23 Şubat 2023 10:01

Sesimizi duyan oldu, sözcükler enkaz altında kaldı

İmece usulü dayanışmalar elbette çok değerlidir ancak dayanışmanın örgütlülüğe dönüşerek kalıcı çözümlere olanak sağlaması daha önemlidir.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Günseli UĞUR
DEÜ Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi
İzmir

Farklı bir cümle kurma çabam olmayacak, devletin de enkaz altında kaldığı, dayanışmanın önemi ve mutlaka hesap sorulacağına dair… Şöyle yapılsaydı, böyle yapılmasaydı, şimdi ne yapılacağı…

Emin olduğum tek bir şey var ki özellikle de ülkemiz açısından tarihe şahitlik ediyoruz.

Covid-19 pandemisinin başladığı ilk zaman da bunu düşünmüş ve ifade etmiştim ki hala böyle düşünüyorum.

Pandemi öncesi, pandemi sonrası…

Maraş depremi öncesi, sonrası…

Toplumsal hayattaki pek çok değişim süreçleri ve sonuçlarını pandemi ve depremle ilişkilendirerek açıklıyor olacağız.

Depremzedeye barınma sağlamak için eğitime ara verip yurtları kullanmak nedir?  Sabır eşiğimiz, dayanma çıtamız yükselmesin; “biz neler gördük” deyip bir ay sonra kanıksamayalım… “Bunlardan zaten ne beklenirdi, şaşırmadım” deyip normalleştirmeyelim.

Ölenler, yakınlarını kaybedenler, can kaybı yaşamayıp göçükten yaralı çıkarılanlar (büyük kısmı fiziksel engelli kalacaklar), ailesinden kimse kalmayan çocuklar, yaşlılar, posttravmatik psikolojik sorun yaşayanlar, evsiz, işsiz, çıplak ayakla pijaması dışında bir şeyi kalmayanlar, hatta geceleyin ansızın gelen depreme çıplak yakalananlar, sayfalarca çoğaltılabilir.

Bizim sadece imar politikalarını, deprem önlemlerini değil engelli, çocuk, yaşlı bakımı vs  sosyal hizmet politikalarını değiştirmemiz, sağlık, eğitim hizmetlerini tamamen nitelikli ve ücretsiz hale getirmemiz, yaygın bilinen tanımıyla kentsel dönüşüm denen yaşanabilir kentler yaratılması çalışmalarını öncelikli acil planlarımız içine almamız, barınma sorununa köklü bir çözüm getirmemiz zorunludur.

İmece usulü dayanışmalar elbette çok değerlidir ancak dayanışmanın örgütlülüğe dönüşerek kalıcı çözümlere olanak sağlaması daha önemlidir.

Sadece “tanık sandalyesinde oturur gibi” şahitlik etmeyelim, enkazın altına elimizi değil örgütlü bilincimizi koyalım.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği'nden RTÜK kararına tepki: Gazetecilik suç değildir

SONRAKİ HABER

Konteyner ve prefabrikte KDV yıl sonuna kadar yüzde 1 olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa