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Ekiplerin iki kişinin çıkarılması için çalışmaları sürüyor.

ENKAZDAN KURTARILAN 2 KİŞİ TEDAVİYE ALINDI

Küçükdalyan Mahallesi İpek Sokağı'nda yıkılan binanın enkazından da 2 kişi çıkarılarak tedaviye alındı. Aynı binadan 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı, enkaz altında başka kimsenin olmadığı belirtildi.

İpek Sokağı'ndaki binanın enkazından kendi imkanlarıyla kurtulan Ahmet Başman, sarsıntı Maraş merkezli depremlerden zarar görmeyen evin iki odadan oluşan eski bir yapı olduğunu belirten Başman, "Göçük altından kendi imkanlarımla çıktım. Deprem sırasında 4-5 kişiydik. Kızım ağır yaralı, amca oğlu vefat etti. Diğerleri çıktı" dedi.

BAKAN KOCA: 18'İ AĞIR 294 YARALI VAR

Saat 01.40'ta Twitter hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise 18'i ağır olmak üzere 294 yaralı olduğunu duyurdu.

Koca paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Hatay’da bu gece yaşadığımız iki depremde 294 yaralımız var. 18’inin  durumu maalesef ağır, ilk tıbbi müdahalenin ardından Adana ve Dörtyol’a hava ve kara yoluyla nakilleri yapıldı. Tüm ilçelerimizdeki Sahra Hastaneleri hastalarımız için gerekli hizmeti vermeye aynen devam ediyor. 6 Şubat depremlerinden sonra hizmetlerini sürdüren sağlık kurumlarımızdan bazılarında, bu üçüncü depremde, şu anda detaylı incelemesi mümkün olmayan bazı çatlaklar oluştuğu görülmüş ve hastalarımız tedbir gereği sevk edilmiştir." 

Koca daha sonra yaptığı açıklamada Koca, Hatay Tıp Fakültesi ile İskenderun ve Reyhanlı Devlet Hastanelerinde yatan toplam 95 hastanın, Adana ve Dörtyol hastanelerine sevk edildiğini bildirdi.

HATAY VALİSİ: BAZI İHBARLAR ALDIK

Hatay Valisi Rahmi Doğan, "Kentte deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor" dedi.

LÜTFÜ SAVAŞ: ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR

NTY yayınına bağlanan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem sonucu yıkılan binaların ve enkaz altında kalanların olduğunu söyledi.

Savaş'ın canlı yayında şu ifadeleri kullandı:

"3 tane deprem yaşadık. 6.4 bayağı sürdü, bayağı salladı. Ondan sonra Samandağ'da, Defne'nin, Antakya'nın belli mahallelerinde yıkılan binaların olduğu, bazı binaların altında insanların olduğu ihbarları geldi AFAD'a. Bir köprünün zarar gördüğü konuşuluyor. Hasar görmüş binalarda yıkım ihbarları vardı. Evleri taşıyıcı şirket elemanlarının bina altında kaldığı ifade ediliyor. Özellikle Defne'de daha önce zarar gören birkaç binanın yıkıldığı ihbarları geliyor. AFAD 'deniz sahilinden uzaklaşın, 50 cm.lik deniz yükselmesi olabilir' diye uyarı yaptı. Ama bize gelen şu ana kadar deniz yüksekliğiyle ilgili bilgi yok. Enkazlarda bir şey yok. Enkazların yanındaki bazı apartmanlar yıkıldı. Enkazı bekleyen kişilerle ilgili bilgi gelmedi. Demek ki onlarla ilgili negatif durum yok. Ağır hasarlı ve hasarlı binalardan yıkım haberi geldi."

HATAY VALİLİK BİNASI KULLANILAMAZ HALE GELDİ

Maraş merkezli iki depremde hasar gören tarihi Hatay Valiliği binası, bu akşam meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde ağır hasar aldı. DHA'nın aktardıklarına göre tarihi binanın büyük bir bölümü yıkılarak tamamen kullanılamaz hale geldi. Polis bina çevresinde güvenlik önlemi aldı. Olası bir yıkıma karşı binaya kimse yaklaştırılmıyor.

NEHİR ÜZERİNDEKİ KÖPRÜ BAĞLANTISINDA HASAR OLUŞTU

Meydana gelen iki depremde Asi Nehri üzerinde bulunan köprü bağlantısında hasar oluştu. Hatay stadyumu önünde ve Sağlık Bakanlığının kurduğu sahra hastanesi yolu üzerinde bulunan köprünün bağlantısında yaklaşık 30-40 santimetre açılma meydana geldi. Hastaneden tahliye edilen vatandaşların sahra hastanesi götürüldüğü köprü üzerindeki yolun bir şeridi güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Güvenlik görevlileri köprünün iki yanında önlem alarak araçların geçişini kontrollü şekilde tek şeritten sağlıyor.

BAKAN KİRİŞÇİ: BARAJ GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN BİR DURUM BULUNMUYOR

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, depremde, Yarseli ve Büyük Karaçay barajlarında güvenliği tehdit eden bir durumun oluşmadığını bildirdi.

Bakan Kirişci, Hatay'daki barajlara yönelik sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Hatay merkezli depremin ardından DSİ ekiplerinin bölgedeki barajları yerinde incelediğini belirten Kirişci, "İlk tespitlerimize göre Hatay'daki Yarseli ve Büyük Karaçay barajlarımızda, baraj güvenliğini tehdit eden bir durum bulunmuyor. Hatay'ımıza, tüm milletimize bir kez daha geçmiş olsun" ifadesini kullandı.

AFAD: 32 ARTÇI YAŞANDI

AFAD, deprem sonrası en büyüğü 5,8 olan 32 artçı sarsıntı yaşandığını bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Hatay ili Defne ilçesinde saat 20.04'te 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrası, en büyüğü 5,8 olmak üzere 32 artçı deprem yaşanmıştır. Deprem nedeniyle 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. İlk belirlemelere göre enkaz altında kalan vatandaşlarımızın olduğu bilgisi alınmıştır" denildi.

Bölgede, Hatay, Afyonkarahisar, İzmir, İstanbul, Sakarya, Erzurum, Samsun, Diyarbakır, Adana, Van, Kayseri, Denizli, Balıkesir, Artvin, Bartın, Uşak İl AFAD ekipleri, 112 Acil, itfaiye, JAK, PAK, CEKUT ve STK ekiplerince enkaz altında kalanlara yönelik çalışma yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, "112 Acil'e 42 ihbar geldiği bilgisi alınmıştır. İhbarlar neticesinde 213 vatandaşımız çevredeki çeşitli hastanelere nakledilmiştir. Bölgede arama tarama çalışmaları devam ediyor. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

FUAT OKTAY: HASARLI BİNALARDAN UZAK DURUN

Depremlerin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Hatay merkezli depremlerle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Oktay, Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğündeki depremin sonrasında yaklaşık 20 artçı deprem yaşandığını bildirdi. Oktay, depremlerin ardından hastanelere şu ana kadar 8 yaralının getirildiğini açıkladı.

 Oktay: "Karaçay Barajı ile ilgili bir söylenti yayıldı. Henüz teyit edilen bir risk olmadığını gördük. Gerek eşya almak gerek herhangi bir şeyi kontrol için hasarlı binalarına girmemeleri hususunda rica ediyoruz" diye konuştu.

SAMANDAĞ BELEDİYE BAŞKANI ERYILMAZ’DAN “ÇADIR GÖNDERİN” ÇAĞRISI

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, son depremle birlikte sağlam binalarda kalanların da kendilerini dışarı attığını söyleyerek acilen çadır gönderilmesini istedi. Evrensel yayınına katılan Eryılmaz, şu bilgileri paylaştı:

“Şiddetli bir depremle daha karşı karşıya kaldık. Depremle birlikte elektrikler kesildi. Şu anda Samandağ’ın tamamında elektrik yok. Hasarlı binaların bir kısmının yıkıldığını biliyorum. Yıkılan binaların altında umarım kimse yoktur. Karanlıktan dolayı sağlıklı bilgi alamıyoruz. Bazı mahallelerimizde belediye çalışanlarıyla irtibat kurmaya çalıştım. Çevrelerinde yıkılan bina varsa inceleme yapmalarını istedim. Bir çalışanımızın evi yıkıldı, üç katlı dört binanın daha o bölgede yıkıldığı haberine aldık. Enkaz altında kimse olmadığını söylediler. Yalnız mahallenin yukarısında ambulans sesleri olduğunu söyledi. Vatandaşlarımız bu depremle birlikte kendilerini dışarı attı. Hasarlı olmayan binalardaki vatandaşlarımız da dışarı çıktı. İlk depremden bu yana yaşadığımız çadır sıkıntısının bu son depremle birlikte pik yapacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Devlet yetkililerine seslenmek istiyorum. Çadır sorununu bir an önce çözülmesi lazım. Hasarlı binalara vatandaşlar bu soğukta çadır olmadığı için bazen girebiliyor. Sarsıntılar devam ediyor. Bazen çatıdan düşen biriketten, su depolarından bile ölen vatandaşlarımız olduğunu söyleyebilirim. Arabası olanlar daha güvenli yere geçmeye çalışıyor. Arabası olmayanlar çadır bulabilirse çadır alıyor. Geri kalanlar ise bir kısmı dışarıda, açıkta. Yaşlı ve hasta olanlar var.”

MHP lideri Devlet Bahçeli ve AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bugünkü Hatay ziyaretini anımsatan Zeliş Irmak’ın “Sizinle görüşmediler mi” sorusuna, Refik Eryılmaz şu yanıtı verdi:

“Cumhurbaşkanımız geldi, bizi de davet ettiler, gittik. Orada üç dört kişiye söz hakkı verildi. Ama iki gün önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Samandağ’a geldi. Koordinasyon toplantısına katıldı, orada biz vardık, bu talebimizi en yüksek perdeden dile getirdik. 2 bin çadır daha gönderileceğini söylediler. Çadırların bir kısmı kuruldu ama bunlar çok yetersiz. Çünkü sadece binası hasarlı olan vatandaşlarımız değil, binasında hasar olmayan vatandaşlarımız da bu korkudan, panikten dolayı dışarıda yaşıyor. Onun için çadır ihtiyacı çok üst noktada. Daha fazla kayıp ve üzüntü yaşamamak için bu çadır sorunun bir şekilde çözülmesi gerekiyor.”

HASTANELER TAHLİYE EDİLİYOR

İskenderun Devlet Hastanesinde hastalar çadırlara taşınıyor. Hastanenin yalnızca acil servisinde sağlık hizmeti veriliyordu. Açık alana sahra çadırları kurulan İskenderun Devlet Hastanesi'nde yoğun bakımda yatan 9 hasta, Dörtyol Devlet Hastanesine nakledildi.

Öte yandan Antakya'da Mustafa Kemal Paşa Hastanesi'nin tedbiren tahliye edildiği duyuruldu.

Evrensel'e konuşan Samandağ'daki deprem gönüllüleri; Samandağ, Tomruksuyu ve Koyunoğlu'da evlerin yıkıldığı, yaralıların olduğu bilgisini paylaştı. Yaralılara müdahale edildiğini ifade eden gönüllüler, Deniz mahallesinde bir kadının hayatını kaybettiğini aktardı. Deniz Hastanesi civarında da revir kurulduğu kaydedildi.

CHP'Lİ TAŞCIER: HATAY'DA 11 BİNA YIKILDI

Evrensel yayınına katılan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, depreme Hatay merkezde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Merkezi’nde yakalandıklarını belirterek, “11 milletvekili ve İBB bürokratlarıyla birlikte koordinasyon çadırındaydık. Tam toplantı esnasında deprem olduğunu fark ettik. Gün içerisinde sık sık deprem olduğu için önce normal artçı deprem olduğunu düşündük ama şiddeti daha da arttı. Bir anda bulunduğumuz yerde elektrikler kesildi. Biz çadırdan dışarı çıkmaya çalıştık ama o kadar şiddetliydi ki adeta ayakta durmaya zorluk çektirdi. 2 metrelik çadırdan bile zor çıktık. Çok sayıda ambulans hareket halinde. Buradaki hastanenin tahliye edildiği söyleniyor. Birçok hasarlı binanın yıkıldığı söyleniyor. Şu anda 11 binanın yıkıldığına dair ihbar geldi. İçerisinde de altında da insanların olduğu bilgisi geldi" dedi.

GAZİANTEP VALİSİ: METRUK BİR BİNA ÇÖKTÜ

Gaziantep Valisi Davut Gül, Hatay'daki iki büyük depremin de Antep’te hissedildiğini belirterek, hasarlı binalardan uzak durulması gerektiği uyarısında bulundu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Vali Davut Gül, "Hatay’da olan deprem Gaziantep’te hissedildi. An itibariyle metruk bir binada çökme olup, herhangi bir can kaybı bulunmamaktadır. Lütfen ağır hasarlı binalardan uzak durunuz. Geçmiş olsun" dedi.

Antep'te uzun süre hissedilen depremlerin ardından vatandaşlar sokağa döküldü. Binalarda az hasar olduğu gerekçesiyle birçok kişi çadırlardan evlerine gönderilmişti.

"ŞANS ESERİ DIŞARIDA YAKALANDIK"

Hatay'ın Defne İlçesi Sümerler mahallesinde evlerde hasar oluştu. Mahalle sakinlerinden Ali Çiçekçi, "Deprem ailemi havaalanına yolcu edeceğim esnada gerçekleşti. Şans eseri depreme dışarıda yakalandık. Evin ikinci katı çöktü. O kattakileri hafif yaralı olarak tahliye ettik. Mahallede evleri hasarsız olanlar  evlere yerleşmeye başlamıştı. Neyse ki kötü bir haber almadık. Diğer mahallelerden haber alamıyoruz. Ancak kent içinde ambulans ve arama kurtarma ekiplerinde bir hareketlilik var. Düne kadar kısmi olarak mahalle mahalle verilen elektrik tekrar kesildi" dedi.

MERSİN'DE EĞİTİM ÖĞRETİME 1 GÜN ARA VERİLDİ

Depremin ardından Mersin'de eğitim öğretime 1 gün ara verildi. Valilikten yapılan açıklamaya göre, 21 Şubat Salı kent genelinde eğitim öğretime 1 gün süreyle ara verildi.

Kamu kurumlarında çalışan hamile ve engelli personel ile 10 yaş ve daha küçük yaştaki çocuğa sahip kadın çalışanlar da idari izinli sayılacak.

TSUNAMİ UYARISI KALDIRILDI

Depremlerin ardından yapılan Tsunami uyarısı Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile yapılan değerlendirmenin ardından kaldırıldı.

Depremin ardından önce Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (European-Mediterranean Seismological Centre) ve Kandilli ile AFAD tarafından tsunami uyarısında bulunulmuştu.

EMSC'nin paylaşımında, "Kıyıdan uzaklaşın ve daha yüksek bir yere ulaşın. Ulusal yetkililerin direktiflerine uyun" ifadelerine yer verilmişti.

AFAD'tan yapılan açıklamada da da "Vatandaşlarımızın deniz seviyesinden 50 santimetreye kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir" denilmişti.

AFAD depremden yaklaşık 1,5 saat sonra şu açıklamayı yaparak tsunanami uyarısını kaldırdı: "Hatay merkezli meydana gelen depremlerin ardından @Kandilli_info uyarısı üzerine tedbir amaçlı verilen deniz seviyesi yükseltisine yönelik uyarı @Kandilli_info  ile yapılan değerlendirmeler sonucunda kaldırılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

SURİYE'DE DE HİSSEDİLDİ

Depremler Suriye'nin çeşitli bölgelerinde de hissedildi. Sahadaki AA muhabirlerinin aktardığı bilgiye göre, Suriye'de, Hatay merkezli depremlerin ardından halk sokaklara döküldü.

Depremler, İdlib, Halep, Hama, Afrin, Azez, Cerablus, Bab ve Tel Abyad yerleşimleri başta olmak üzere ülke genelinde hissedildi.

Bazı binaların yıkıldığı ifade edildi.

ÖVGÜN AHMET ERCAN: BU DEPREMLER HASAR TESPİTİNDE DEĞİŞİKLİĞE YOL AÇMIŞ OLABİLİR, ORTA HASARLI YAPILAR ARTIK AĞIR HASARLI OLABİLİR

Halk Tv'y konuşan Övgün Ahmet Ercan, İlk depremin 178'de 1'i büyüklüğünde bir enerji açığa çıktı. Ancak küçümsememek gerekir, 6.4 hatırı sayılır büyüklükte bir depremdir. Yaklaşık 16-17 sn. sürmüştür. Bu deprem yorgun yapılarda yıkımlara neden olur. Bu artçı depremin gelmesini zaten bekliyorduk, gecikmesine şaşırmıştık. Arama-kurtarma çalışmaları bitince gerçekleşmesi yıkım olmuşsa can kaybı olmasının önüne geçecektir. Bu depremin ardından da 5.8, 5.6 büyüklüğünde arçtı depremler olacaktır. İrili ufaklı artçı depremlerin sayısı 20-25'i bulacaktır.Bu artçı depremlerden sonra hasar tespitinde değişim olabilir. Orta hasarlı tespit edilen binalar ağır hasarlı hale gelmiş olabilir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

“Deprem bölgelerinde her türlü müdahale bilimi, tekniği ve meslek ilkelerini gözeterek yapılmalıdır”

SONRAKİ HABER

Çanakkale açıklarında sürüklenen ve geri itilen göçmenler karaya çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa