22 Şubat 2023 22:40

Halk TV'de depremzedeler için "Bir Kira Bir Yuva" özel yayını

İzmir Büyükşehir Belediyesi Halk TV’de "Bir Kira Bir Yuva Özel" programı düzenledi. Gecede toplanan 330 milyon lira bağışın depremzedeler için kira desteği olarak kullanılacağı belirtildi.

Halk TV yayınından ekran görüntüsü.

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Halk TV ekranlarında depremzedelere destek olmak için "Bir Kira Bir Yuva" dayanışması başlattı. Halk TV ekranlarında canlı yayınlanan programda toplanan bağışlar depremzedelerin barınma soruları için kullanılacak. Destek olmak isteyenler 444 4 035 nolu numarayı arayarak, kira, çadır, konteyner için bağışta bulunudu. Depremzedelere kira desteğinde bulunmak isteyenler birkirabiryuva.org sitesinden, çadır ya da konteyner desteğinde bulunmak isteyenler ise umuthareketi.izmir.bel.tr sitesinden bağış yaptı.

Gecenin sonunda özel yayının tamamlanmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, hedefledikleri tutarın üzerine çıktıklarını, 33 bin 98 aileye kira desteği için 330 milyon lira toplandığını duyurdu.

Kampanyanın ilk dakikalarında itibaren yurttaşlar tarafından binlerce arama yapıldığı belirtildi. Çok sayıda siyasetçinin, belediye başkanının, sanatçının destek verdiği kampanya yurt dışından da büyük destek buldu. Dayanışma kampanyası, Cem Adrian’ın piyano eşliğinde seslendirdiği "Ne Ağlarsın" türküsüyle başladı. Canlı yayının açılışını ise Halk TV’nin ekran yüzleri İsmail Küçükkaya, Seda Selek, Şirin Payzın ve İrfan Değirmenci yaptı. Sunucular kampanyaya destek çağrısında bulundu.

KILIÇDAROĞLU BİR MAAŞINI BAĞIŞLADI

Yayına ilk bağlanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu, bugün (22 Şubat) 3. kez deprem bölgesine gittiğini belirterek, insanların acılarını gördükten sonra böyle kampanyaların daha önem kazandığını söyledi. Bölgede vatandaşların adeta esir kaldığını belirten Kılıçdaroğlu, yıkılmayan evlere de endişe nedeni ile girilmediğini söyledi. Bölgede çadır ve konteyner ihtiyacı olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu şehirden ayrılan vatandaşların da kira desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, bir maaşını da bağışladığını açıkladı.

FADİME ANA VE HASAN OCAK'IN AİLESİNDEN DESTEK

 8 Ocak 1996’da takip ettiği haber sırasında İstanbul, Eyüp'te polislerce gözaltına alınıp işkence ile katledilen Evrensel muhabiri Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe ve 1995 yılında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak ailesi de dayanışmaya katıldı.

SOYER: BARINMA İHTİYACINI SIFIRA İNDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “28 bin 466 ailemizin barınma ihtiyacı var. Burada 100’ün üzerinde arkadaşımız gönüllülerle beraber 40’ın üzerinde hatta bu yardımları, dayanışmaya girmek isteyen vatandaşı dinliyor olacak. Buradaki konuklarımız onları aktaracaklar. Özetle, bu akşam bu rakamı eksiltmeye, sıfıra indirmeye gayret edeceğiz” dedi.

Soyer, 30 Ekim 2020'de gerçekleşen İzmir depremini hatırlattı ve "İzmir olarak depremin ağır sonuçlarını hep beraber yaşamıştık. O zaman ‘Öyle bir kampanya açalım ki önümüz kış… Dışarıda kalan vatandaşımız çadırlarda, konteynerlerde kışı geçirmesinler, onlara başlarını sokacak bir yuva bulalım’ demiştik. ‘Bir Kira Bir Yuva’ dediğimiz ve İhtiyaç Haritası ile beraber çalıştığımız bu kampanyayı o zaman başlatmıştık" dedi. O deneyimi şimdi tüm ülkeye yaymak istediklerini söyleyen Soyer, "Çünkü deprem gerçekten 14 milyonu etkileyen sonuçlar doğurdu ve acımız, yasımız büyük. Bir yandan da dışarıda, açıkta hayatını sürdürmek zorunda kalan 10 binler var. Hele bu son 6.4 şiddetindeki Hatay depreminden sonra onlar da açıkta kaldılar, ne varsa o da yıkıldı ve gerçekten çok büyük bir çadır ihtiyacı var." diye konuştu.

İMAMOĞLU ÇİFTİNDEN İKİ AİLEYE BİR YILLIK KİRA DESTEĞİ

Hatay bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da telefonla bağlanarak, kampanyanın önemine değinerek “Barınma ihtiyacını gidermek adına milletce seferber olacağı bu akşamda ben ve eşim Dilek İmamoğlu adına birer ailenin bir yıllık kira bedelini ödemek istiyoruz” ifadelerini kullandı. İmamoğlu'nun dışında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da kampanyaya destek verdi. 

DEMİRTAŞ ÇİFTİ 10 ÇADIR BAĞLADI

Tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eşi Başak Demirtaş, "Bir Kira Bir Yuva" kampanyasına 10 çadır bağışladı.

Demirtaş çifti Halk TV'ye şu mesajı gönderdi:

"Herkese bir kez daha başsağlığı ve sabır diliyoruz. Bugünler de geçecek ama dayanışma ile, el ele vererek geçecek.
Bizim halkımıza sözümüz var, ne olursa olsun tüm ezilenler yan yana duracağız, büyük barışı, güçlü demokrasi ve aydınlık yarınları mutlaka kazanacağız. Gücümüz oranında 10 çadırı HDP aracılığıyla halkımıza gönderebildik, 10 çadır da sizin aracılığınızla göndermek istiyoruz. Lütfen umudunuzu yitirmeyin, korkmayın, bu zorlu mücadelede bir ve beraber olduğumuzu unutmayın. Dayanışma için emeği geçen herkese teşekkür ediyor, selam, sevgilerimizi gönderiyoruz."

BABACAN, AKŞENER, DAVUTOĞLU KAMPANYAYA DESTEK OLDU

DEVA Partisi Ali Babacan da bir maaşını kampanyaya bağışladığını açıkladı. Babacan, "Çok acı günleri yaşıyoruz şu anda. Zor günler yaşayanlar için güzel bir kampanya başlattınız. Ben de bu kampanyaya bir maaşımla katkıda bulunmak istiyorum" dedi. Stüdyoda bulunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem de Meral Akşener'in üç ailenin kirasını üstlendiğini duyurdu. Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, eşi ile birlikte bir depremzede ailenin bir yıllık kirasını karşılayacaklarını ifade etti: "Eşim Sare hanımla birlikte bir ailenin bir yıllık kirasını karşılayarak mütevazı bir katkıda bulunmak istiyoruz. Depremzedelere bir yuva sağlamaya çalışan tüm yetkilileri tebrik ediyorum, çalışmalarınızda başarılar diliyorum."

MAÇOĞLU: 30 BİN LİRA DESTEK VERMEK İSTİYORUM

Telefonla bağlanan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu: "Pazarcık'ta 12 güne yakın bu çalışmalara katıldım. Bu çalışmanın aslında ne kadar değerli olduğu orada görüldü. Bugün Tunç Başkanımızın da sizin de emeklerinizle 'Bir Kira Bir Yuva' halk dayanışması çalışması yada bu böyle bir programın yapılması çok önemlidir. Hepimiz bu meselelere gönülden bağlı olduğumuzu da söylemek isterim. Yani İstanbul'da yapsan, İzmir'de yapsan Silopi'de yapsan bunlar çok önemli. Türkiye halkı çok değerli bir şey yaptı yani Türkiye'nin bütün illerinde bütün ilçelerinde bütün köylerinde o bölgelere çok büyük yardımlar geldi. Bende küçücükte olsa bir katkı sunmak istiyorum.30 bin lira destek vermek istiyorum."

Kampanyaya telefonla katılan Floransa Belediye Başkanı ve Eurocities Başkanı Dario Nardella, kampanyaya destek verdiklerini iletti. Avrupa'dan başka kentlerden de belediye başkanları bağlanarak dayanışma duygularını ve depremzedeler için yürüttükleri çalışmaları iletti.

SOYER: HEDEFİMİZİ AŞTIK

Özel yayının tamamlanmasının ardından Twitter hesabından paylaşım yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 33 bin 98 aileye kira desteği için 330 milyon lira toplandığını duyurdu. Soyer paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Hedefimizi aştık… 33.098 ailemize kira desteği için 330 milyon ₺ topladık. Dayanışmamızı sürdürecek, büyütecek, yuva sıcaklığına hasret kalan depremzedelerimize hep birlikte destek olacağız."

SANATÇILAR DA DAYANIŞMAYA KATILDI

Aralarında Metin Uca, Hayko Cepkin, Ercan Kesal, Şenay Gürler, Nejat Yavaşoğulları, Ayşen Şahin, Burhan Şeşen, Hüseyin Turan ve Mazlum Çimen’in de olduğu birçok sanatçı ve müzisyen, gazeteci, yazar ve gönüllülerin koordinasyonu ile bağışların aktarıldığı programa kızı Eylem Şafak Aydın’ı depremde kaybeden sanatçı Orhan Aydın da katıldı.

Bağış gecesine katkı sunan isimlerden bazıları şunlardı:

Metin Akpınar, Zülfü Livaneli, Erol Evgin, Armağan Çağlayan, Pınar Deniz, Hakan Altun, Gülşen, Yıldız Tilbe, İlyas Salman, Erdal Erzincan, Aşık Daimi, Mehmet Aksoy, Meltem Cumbul, Sıla

İrlandalı şarkıcı ve söz yazarı Bob Geldof da kampanyaya imzalı gitarını bağışladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gitarın 20 bin TL’den açık artırmaya çıkaracağını duyurdu. Geldof Halk TV'deki yayına da bir video mesajla katıldı.

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ekşi Sözlük: Avukatlarımız erişim engelinin sebebine dair bilgi edinemedi

SONRAKİ HABER

İsrail güçleri, Nablus'ta 10 Filistinliyi öldürdü, 102 kişiyi yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa