21 Şubat 2023 23:51
Son Güncellenme Tarihi: 21 Şubat 2023 23:59

Soylu deprem eleştirilerine "Onların belediyeleri kaç saatte gelmişlerdir?" diye yanıt verdi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ağır hasarlı binalardan eşya taşıma prosedürünün dünkü depremlerden sonra değiştiğini, sonraki bir değerlendirmeye kadar yasaklandığını duyurdu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay merkezli depremde 6 kişinin yaşamını yitirdiğini, 18'i ağır, 562 kişinin yaralandığını açıkladı.

Soylu, Hatay AFAD Koordinasyon Merkezinde açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu ağır hasarlı binalardan eşya taşıma prosedürünün dünkü depremlerden sonra değiştiğini, sonraki bir değerlendirmeye kadar yasaklandığını duyurdu.

Deprem eleştirilerine de yanıt veren Soylu, "Eksiklik bulmaya çalışanlara söylemek istiyorum; onların belediyeleri de AFAD'ın emri altındadır kaç saatte gelmişlerdir?" diye konuştu.

Deprem bölgelerinden başta çadır olmak üzre çeşitli hijyen malzemeleri ve temel ihtiyaçlara yönelik talep devam etse de Soylu bölgedeki 'en ücra köşelere' yardım gittiğini savundu. Bölgede yaklaşık 3 milyon hane olduğunu belirten Soylu, "3 milyon civarındaki haneye çadır versek talep edecekler ve isteyecekler. Çünkü çoluğuyla çocuğuyla bu artçı depremler devam ettikçe veya müstakil depremler devam ettikçe içeride durmaktan çok dışarıda durmak isteyecekler ama onun da kendine ait bir öncelik sırası ve depremin etkilediği alan sırası vardır" ifadelerini kullandı.

Süleyman Soylu şunları söyledi:

"Bu tespit çalışmaları ile ilgili sonuçlar, nihai sonuçlar değildir, itiraza açık sonuçlardır. Mesela orta hasarlı bir vatandaşımız, "Ben tekrar değerlendirilmesini istiyorum" dediğinde tekrar inceleme yapılacaktır ve bu süreç tamamlanana kadar bir işlem yapılmayacaktır. Acil yıkılacak binalar ise hemen yıkılacaktır. Eşya alınmasına izin verilmeyecektir. Dün akşamki deprem de gösterdi ki bu işin sonucu vahim olabilir. Bu nedenle acil yıkım kararı olan binalara girmek kesinlikle yasaktır.

Ağır hasarlı binalara dair geçmişteki prosedür şöyleydi, uzman incelemesi ile yarım saat ya da 2 saat izin verilmekteydi. Ancak bugün aldığımız karar sonucu bu (ağır hasarlı) binalara girmek de ilerleyen zamanki bir karara kadar yasaklanmıştır.

Eşya yardımı konusunda AFAD ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı birlikte eşya yardımı konusunda çalışacaktır. Zaten yıl başında belirlenen bir eşya yardımı tutarı vardır. Bunu ne kadar ilerletebiliriz diye tekrar bakacağız. Yeni tutar 2-3 gün sonra açıklanacaktır."

"KİRACILARA 2 BİN TL DESEK VERİYORUZ"

"Konteyner şehirle ilgili bir şartlar dizinimi vardır. Elbette ki bu şehirlerin sosyal donatıları vardır. Eğer köylerde ihtiyaç olursa, evi de yıkılmışsa ve başka yere de gitmiyorsa, evinin önüne konteyner getirdiğimiz oldu. Kimler istifade edebilir? Birincisi yıkık ev sahibi olanlar, ağır hasarlı ve acil yıkılacak ev sahibi olanlar konteynırdan yaralanabilirler. Bu geçmişte de böyleydi şimdi de böyle. Fiilen evi yıkılan ve başka oturacak yeri olmayan, fiilen evi orta hasarlı olup oturabileceği evi olmayan, eğer yer kalırsa kiracılar. Burada 15 bin TL taşınma parası alınabilir. Şartlar da eskiden aynıydı. Kiracılara 2 bin TL kira desteği veriyoruz. Daha önce hiç böyle bir destek verilmedi."

"ELEŞTİRENLERİN BELEDİYELERİ KAÇ SAATTE GELMİŞLERDİR?"

"Buradan siyaset çıkarmaya çalışanlar olacaktır herkes kendi yüzünü bu karşı karşıya kaldığımız zor süreçte göstermektedir. Yalanları, iftiraları 'acaba buradan bir siyasal çıkar elde edebilir miyim?' uğraşlarını hep beraber görüyoruz. Biz bunların ancak milletimizin moralini bozacak olanlarını düzeltebiliriz çünkü buna bununla ulaşabilecek çok büyük bir vaktimiz yok. Birileri eline kamera almışlar, birileri eline el feneri almışlar 'acaba nerede bir eksik görürsem bunu kamuoyuyla paylaşırsam da bir zarar oluştururum' kanaatiyle dolanıyorlar. Oysa milletimizin desteğe ihtiyacı var. Baştan itibaren bu işi koordine eden, sayın cumhurbaşkanımızın riyasetinde koordine eden AFAD, bütün kurumları kendi bünyesinde toplayan AFAD, elbette ki ülkemizin her noktasına yani deprem bölgesinin her noktasına ulaşmaya çalışmaktadır.

Bu kadar yaygın bir alanda, neredeyse Hollanda ülkesinin üç büyüklüğündeki yaygın bir alanda bu depreme devlet bütün kapasitesiyle ilk dakikadan itibaren müdahale etmiştir. Eksiklik bulmaya çalışanlar olabilecektir, eksiklik bulmaya çalışanlara söylemek istiyorum; onların belediyeleri de AFAD'ın emri altındadır kaç saatte gelmişlerdir, kaç saatte? Lütfen kimse vicdansız hareket etmesin."

"ÇADIR VERSEK İSTEYECEKLER AMA ONUNDA KENDİNE AİT ÖNCELİK SIRASI VAR"

"üçüncü günün sonunda artık herkes 'gıdamız yeter' 'her noktaya kadar en ücra köşeye kadar ulaşmış' demiştir. Milyonlarca öğün yemek verilmektedir, çadır kentleri kurulmuş en ücra noktalara kadar çadır ulaştırılmıştır. Elbette ki bu bölgede yaklaşık 3 milyon civarında hane var, herkes korku yaşıyor. Biz de biliyoruz ki 3 milyon civarındaki hane de çadır versek talep edecekler ve isteyecekler. Çünkü çoluğuyla çocuğuyla bu artçı depremler devam ettikçe veya müstakil depremler devam ettikçe içeride durmaktan çok dışarıda durmak isteyecekler ama onu da kendine ait bir öncelik sırası ve  depremin etkilediği alan sırası vardır"

 (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çaybaşı Belediyesi işçilerinin grevi devam ediyor

SONRAKİ HABER

CHP'li Gülizar Biçer Karaca paylaştı: Depremin 9'uncu günü AKP'liler kumar masasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa