Bakanlık: Deprem bölgesinde hasar tespitine itiraz süresi bir ay
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deprem bölgesinde ilan edilen hasar tespit sonuçlarına bir ay içinde itiraz edilebileceğini duyurdu.
Fotoğraf: MA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deprem bölgesinde ilan edilen hasar tespit sonuçlarına bir ay içinde itiraz edilebileceğini duyurdu. Yeniden yapılan hasar tespiti kesin sonuç olarak kabul edilecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre, depremden etkilenen 11 ildeki yapıların yüzde 70'inde inceleme yapıldı. 130 bin binanın 430 bin bağımsız bölümünün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı durumda olduğu belirlendi.
"Hasar tespit çalışmaları tüm dünya literatüründe yer aldığı gibi gözlemsel incelemeye dayalı" olduğu savunulan bakanlık açıklamasında "Bu incelemede binaların kolon, perde, kiriş gibi taşıyıcı olan ve bölme duvar, kaplama gibi taşıyıcı olmayan elemanlarında oluşan hasarlar belirlenmektedir. Binalar; hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık olarak sınıflandırılmaktadır" ifadeleri kullandı.
Açıklamada, hasarsızların yanı sıra az hasarlı binaların kullanılabildiği öne sürülerek, şöyle denildi: "Orta hasarlı binaların detaylı deprem performanslarının değerlendirilmesi gerekmektedir. Ağır hasarlı ve acil yıkılacak binaların kesinlikle kullanılmaması ve kontrollü bir şekilde yıkımının gerçekleştirilmesi zorunludur. Binanızın hasar durumunu, e-Devlet ya da www.hasartespit.csb.gov.tr adresinden öğrenebilir, hasar tespit başvurularınızı bu adreslerden yapabilir veya afet bölgelerindeki mobil iletişim merkezlerine başvurabilirsiniz. Hasar tespit sonuçlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesinin ardından 1 aylık itiraz süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde vatandaşlarımız, e-Devlet ve iletişim ofislerinden itiraz başvurularını yapabilecek olup yapılan itiraz başvuruları doğrultusunda yeniden hasar tespiti yapılarak sonuçlar kesinleşecektir."
"AZ HASARLI" RAPORU VERİLEN MKÜ LOJMANLARI HATAY DEPREMİNDE YIKILDI
Maraş merkezli depremler sonrası Antakya'da "az hasarlı raporu" verilen Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Lojmanları 20 Şubat'taki Hatay Depremi sonrasında yıkıldığı ortaya çıkmıştı. Antakya'da incelemelerde bulunan Öğretim üyeleri ile görüşen Avukat Tugay Bek, "Lojmanda kalan 17 öğretim üyesi ve aileler, bu rapora itimat etmedikleri için, bugün hayattalar" demişti. (EKONOMİ SERVİSİ)