21 Şubat 2023 02:54

TMMOB İzmir İKK: Tüm sorumlular hesap vermelidir

Yaşanan depremlerin ardından basın açıklaması yapan TMMOB İzmir İKK, afetlerin felakete dönüşmesinin nedeninin rant politikaları olduğunu söyleyerek, “Tüm sorumlular hesap vermelidir” dedi.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Paylaş

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), yaşanan depremlerin ardından basın açıklaması düzenleyerek, alınması gereken tedbirlere dikkat çekti. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamaya, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Emek Partisi İl Başkanı Emine Uyar da katıldı.

Basın açıklamasını okuyan TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir, “Yaşadığımız felaketlerde sorumluluk almak yerine, imar planlarında getirdiğiniz yoğunluk artışlarıyla kentlerimizi cehennem, vatandaşları ise uzun yıllar bankaların müşterisi haline getirdiniz” dedi.

“HALKIN PARASI İLE YAPILAN ‘BAĞIŞLARI’ KABUL ETMİYORUZ”

“Türkiye Tek Yürek” adıyla yapılan bağış programına da değinen Akdemir, “Ülkemizdeki kültürel ve doğal varlıkların yok edilmesinin, kamu mülkiyetlerinin parsel parsel satılmasının bizzat faili olan siyasilerin, kârlarına kâr katıp çok sayıda kent suçunun faili ve çok sayıda işçinin katili olan sermaye gruplarının sahte gözyaşları altında yaptığı ve kendilerine vergi teşviki olarak dönen, halktan çalınan, halkın parası ile yapılan ‘bağışları’ kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Ayrıca depremde ailesini kaybeden çocukların da kimi tarikat ve cemaatlere teslim edildiği yönündeki haberleri de soran Akdemir, “Söz konusu haberlerin doğru olup olmadığı incelenmeli, ailesini kaybeden çocuklarımız hakkında yapılan tüm iş ve işlemler hakkında kamuoyu eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmelidir” dedi.

“KENTLERİMİZİ YENİDEN İNŞA ETMEK MÜMKÜNDÜR”

Kentleri yeniden inşa etmenin mümkün olduğunu ve bunun için yapılması gerekenleri de ŞPO İzmir Şube Yönetim Kurulu üyesi Yusuf Ekici şöyle sıraladı:

  • Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için kamu idarelerince oluşturulan geçici barınma alanları, yeni felaketlere kapı aralamadan, uluslararası standartlara ve meslek odalarımızın yayınladığı kılavuzlara uygun bir şekilde planlanmalıdır.
  • Yıkım yaşanan bölgede hasar tespit çalışmaları mevzuatın öngördüğü şekilde eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır. Enkaz kaldırma çalışmaları başlamadan önce savcı ve uzman bilirkişiler tarafından binalardan örnekler alınmalı, tespit ve belgelemeler herhangi bir tereddütte yer bırakmadan yapılmalıdır.
  • Enkaz çalışmaları ile alandan kaldırılan hafriyatın içerdiği asbest ve tehlikeli atıklardan uygun koşullarda arındırılması, gerekli tedbirlerin alınması, hafriyat içerisindeki geri dönüşebilen malzemelerin mevzuata uygun  geri dönüşümü sağlanması, hafriyatın depolanacağı alanların yer seçimi ve depolama koşullarının çevre ve halk sağlığı  sorunlarına yol açmayacak biçimde yönetilmesi, depolama alanları ve koşulları ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir.
  • Yapı denetimi, zemin ve temel etütleri saha çalışmalarının ve zemin iyileştirmelerinin  yerinde denetleneceği, meslek odalarının da sorumluluk üstleneceği  yeni bir yapılanma ile ilgili tüm meslek disiplinlerinin içinde yer alacağı dönüşümü mutlaka gerçekleştirmelidir.
  • Hasar tespit çalışmaları, yerbilimsel etütler, doğal ve yapay eşikler, kültürel ve doğal varlıklar, çevresel, sosyo-ekonomik vb. hususlara ilişkin ayrıntılı analiz ve sentez çalışmaları yapılmalıdır.
  • Çevre Düzeni Planı ve Nazım İmar Planları hazırlanmalıdır.
  • İmar afları bir daha gündeme getirilmeyecek şekilde anayasaya suç olarak eklenmelidir.
  • Gelecekte olması muhtemel yeni depremlerde riskin minimize edilmesi için yapılacak tüm çalışmalarda kamu yararının merkezde olduğu, bilimsel ve teknik gerekçeler dikkate alınmalıdır.
  • Mühendislik programlarına akreditasyon zorunluluğu getirilmeli ve proje kontrollerinde görev alanların yetkinlikleri sağlanmalıdır.
  • Müteahhitlik sistemi baştan sona yenilenerek firma yaptığı yapının hem projesinden hem imalatından sorumlu olmalı, ilgili meslek odalarınca denetimi yapılmalıdır.
  • Kira ve konut fiyatlarının denetlenmemesi, vergilendirmenin adil yapılmaması vb. tüm iş ve işlemlerden vazgeçilmelidir.
  • Yapılacak tüm çalışmalarda meslek odalarımızın bilgi birikiminden faydalanılmalı, mesleki denetimi konusunda yetkili kurumun TMMOB olduğuna ilişkin gerekli yasal düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmelidir.

“SAĞLIKLI VE GÜVENLİ BİR GELECEK İÇİN MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Ekici son olarak, “Ülkemizde yaşanan afetlerin felakete dönüşmesinin temel nedeni sermayenin talepleri doğrultusunda kentlerimizde uygulanan rant politikalarıdır. Bu politikalar aracılığıyla doğal ve kültürel varlıklarımız yağmalanmış, kamu kaynakları bir avuç sermayedarın hizmetine sunulmuş, vatandaşlarımız ise sağlıksız kentlerde yaşamaya mahkum edilmiştir. Halkımızın gelecekte de can kayıplarına uğramaması için bugünlerde yaşadığımız felaketin sorumlularından yargı önünde hesap sorulması, sağlıklı ve güvenli bir gelecek için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hatay merkezli depremde Antakya'da yıkılan binanın enkazında 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı

SONRAKİ HABER

Nurdağı'na koordinatör olarak atanan vali: Memurlar, işçiler bir aylık maaşlarını almasınlar, ne olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa