21 Şubat 2023 11:15

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "haciz konulan deprem yardımları" için "spesifik örnek" dedi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ÇHD'nin depremzedelere verilen 10 bin liralık yardımlara borçları karşılığı haciz konduğu açıklamasına "spesifik örneklerdir" diye yanıt verdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ÇHD'nin depremzedelere verilen 10 bin liralık desteğe vergi daireleri tarafından borca mahsuben haciz konulduğu açıklamasına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık durumu "Deprem tarihinden önce konulmuş hacizler üzerine yine depremden önce vergi dairesine aktarılması talep edilmiş paraların vergi dairelerine intikali söz konusu olabilir. Böyle bir işlem varsa dahi bu işlemler, deprem tarihinden önce başlamış ancak deprem tarihinden sonra sonuçlanmış spesifik örneklerdir" diye savundu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), depremzedelere ödenen 10 bin liralık yardımlara, ertelendiği açıklanan vergi, SGK prim ve banka kredi borçları karşılığı haciz konduğunu açıklamıştı.

AA'nın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem tarihinden önce konulmuş hacizlerin ilgililerin müracaatı üzerine değerlendirildiği yönünde açıklama yaptı. Bakanlık, vergi dairelerince bankalara gönderilen haciz taleplerinin gönderildikleri andaki varlıklara tatbik edildiği, daha sonra hesaplara yatan paralara etkisi olmadığını ileri sürdü.

Kamu alacaklarının tahsili için 6 Şubat'tan itibaren bölgede haciz uygulaması gerçekleştirilmediği belirtilen açıklamada hesapta olan haczin, devlet tarafından yapılan 10 bin liralık deprem yardımlarına etki etmediği ileri sürüldü. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu konuda sadece, deprem tarihinden önce konulmuş hacizler üzerine yine depremden önce vergi dairesine aktarılması talep edilmiş paraların vergi dairelerine intikali söz konusu olabilir. Böyle bir işlem varsa dahi bu işlemler, deprem tarihinden önce başlamış ancak deprem tarihinden sonra sonuçlanmış spesifik örneklerdir. Bu kapsamda konunun hukuki boyutuna ve yapılan işlemin mahiyetine bakılmadan, depremzedelere devletin yaptığı yardımlar haczediliyor şeklinde paylaşımlar yapmak en basit tanımla yanıltıcı bilgi paylaşmaktır. Devletimizin bu acı günde vatandaşları için yaptığı tüm iş ve işlemleri yok sayma amacı güden bu tür paylaşımlara vatandaşlarımızın itibar etmeyeceğine olan inancımız tamdır."

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), dün yaptığı açıklamada, ertelendiği açıklanan vergi, SGK prim ve banka kredi borçları karşılığı vatandaşlara verilen 10 bin liralık yardımlara haciz konduğunu açıklamıştı. ÇHD, “Deprem sonrası bölgedeki vatandaşların vergi, SGK prim ve banka kredi borçları belli süre ertelenmişti. Öğrendiğimize göre, konutları hasar gören yurttaşlara yapılan 10 bin TL’lik destek ödemesi dahil hesaplarındaki paralara vergi dairelerince borca mahsuben haciz konulmuştur. Yatan bu destek paralarına el konulması hem hukuken hem de vicdanen kabul edilemezdir. Depremzedelere yardıma günlerce gidemeyen devlet, yapmış olduğu göstermelik yardıma el koymakta çok hızlı davranabilmektedir. Bir an önce bu kabul edilemez uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulunuyor ve tüm kamu borçlarının ivedilikle silinmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer vermişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Özer: 99 bin 853 öğrencimizin nakil işlemini gerçekleştirdik

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'dan Bahçeli'ye yanıt: Tehdit savuran beceriksizler! Şov yapmayı bırakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa