"İzmir’de okullar ne kadar güvenli?" sorusu gündemde
İzmir'de Valiliğin 8 okulun depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltma ve yıkım kararı aldıklarını açıklaması, diğer okulların da ne kadar güvenli olduğu sorusunu beraberinde getirdi.
!["İzmir’de okullar ne kadar güvenli?" sorusu gündemde](https://www.evrensel.net/upload/dosya/230217.jpg)
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
Maraş’ta peş peşe yaşanan depremlerin ardından kamu binalarının ve özellikle okulların depreme karşı dayanıklılığı tartışması gündemin ilk sırasında yerini aldı. İzmir Valiliği ise geçtiğimiz günlerde eğitim öğretimin devam ettiği 8 okulun depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltma ve yıkım kararı aldıklarını açıkladı.
Yıkım kararı alınan okullardan biri de Foça’da bulunuyor. Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı alınan Reha Necla Midilli Ortaokulu boşaltılırken, Foça Eğitim-İş İlçe Temsilcisi Rıdvan Taşkın, ilçedeki okulların depreme dayanıklı olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.
Taşkın, “Reha Necla Midilli Ortaokulunun tahliyesine karar verildiğine göre bu deprem testi daha önceden yapıldığı ve bu durumun bilindiğinin anlaşılıyor. Okulun taşınmasıyla Reha Midilli İlkokulu binasında sabahçı-öğlenci olarak ikili öğretim yapılacak. Depreme ne kadar dayanıklıdır sorusu cevaplanmalı” dedi.
“EĞİTİMDE YENİ SORUNLAR ORTAYA ÇIKTI”
Foça İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı daha eski tarihlerde yapılmış olan okulların deprem testleri yapılıp yapılmadığını bilmediklerini söyleyen Taşkın, “Geç de olsa doğru olarak alınmış olan tahliye kararı beraberinde başka sorunları ortaya çıkarmıştır. Sınıflar birleştirilmiş ve kalabalıklaşmıştır. LGS sınavına hazırlık için hafta içi 8. sınıflara yapılan kurslar iptal edilmiştir. Yeni Foça ve Bağarası’ndan gelen öğrenciler başta olmak üzere okula ulaşımda aksamalar meydana gelmiştir” diye konuştu.
HASARLI OKULUN DURUMU NE OLACAK?
Görev yaptığı Halim Foçalı Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nin 1994 yılında deprem yönetmeliğinden önce yapıldığını belirten Taşkın, “Okulun taşıyıcı kolonlarındaki hasarları ve betonundaki çatlakları fotoğraflayıp 10 Ekim 2022 tarihinde CİMER’e başvurdum. Okul idaresi resmi yazıyla, ben de sözlü olarak İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar’a söylememe rağmen bu konuda hiçbir girişimde bulunulmamıştır” dedi.
OKULUN YENİSİ NE ZAMAN YAPILACAK?
İzmir’i etkileyen depremin ardından yıkım kararı alınan Yeni Foça’daki Reha Midilli Ortaokulu’nun yapımının 3 yılda tamamlandığını belirten Taşkın, “Reha Necla Midilli Ortaokulunun yıkılması ve yenisinin yapılmasının da en az bu kadar süreceğini düşünmekteyiz. Bu uzun süreç düşünüldüğünde yukarıda saydığımız sorunlar çığ gibi büyüyecektir. Halbuki Reha-Necla Midilli Vakfı tarafından 2008 yılında yapılıp Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm Fakültesi kullanımına verilen 212 öğrenci kapasiteli bir eğitim binası 3 yıldır değişik gerekçelerle boş durmaktadır. Bu binanın 2008 yılında yapıldığını, ilkokul binasından daha yeni ve sağlam olduğunu hepimiz bilmekteyiz” diye konuştu.
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
VELİLER DİLEKÇE VERİYOR
Foça Reha Midilli Okulu öğrenci velileri, Foça Kaymakamlığı’na verdikleri dilekçelerde,
“İlkokul öğrencilerine göre düzenlenmiş olan fiziksel ortam (sıralar, tuvaletler vb.) ortaokul öğrencilerini zorlamakta, sabah 07.30’da başlayan eğitim-öğretim 18.20’ye kadar devam etmektedir. Bu durum önümüzdeki dönemdeki kış saati uygulamasında yeni mağduriyetler yaratacaktır. Kısa teneffüsler ile arka arkaya 6 saat yapılan derslerin öğrenci ve öğretmenlerin eğitim-öğretim açısından verimsiz ve yorucu hale getiriyor” denildi.
DEPREMİN ÜZERİNDEN 28 AY GEÇTİ
Ege’de 30 Ekim 2020 tarihinde Sisam (Samos) merkezli depremin üzerinden 28 ay geçtikten sonra yıkım kararı alınan okullar arasında Kemalpaşa ilçesinde üç okul bulunuyor. Eğitim Sen Kemalpaşa Temsilcisi Garip Töre, yıkım kararı alınan okulların dışında çok daha eski okulların olduğunu söyledi. Töre, “Kemalpaşa Ferzend Bulum Anadolu Lisesi, Sekiz Eylül ilk ve orta okulu, Cumhuriyet Ortaokulu yıkım kararı alınan okullardan çok daha eskidir. Sekiz Eylül Ortaokulundaki veliler, deprem testi yapılması için başvuruda bulundular” dedi.
“OKULLARDA ACİLEN DEPREM TESTİ YAPILMALIDIR”
Deprem kuşağında yer alan Kemalpaşa başta olmak üzere tüm okullarda deprem testi yapılması gerektiğini ifade eden Töre, “İlçemiz sınırları içinde yıkım kararı alınan okullar başta olmak üzere tüm okulların test sonuçları kamuoyuyla paylaşılmalıdır. 30 Ekim 2020’de yaşanan depremin üzerinden 28 ay geçtikten sonra okullarda yıkım kararı alınması gecikmiş bir karardır. Okulların yıkım kararını almak için Maraş Depremi’nin olması mı gerekiyordu?” diye konuştu.
“TEKNİK RAPORLAR KAMUOYUYLA PAYLAŞILMALI”
İzmir Valiliğinin Pamukkale Üniversitesi’ne yaptırdığı deprem testinin ardından 8 okulu depreme dayanıklı olmadığı için boşaltma kararını değerlendiren Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, “Deprem öncesi Eğitim Sen olarak yaptığımız uyarı ve girişimlerimizin ne kadar haklı ve yerinde olduğunu göstermiştir. Depreme dayanıklılığı şüphe uyandıran binalarla ilgili, mutlaka şüphe uyandıran bilimsel veriler vardır. Yakın zamanda yaşanan Maraş Depremi’nin daha küçük ölçeklisi bile İzmir’de yaşansaydı birçok insanımızın ölümüne neden olabilirdi. Bu noktadan bakıldığında kamu binalarının özellikle depreme dayanıklılığı test edilmeliydi. Pamukkale Üniversitesinde yapılan testlerin ne zaman yapıldığı ve sonuçlarının şeffaf olarak kamuoyuyla paylaşılmasını talep ediyoruz” dedi.
Evrensel'i Takip Et