22 Şubat 2023 17:00

Hukukçu Yaman Akdeniz: Ekşi Sözlük’e engel, iktidarın baskılarının bir yansıması daha

Hukukçu, Akademisyen Yaman Akdeniz, BTK kararıyla Ekşi Sözlük'e getirilen erişim engelini eleştirdi, "Gerekçe açıklanmak zorunda" dedi.

Prof. Dr. Yaman Akdeniz

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Sosyal medya platformu Ekşi Sözlük, hiçbir gerekçe gösterilmeden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararıyla erişime engellendi. Gazetemize konuşan Hukukçu, Akademisyen Yaman Akdeniz, “Bu hükümetin baskıcı, susturucu etkisinin bu sefer de Ekşi Sözlük üzerine yansımasıdır” dedi.

Akdeniz, Ekşi Sözlük’e getirilen erişim engeli kararının hangi gerekçeyle verildiğinin açıklanmadığını belirterek, “8/A maddesindeki milli güvenlik, kamu düzeni gibi sebeplerle engellenmişse talep ya Cumhurbaşkanlığından ya da ilgili Bakanlıklardan gelmiş olması gerekiyor. O zaman 24 saat içinde Suç Ceza Hakimliğine başvurup, 48 saat içerisinde de Sulh Ceza Hakimliğinin de 48 saat içinde karar vermesi gerekiyor. Baktığımızda henüz bir Sulh Ceza Hakimi kararı yok. Olmadığı için bu bir ihtimal. Ya da yasadaki 8. madde; yani çocukların zararlı içerikten korunması, Atatürk’ün hatırasını koruma ya da ekim ayında eklenen MİT kanundaki bazı maddelere istinaden bir engelleme yaptıysa ona re’sen yetkisi var. Hakim onayı şartı da yok” dedi.

"GEREKÇE AÇIKLANMAK ZORUNDA"

İki ihtimalde de topyekün bir engelleme söz konusu olması nedeniyle gerekçenin açıklanmak zorunda olduğunu belirten Akdeniz, “Çünkü ihlalin ortadan kaldırılması mümkün olan durumlar da var. Evrensel’in de başına geliyor ki Ekşi Sözlük’ten daha fazla. Hakaret iddiasıyla ilgili gönderilen kararlara istinaden kaldırılıyor mesela içerikler. Bunun düzeltilmesi mümkün bir durum ise zaten Ekşi Sözlük yöneticileri Türkiye’de, avukatları da keza. Onlara ulaşama söz konusu değil. Böyle bir iletişime de geçmemiş BTK. Twitter ile iletişim halindeyiz diyorlar. Daha yeni toplantı yapıldı deprem sonrasında Twitter yavaşlatılması sürecinde. Bugün itibariyle ortada bir açıklama yok” dedi.

"HÜKÜMET ELEŞTİRİLERDEN RAHATSIZ"

Erişim engelini keyfi atılmış bir adım olarak değerlendiren Akdeniz şöyle konuştu: “Akşam saatlerinde yapılmış olması da sansüre işaret ediyor. Seçimler yaklaştıkça ki buna deprem süreci de eklendi, hükümetin eleştirilerden rahatsız oluyor. Gazetecilerin özellikle deprem bölgesindeki yayın yapma zorluklarını okuyoruz. Gözaltına alınan, soruşturulan sadece gazeteciler de değil. 500’den fazla kişi hakkında soruşturma açılmıştı. Deprem tweetleriyle ilgili. Bu hükümetin baskıcı, susturucu etkisinin bu sefer de Ekşi Sözlük üzerine yansımasıdır. Başka türlü açıklanmaz.”

ÖNCEKİ HABER

"Çadır alanlarında çocuğun yüksek yararı dikkate alınmadı"

SONRAKİ HABER

Adıyaman'da 15 bin işçinin sağlığı asbest ile tehlikeye atılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa