Hastanemi Açın Platformu: Nüfus hızla artıyor o hastanelere ihtiyaç var
Hastanemi Açın Platformu, depremle birlikte hastanelerin öneminin yeniden görüldüğünü belirterek, Ankara’da kapatılacağı söylenen hastanelerin yeniden hizmete açılmasını istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Hastanemi Açın Platformu (HAP) bileşenleri Ankara Tabip Odası (ATO)’nda bir araya gelerek açıklama yaptı. 6 Şubat’ta yaşanan depremde hemen her kentte ya yıkıma uğrayan ya da kentin uzak noktasında olmasından ötürü vatandaşların erişim sağlayamadığı dev hastanelerin durumuna değinilen açıklamada Ankara’da kapatılacağı söylenen hastanelerin yeniden hizmete açılması talep edildi. HAP bileşen meslek odaları sürecin beraber yürütülmesine dikkat çekti.
“PANDEMİDE DE SÖYLEDİK YİNE SÖYLÜYORUZ HASTANELERİ AÇIN”
Açıklama öncesi açılış konuşması yapan ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, "Covid zamanında da söylemiştik. Yine söylüyoruz kapatmayı düşündüğünüz hastaneleri açın,” dedi. Baytemür’ün ardından HAP adına açıklamayı Dr. Asuman Doğan okudu. Depremde yaşanan can kayıpları sebebiyle yakınlarını yitirenlere baş sağlığı sabır dileyerek söze başlayan Dr. Doğan; “Depremlerde sağlık kurumlarının da hasar görmesi, yaralıların büyük şehirlere nakledilmesi zorunluluğu, bu şehirlerimizde sağlık hizmetlerinin içine düştüğü ve süreceği anlaşılan durum ile artan sağlık hizmeti ihtiyacı hep anlatmaya çalıştığımız bazı gerçekleri hatırlatmamızı gerektiriyor. Deprem bölgelerinde ne yazık ki hastaneler dahil sağlık kurumlarının da sağlam yapılmadığını, yenilenmediğini, son dönemde yapılanların bile dayanıklı olmadığını gördük. Devlet hastaneleri, özel hastaneler, aile sağlığı merkezleri, diyaliz merkezleri kullanılamaz hale geldi. Örneğin Hatay’da il sağlık müdürlüğü binası dahi yıkıldı,” diye konuştu. Depremle birlikte Hatay’da aile sağlığı merkezi de dahil sağlık hizmeti verilecek hiçbir kamu hastanesinin kalmadığını ifade eden Dr. Doğan, “Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Antalya gibi illerimize yaralı nakilleri yapıldı. Bu illerimizdeki şehir hastaneleri dahil büyük hastanelerde elektif ameliyatlar ertelendi, servisler depremzedelerin tedavisine ayrıldı, diğer hastaların sağlık hizmetleri ötelenmek zorunda kaldı,” dedi. Benzer bir durumu pandemi zamanında da yaşadıklarını ifade eden Doğan, göç sebebiyle göç alan illerin sağlık hizmetlerine olan talebinin artacağını ifade edildi.
HAP’ın dikkat çektiği talepler şunlar:
- Sağlık hizmetlerinin yeniden planlanmasında bilimden vazgeçmemek,
- İhtiyaçlar planlanırken ranta odaklı planlardan uzak durarak; Türkiye’nin ihtiyaçlarını gözeten planları yapmak,
- Kentlerin uzağında inşa edilen dev hastanelerin yaralıların sevk edilememesinde yaşanan zorluk bu hastanelerin sakıncalarını göstermiştir, kentlerin merkezinde yer alan hastanelere olan ihtiyaç bu süreçte ortaya çıkmıştır; bu yüzden hastaneler kapatılmamalıdır.
- Kapatılması düşünülen hastanelerin hekim, sağlık çalışanı ve hastaları mağdur edilmeden yenilenmeleri ve güçlendirilmeleri mühimdir,
- Ankara Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne özel bir vurgu yapılarak önemini belirtilmeli; Depremde binin üzerinde yaralımız oldu. Uzun dönemde bu yaralılarımız arasında felçler, kafa travması, ampütasyon gibi geç komplikasyonlar gibi nedenlerle yetiyitimi olan yurttaşlarımız olacak. Bunun anlamı zaten çok uzun tarihlere randevu verilerek zor alınan rehabilitasyon hizmetlerine ihtiyacın daha da artmasıdır. Kapatılmadan önce 297 yataklı olan bu hastanemiz gerekli hazırlıklar yapılarak öncelikle açılmalıdır. Bu hastanemiz rehabilitasyon hastalarının refakatçıları ile kalarak tedavi almalarına, psikososyal destek çalışmalarına uygundur. (Ankara/EVRENSEL)