22 Şubat 2023 18:50
/
Güncelleme: 18:58

Meslek odalarının “acele edilmesin” uyarısına rağmen  Nurdağı’da 456 afet konutu için çalışma başlatıldı

Meslek odaları ve bilim insanlarının "acele edilmesin" uyarısına rağmen Antep’in Nurdağ ilçesinde 456 kalıcı afet konutunun yapılacağı alanda altyapı ve zemin düzeltme çalışmaları başlatıldı.

Meslek odalarının “acele edilmesin” uyarısına rağmen  Nurdağı’da 456 afet konutu için çalışma başlatıldı

Fotoğraf: DHA 

Meslek odaları ve bilim insanlarının yer seçiminde acele karar verildiği eleştirisi yaparak; “Deprem bölgelerinde her türlü müdahale bilimi, tekniği ve meslek ilkelerini gözeterek yapılmalıdır” uyarısına rağmen Antep’in Nurdağı ilçesinde ilk etapta inşa edilecek olan 456 kalıcı afet konutunun yapılacağı alanda altyapı ve zemin düzeltme çalışmaları başladı.

Maraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerden etkilenen 11 ilden Antep’te en büyük hasarı, Nurdağı ve İslahiye ilçeleri aldı. İki ilçede birçok ev yıkıldı, çok sayıda ev de ağır hasar gördü.

DHA’nın haberine göre, Nurdağı ve İslahiye’nin yanı sıra Kilis ve Adıyaman’ın Kahta ilçesinde ilk etapta kalıcı 1797 konut yapılması için dün sözleşme imzalandı. Zemin etüt çalışması tamamlanan Nurdağı ilçesinde konutların yapımı için düğmeye basıldı. Nurdağı ilçe merkezine 3 kilometre mesafedeki Başpınar mevkisinde iş makineleri ile çalışma yapıldı. Bölgeye yollar yapılırken, zemin düzeltme işlemi için iş makineleri ile çalışmaların sürdüğü görüldü. Çalışmaların ardından bölgede kısa sürede 456 kalıcı konutun temelinin atılacağı kaydedildi.

“ACELECİ BİR ŞEKİLDE YER SEÇİMİ ELEŞTİRİSİ” YAPILMIŞTI

TMMOB’a bağlı odalar yaptıkları ortak açıklamara aceleci bir şekilde yer seçimi kararının verildiği ve seçilen alanlarda sondaj çalışmalarına başlanıldığı belirtilerek; “Ancak, yaşananlardan ders alarak bu alanlar belirlenmeden önce acil yapılması gereken işlerin başında, deprem nedeniyle kullanılamaz hale gelen bölgedeki jeodezik ağ altyapısının güncellenmesi, yer kabuğu hareketleri nedeniyle metrelerce kayarak bozulmuş olan mülkiyet sınırlarının hızlı bir şekilde güncellenmesi, bölgenin hâlihazır ve kadastral haritalarının yenilenmesi gerekmektedir. Bölgede yer kabuğunda çökme ve yükselme hareketleri gözlenmekte ve hareketlilik devam etmektedir. Bu hareketlerin uydu ve yersel ölçme teknolojileriyle izlenerek planlama öncesi mutlaka dikkate alınması gerekmektedir. Bunlar yapılmadan doğrudan yer seçimi ve planlama çalışmalarına başlanması halinde, gelecekte teknik, hukuki ve sosyal sorunların meydana geleceği aşikârdır” denilmişti. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
21 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et