21 Şubat 2023 15:30

Antep’te halk, Hatay depremi sonrası sokaklara döküldü, korku ve güvensizlik sürüyor

Maraş merkezli deprem sonrası normalleşme sürecine girilen Antep’te halk Hatay depreminde sokaklara döküldü. Çadırların sökülmesine tepki gösteren depremzedeler mecburen evlerine döndüklerini söyledi.

Fotoğraf: Deniz Dalkıran/Evrensel

Paylaş

Deniz DALKIRAN
Antep

6 Şubat’taki Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından dün akşam Hatay'ın Defne ilçesinde 6.4  büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası halk sokaklara ve parklara kaçtı.

7.7 ve 7.6lık deprem sonrasında normalleşme sürecinin başladığı Antep Merkez'de 18 Şubat 2023'te Gaziantep valisinin açıklaması ve bölgedeki yetkililerin talimatları ile çadırların neredeyse tamamı sökülmüştü. Bölgedeki AFAD çadırları ise Maraş'a yönlendirilmişti.

Hatay depremin hemen ardından parklara ve sokağa dökülen halk parklara sokaklara döküldü. Depremzedeler çadırların sökülmesine  tepki gösterdi.

Depremin ertesi gününde ise korku ve güvensizlik hissi hâlâ devam ediyor.

“İNSANLAR MECBUREN TEKRAR EVE GİRDİ”

Daha önce çadırların kurulu olduğu Kırkayak parkında çadırlar tekrar kurulmamış. Parkta oturan belediye çalışanı Mustafa Bilgin, "Zaten buraya gelen tek yardım belediyenin dağıttığı pet bardak kadar çorbaydı. Başka kimse de yardım getirmedi. Şimdi 10 bin TL vermişler, dilenciye para verir gibi. Burada ne oldu ise halkın kendi dayanışması ile oldu" dedi.

Bilgin de parkta çay satan esnaf da depremzedelerin çoğunun dünkü deprem sonrasında mecburen evlerine girdiklerini söyledi. İki depremzede de sürekli bir sallantı oluyor psikolojisi ile yaşadıklarını söylerken, bu şartlarda çalışma yaşamına dönmelerini "Mecburuz, ekmek parası. Bir şekilde geçimimizi sağlamak zorundayız." olarak değerlendirdi.

Suriyeli Depremzedelerin bir kısmı ise, Vakıflar Bahçesi'nde kendi imkanları ile kurduğu, depremin başından beri kaldığı çadırları yetkililerin açıklaması ile terk edip evlerine dönmüştü. Bugün ise o çadırlara tekrar yaşamlarını devam ettirmek için dönmüş durumdalar.

“HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILAN EVDE ÇATLAKLAR VAR KALAMIYORUM”

Akyol Mahallesi sakini Şerife Yıldırım kaldığı binada hasar tespit sürecinde alt katlara bakıldığını ancak 5. kattaki kendi evine bakılmadığını söylüyor. Hasarsız tespit edilen binasında, evinin içinde de çatlakların olduğunu, çanakların hepsinin kırıldığını, evden kendini kurtardığına sevindiğini söyleyen Yıldırım, kendi evinde kalamıyor. Yıldırım, "Kimi zaman kızımın evinde kalıyorum, kimi zaman Gazikent'te bir fabrikada bekçilik yapan eşim ile birlikte fabrikada kalıyorum. Zaten aynı fabrikanın birçok işçisi de fabrikada ailesiyle birlikte kalıyor. Ama onlar kendi diğer ihtiyaçlarını nasıl karşılıyor bilmiyorum, ben kendi imkanlarım ile yemek yapıyorum. 2-3 günde bir, evde bir şeylere ihtiyacım oluyor. Onda da direkt eve girip hemen kaçıyorum" dedi.  

ÖNCEKİ HABER

Depremden 16 gün sonra ağır hasarlı binalardan eşya alımı durdurma kararı

SONRAKİ HABER

İskenderun'da bir çadır alanı: Daha örgütlü olsaydık daha iyisini yapabilirdik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa